Aaltosiilossa, Oulun historiallisessa arkkitehtonisessa maamerkissä, järjestetään odotettu Aaltosiilo 2024 -festivaali: ”Post-Industrial Dance” 14. syyskuuta. Festivaali merkitsee merkittävää askelta suomalaisten tunnettujen arkkitehtien Alvar ja Aino Marsio-Aallon alun perin suunnitteleman betonisiilon muuttamisessa huippuluokan multimediaesitys- ja näyttelytilaksi.
Festivaali, jonka on suunnitellut Valentino Tignanelli, kestää klo 13.00–22.00 ja lupaa ainutlaatuisen sekoituksen musiikkia, tanssia ja multimediaesityksiä, jotka liittyvät suoraan rakennuksen teolliseen perintöön ja sen tulevaisuuteen kulttuurikeskuksena. Tämän vuoden teema ”Post-Industrial Dance” tutkii tapoja, joilla jälkiteollisia maisemia voidaan kuvata uudelleen taiteen ja arkkitehtuurin avulla, ja keskittyy erityisesti betonispooliajätteen integroimiseen kestävään rakentamiseen.
AaltoSiilon Transformaatio
AaltoSiilo, joka rakennettiin alun perin vuonna 1931 hakesiiloksi, on Skene Catling de la Peñan johdolla ja Oulun kaupunginvaltuuston tukemana Oulu 2026 -hankkeen keskeisenä projektina merkittävä restaurointi- ja uudistustyö. Vuonna 2020, Factum Foundation for Digital Technology in Preservation osti siilon. Factumin perustaja Adam Lowe, sekä Skene Catling de la Peñan johtava arkkitehti Charlotte Skene Catling ovat kehittäneet vision valtavasta, betonia muistuttavasta katedraalista. Sen on tarkoitus toimia katalysaattorina kaupunkien elvyttämisessä määrittelemällä uudelleen ihmisen ja ympäristön välisen suhteen. Siilo edustaa toista aikaa, jolloin resurssit koettiin rajattomiksi ja vain hyödynnettäviksi, seurauksia ajattelematta. Näiden restaurointi ehdotusten ensimmäinen vaihe on hyväksytty, ja sen tavoitteena on kaksinkertaistaa tämän arkkitehtonisen mestariteoksen elinkaari muuttamalla se 525 neliömetrin kokoiseksi multimediatilaksi. Tuleviin suunnitelmiin kuuluu myös 1,150 neliömetrin tutkimuslaboratorio, joka on omistettu kestäville rakennusmenetelmille.
Festivaalin kohokohdat
Aaltosiilo-festivaali 2024 tarjoaa monipuolisen esityskokonaisuuden, joka on suunniteltu testaamaan ja
esittelemään rakennuksen mahdollisuuksia multimediakeskuksena. Festivaaliin kuuluu:
● LNA (DJ) & OIVO (DJ): Nämä esiintyjät aloittavat festivaalin vinyylivalinnoilla, jotka heijastavat AaltoSiilon karheaa, sään runtelemaa kauneutta ja vaihtelevat downtemposta dystooppisiin ääniin.
● Alvar Aalto Landscapes Valokuva Kortteli: Tapahtumassa on esillä tunnetun taiteilijan Elina Brotheruksen teoksia ja Photonorthin Meri-Toppila Photowalk -näyttely, jossa tutkitaan arkkitehtuurin, valokuvauksen ja julkisen tilan risteyskohtia.
● Livemusiikkia ja multimediaesityksiä: Päivä on täynnä elektronisia live-esityksiä, joita esittävät muun muassa OSSIA (UK) ja Tartto 2024:n erikoisvieras. AaltoSiilo on myös yhteydessä Tartossa sijaitsevaan Villa Tammekanniin. Gatesleeperin ja VJ Tencun pitävät audiovisuaalisen hybridiesityksen suoratoistopalvelun avulla.
● Concrete Cathedral & Silo Dance: Taiteilijoiden Antonia Hennin ja Sisko Iljanan monialaiset esitykset keräävät ja esittelevät Meri-Toppilan asukkaiden unelmia, ja Lisa Ilona Jantti ja Pavlína Podzimková esittävät akrobaattisissa koreografioissa rakennuksen ainutlaatuisia piirteitä.
● Triálogo: Paikkasidonnainen live-esitys, jossa flamencotaiteilija Anna Murtola, elektroninen muusikko Josu Mämmi ja itse AaltoSiilo käyvät kolmiosaisen keskustelun, joka ulottuu yli ajan. Ainutlaatuinen esitys yhdistää äänimaisemia, historiaa ja Toppila Oy:n tehtaan entisten työntekijöiden haastatteluja, jotka lisäävät heidän kokemuksiaan esityksen äänimaailmaan. Maailman pohjoisin flamencolaulaja Murtola ja monipuolinen säveltäjä ja äänisuunnittelija Mämmi tuovat yhteen perinteen ja innovaation yhdistelmän, joka heijastaa AaltoSiilon rikasta historiaa ja tulevaisuuden toiveita.
Tapahtuman tiedot
● Päivä: Syyskuu 14, 2024
● Aika: 13:00 – 22:00 EEST
● Paikka: AaltoSiilo, Alvar Aallon Katu 5, Meri-Toppila, Oulu, Finland
● After Party: klo 23:00 45 Special, Saaristonkatu 12, Oulu
● Suoratoisto: https://www.twitch.tv/aaltosiilo
Aaltosiilo-festivaali 2024 on maksuton yleisötapahtuma, joka on osa Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -ohjelmaa. Kaikki esitykset lähetetään suorana lähetyksenä siilon ulkopuolella olevalle 14 neliömetrin LED-näytölle, mikä varmistaa, että yleisö voi nauttia elämyksestä sekä sisällä että ulkona.
Seuraa Aaltosiiloa:
● Verkkosivu: aaltosiilo.com
● Instagram: @aaltosiilo
Aaltosiilo-festivaalin 2024 tuottavat Aaltosiilo Ry ja Factum-säätiö yhteistyössä Oulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin kanssa. Tapahtuman mahdollistavat Suomen Viron-instituutin, Turun yliopistosäätiön, Tartto 2024:n, Oulu 2026:n, Ö Studion, Factum-säätiön, Aaltosiilo Ry:n ja pARTirin
yhteistyö ja tuki.
Rinnakkaistapahtuma – Aalto-silta
Festivaaliin kuuluu myös ”Aalto-silta”, joka on rinnakkainen tapahtuma Tartossa, Virossa. Tarton ja Oulun kaupungit, jotka on nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi vuosiksi 2025 ja 2026, isännöivät Aallon rakennuksia, jotka toimivat elävinä areenoina konserteille ja muille kulttuuri-ohjelmille, jotka lähetetään suorana lähetyksenä kaupunkien välillä. Tämän aloitteen ansiosta Tarton ja Oulun asukkaat voivat osallistua yhteiseen taiteen ja arkkitehtuurin juhlaan, mikä edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta ilman matkustamista.
Tartossa tapahtumassa esiintyvät virolaiset elektronisen musiikin ja videotaiteilijat Gatesleeper (Martin Rästa) ja VJ Tencu (Andres Tenusaar), jotka tarjoavat uuden näkökulman Alvar Aallon perintöön. Gatesleeper tunnetaan äänen, kuvan ja eri taidemuotojen innovatiivisesta yhdistämisestä, kun taas VJ Tencu on tunnettu ohjaaja, animaattori ja audiovisuaalinen taiteilija. Tapahtumassa kuullaan myös arkkitehtuurihistorioitsija Karin Hallas-Murulan puheenvuoro Aallon työn merkityksestä sekä ilmaisia esittelykierroksia Villa Tammekannissa ja rento puutarhajuhla.
Kuuden tunnin suorassa kulttuurilähetyksessä yhdistyvät eri taidemuodot, jotka yhdistävät kahden Aalto-rakennuksen arkkitehtoniset tyylit ja kulttuuriset kontekstit kahdessa kulttuuripääkaupungissa. Villa Tammekann on viehättävä huvila, jossa asui aikoinaan Aallon modernistista näkemystä ihaillut maantieteen professori August Tammekann, kun taas Oulussa sijaitseva Toppilan selluloosatehdas, josta on jäljellä vain katedraalimainen siilo, esittelee Aallon ainutlaatuista lähestymistapaa teolliseen muotoiluun.
Rinnakkaistapahtuma – Vastaanotto Suomen-Madridin instituutissa Madrid, Espanja.
Oulun ja Tarton tilaisuuksien lisäksi Suomen Madridin-instituutissa järjestetään erityinen vastaanotto:
● Päivä: 14 Syyskuuta 2024
● Aika: 17:00-21:00
● Tapahtumapaikka: Suomen-Madridin instituutti, Calle San Agustín, 7, 28012 Madrid
Vastaanotolla nähdään live-esityksiä Oulun AaltoSiilosta ja Tarton Suomen-Viron instituutista.
Ohjelmassa on mm:
● 17:00 LIVE VIROSTA: Gatesleeper ja VJ Tencu
● 19:00 LIVE OULUSTA: Trialogo – Flamencoesitys, Anna Murtola ja Josu Mämmi
● 20:00 LIVE OULUSTA: Ilmatila, akrobatiaesitys AaltoSiilossa ja sen päällä Suomen Madridin-instituutti tarjoaa juomat, ja osallistujilla on mahdollisuus tutustua näyttelyyn ”Runoudesta, mytologiasta ja allegoriasta: Vargasin ja Variksen grafiikkaa”.
Lisätietoja saat seuraamalla Suomen Madridin-instituutin viestintäkanavia:
Instagram: @proyecto.uoma / @institutofinlandia
Verkkosivu: www.madrid.fi
Facebook: Instituto Iberoamericano de Finlandia
Lisätietoja:
Tuottaja: Outi Kuoppala
Sähköposti: outi.kuoppala@madrid.fi