Oulu Pride viikon kulttuuripersoonamme on kulttuurin monitoimityyppi ja Oulu Priden tuottaja, Martu Väisänen. Martu on myös ammattivalokuvaaja, taiteilija ja kulttuurin monitoimiottelija. Hän on Pikisaaren koulun kasvatti, sillä hän on opiskellut koulussa niin artesaani ompelijaksi kuin myös medianomi videokuvaajaksi.
–Minulla on jatkuva tarve kehittää itseäni muun muassa erilaisilla koulutuksilla ja kursseilla, joilla olenkin käynyt paljon.
Martu on työskennellyt paljon valokuvauksen parissa, elokuva- ja tv-tuotannoissa, mainosprojekteissa ja itsenäisenä ahertajana sekä myös yrittäjänä valokuvaajana. Hänelle on kertynyt vuosien saatossa todella laaja yhteistyöverkosto Oulussa eri alan toimijoihin, yrityksiin ja yhteisöihin, persooniin ja osaajiin.
–Se onkin suurin vahvuuteni juuri siinä, kun teen Oulu Priden tuottajan työtä. Periaatteeni ”ei kai se ole ku tehä”, kertoo paljon asenteestani.
Työelämän suuriakaan haasteita Martu ei pelkää, vaan hän kertoo tarttuvansa innolla aina uusiin mielenkiintoisiin työtehtäviin. Hänen suurin rakkautensa, valokuvaus, on ollut Martun elämässä mukana jo lapsuudesta saakka. Hän on kehittänyt valokuvauksen avulla muun muassa Tunnekuvia-menetelmää, jonka avulla hän on kuvannut ansiokkaasti satoja ihmisiä eri yhteisöissä.
Tällä hetkellä Martu työskentelee Oulu Priden tuottajana, hän tekee sosiaalista hyvinvointitaidetta muun muassa Osuuskunta Ilmeen kautta ja lisäksi hän opettaa junnuille animaatiota Oulun taidekoulussa.
–Pyrin omalla osaamisellani vaikuttamaan maailmaamme niin, että tämä olisi ihan meille kaikilla parempi paikka olla.
Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?
Vaikka Oulu Priden ohjelma on julki ja sen kasaaminen on ollut pääsääntöinen tehtäväni niin ei tuottaja kerkeä heinäkuussa vapaana olemaan. Asioiden organisointia, aikataulutusta, sähköposteihin ja mediahaastattelupyyntöihin vastaamista ja asioiden ohjeistamista myös uusille pridetekijöille. Rauhoitin heinäkuun työhommissa vain priden tekemiselle ja myös siihen, että pystyn pitämään vapaata, ainakin pitkien viikonloppujen merkeissä. Elokuun jälkeen alkaakin sitten taas muut kulttuurityöt, joita odotan niitä innolla!
Vapaa-aikaa vietän erityisen mielelläni kotosalla katsoen hyviä sarjoja, elokuvia ja nukkuen päiväunia! Käyn treenaamassa viikoittain kuntosalilla, ajelen Jopolla ja skootterilla pitkin kaupunkia ja ulkoilutan koiriani. Haaveilen että pääsisin joku hetki rakkaan harrastukseni aikidon pariin. Pyrin hieman maakuntamatkailemaan lähialueelle ja ainakin Oulun puistoihin ja silloin otan riippumaton mukaan ja hyvän kirjan kaveriksi. Tapaan myös ystäviäni, pyrin osallistumaan Oulun kulttuuritarjontaan ja näin imemään siitä iloa ja onnea elämään. Kirjasto ja varsinkin taidemuseo on minulle rakkaita paikkoja, sukkuloin sujuvasti myös eri kulttuuritapahtumissa ja olen vuosia käynyt katsomassa myös Flow:n näytöksiä, joista saan tunnetta mieleeni ja kehooni. Samalla kulttuurihäppeningeissä törmää toisiin ihaniin kulttuuri-ihmisiin <3 Vapaalla teen myös monenlaisia taidetestailuja, puran tarmoa käsitöihin muun muassa neulomalla, ompelemalla ja tekemällä ei niin korrekteja ristipistoja, pelaan lautapelejä, joka on yksi intohimoistani ja välillä yön pimeinä tunteita ja sateisina päivinä lajittelen legoja. Kesäyönä haistelen ilmaa parvekkeella, nautin upean pehmeästä valosta ja katselen nukkuvaa Heinäpäätä. Täällä Oulussa on hyvä olla, tää on mun kaupunki <3
Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
Olen työskennellyt todella paljon hyvinvointitaiteen kentällä ja nähnyt miten taide voi auttaa ihmisiä. Miten se voi antaa sanat asioille, joita ei voi välttämättä puhua, mahdollisuuden itsensä etsimiseen ja oman identiteetin vahvistamiseen.
Näen että taide kuuluu kaikille, aivan kaikille ja meidän kulttuurityöntekijöiden pitää tehdä työtä sen eteen, että taide on helposti saavutettavissa joka elämänvaiheessa ja elämäntilanteessa. Kun työssäni olen konkreettisesti nähnyt miten taiteen avulla voi tehdä ihmiset näkyväksi niin se on hyvin merkityksellinen kokemus myös minulle taiteen tekijänä sekä kulttuurin mahdollistajana. Pyrin siihen, että jokaisella olisi turvallinen ilmapiiri olla olemassa ja siihen että jokaisen ääni tulisi kuuluviin. Työni Oulu Priden tuottajana tukee erinomaisesti tätä ajatusta. Ihmisoikeudet, oikeus olla ja näkyvä eivät kuulu vain etuoikeutetulle joukolle, vaan ne kuuluvat ihan kaikille. Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys. Kulttuuri tulee tätä näkyvyyttä ja olenkin pridentuottajana pyrkinyt vuosi vuodelta lisäämään kulttuurin ja taiteen näkyvyyttä myös pridellä. Näin moni minulle henkilökohtaisesti tärkeä asia yhdistyy myös tuottajan työssä. Näin asiat saavat toisistaan
voimaa, kulttuurin ja taiteen avulla voimme tukea myös ihmisen identiteettiä ja ihmisoikeuksia.
Näin jo nuorena miten asioihin paneutuminen, kantaa ottaminen ja konkreettinen tekeminen saavat aikaan muutosta ja siitä onkin yli 25 kun olin mukana Oulun ensimmäisessä pridessä “vapareissa” vuonna 1997. Pitää olla rohkea, pitää olla reilu ja pitää osata puolustaa myös niiden oikeuksia, jotka eivät itse siihen pysty. Se on osa ihmisyyttä.
Minkälaista on toimia kulttuurin alalla Pohjois-Suomessa? Millaisena näet Oulu2026-alueen tällä hetkellä?
Oulussa on hyvä pöhinä ja siitä olen tyytyväinen, että aistin voimakkaasti yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden ilmapiirin! Ihmiset ja yhteisöt innostuu rohkeasti yhteistyöstä, olkoot kyseessä
hyvinvointitaide tai Oulu Priden tekeminen. Laajojen ja jatkuvasti kasvavien kontaktieni avulla minun on helppo tehdä tätä työtä yhteisön ja yhteisen hyväksi. Toivon että Oulu2026 avautuu helposti myös niille, jotka eivät normaalisti taiteen pariin hakeudu ja minulle itselläni onkin siihen jo monta ideaa, miten kynnystä kulttuurin ja taiteen pariin voisi tehdä mahdollisimman matalaksi. Se on hyvä, että Oulu2026 on laajentunut myös muualle kuin pelkästään Oulun ydinkeskustaan, näin kulttuurin saavutettavuus on helpompaa – kulttuuri tulee ihmisten tykö <3
Miltä Oulu2026-alueella näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
Oulu2026-alueeseen mahtuu monen kokoiset -ja näköiset kulttuuri-taide-hyvinvointi-projektit! Toivon että taide ja kulttuuri solahtaa luontevasti osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää ja näin
saavuttaa sen aseman mikä sille kuuluu: se tuottaa ja tuo hyvinvointia, työpaikkoja ja näin myös henkistä rikkautta Oulun alueelle. Näen tärkeänä sen, että me yhdessä kehitämme Oulua ja siihen on otettava mukaan kaikki toimijat ja osa-alueet. Myös ruohonjuuritason osaajat koska heillä on paljon näkemystä, intoa ja tekemisentarmoa.
Toivon että Oulu2026:ssa kehitetyt toimintamallit ja rakenteet jäävät olennaisena osana jatkumaan ja näin nostavat Oulun imagoa paikkana missä myös kulttuuritoimijoilla on helppo ja hedelmällinen toimia. Toivon että Oulu2026 tarjoaa meille kaikille helposti lähestyttäviä tiloja, tapahtumia ja ilmapiiriä. Meillä on upea kaupunki ja toivon että myös se monikerroksellisuus ja näin myös vanhat kulttuurilliset arvot voivat sopusoinnussa kulkea kaiken uuden ja upean kanssa.
Mitä kulttuuri sinulle itsellesi merkitsee?
Kulttuuri ja taide on suuri rakkaus, suurempia rakkauksia minulle. Se, että sain käyttööni kameran lapsena ja isäni kannusti minua kuvaamaan, ei ollut filmiaikana itsestäänselvyys kuitenkaan. Se miten pienenä ihmisenä pääsin kirjastoon kirjojen pariin, löysin sieltä yläasteella taide- ja varsinkin valokuvauskirjat. Se miten työskentelin nuorena 19-vuotiaana taidemuseossa ja rakastuin hiljaisiin,
rauhoittaviin näyttelysaleihin. Se asia miten taide on auttanut minua vaikeiden asioiden käsittelyssä, antanut näin konkreettisesti ymmärrystä taiteen syvästä merkityksestä ihmisyyden kannalta. Omakohtaisen kokemuksen, laajan koulutuksen ja jatkuvan sisällä olevan intohimon avulla olen löytänyt oman paikkani kulttuurikentällä: tuottajana, valokuvaajana, taitelijana ja kanssamatkustajana niille, jotka tarvitsevat kannustusta, apua ja rohkaisua oman tien löytämiseen.
Miten Oulu voisi parantaa kulttuurin tuottajien tai käyttäjien asemaa?
Tarjoamalla kohtaamispaikkoja-mahdollisuuksia, joissa muut tuottajat, kulttuurin osaajat voivat vaihtaa mielipiteitä, kokemuksia ja näin verkostoitua. Tuottaminen on kuitenkin välillä aika yksinäistä puuhaa ja olisi hienoa, jos kulttuurituottajat pääsisivät näin Oulun kaupungissa
verkostoitumaan, vaihtamaan kokemuksia ja näin parantamaan omaa ammattitaitoaan 🙂 Yhdessä olemme kuitenkin enemmän, yhdessä teemme meille kaikille parempia, turvallisempia tapahtumia ja kohtaamispaikkoja.