Viikon kulttuuripersoonamme Lauri Peisterä on varsinainen esiintyjäkonkari: 32-vuotias oululaislähtöinen sooloartisti ja lauluntekijä on keikkaillut aktiivisesti viimeiset 10 vuotta eri kokoonpanoilla, niin festivaalien lavoilla, pienten klubien lauteilla kuin vaikkapa laulukilpailu Voice of Finlandissakin.
Tällä hetkellä miestä työllistää marraskuussa julkaistavan debyyttialbumin Taivas liekit sammuttaa julkaisu, jota artisti bändeineen on työstänyt jo parisen vuotta. Kesäkuun kymmenes päivä julkaistiin myös levyn ennakkomaistiainen, kesäkappale nimeltä Kosteita unelmia.
Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Lauri?
“Fiilikset ovat katossa ja pitkään Oulussa asuneena tämä on huikeaa Oululle. Historiallista. Voitto oli ansaittu, vaikka kilpakumppanit olivat erittäin kovia. Oulussa on vankka tekemisen kulttuuri ja ammattitaito. Täällä luodaan kulttuuria tyylillä, jota ei kiireellä hosuta. Mielestäni kiireettömyys ja etäisyydet tuovat tunteen tilasta, jossa ihmisen kuin ihmisen ja kulttuuripääkaupungin on hyvä olla. Odotan innolla, mitä entisessä kotikaupungissani alkaa tapahtumaan!”
Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
“Ihmiset hengittävät samaa ilmaa, mutta kulttuuri-ilmastonmuutos sulattaa kevään jäitä nopeammin kuin koskaan Kiikelin rannasta. Tällä tarkoitan, että liikkeessä pysyminen ja tuntematon tulevaisuus täytyy ottaa vastaan avosylin. Oulusta ponnistaa mielenkiintoisia yhtyeitä ja rohkeita taiteilijoita, ja tuuli sellaisille on kääntymässä koko ajan myönteisemmäksi. Siksi jäät ovat vain muisto talvesta ja kesä on nyt eikä muulloin.”
Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
“Uskon, että kulttuuripääkaupunkititteli luo säpinää pohjoiseen. Uusia tapahtumia, uusia paikkoja, uusia tekijöitä ja vaikuttajia alkaa virrata kohti Oulua. Mielestäni tärkeintä on olla rohkea muutoksen edessä – toivottavasti kaupunnilaiset ovat valmiita siihen. Eihän sitä tiedä, jos sitä tulee itsellekin paluumuutto takaisin. Nostan ainakin käden merkiksi, että täällä on talkoolainen, joka on valmis pistämään parastaan lavalla.”
Euroopan kulttuuripääkaupunki -toiminnassa korostuu vastavuoroisuus muun Euroopan kanssa. Mitä voimme oppia toisiltamme?
“Voimme oppia toisiltamme paljon, sillä jokaisen panos ja paino on tärkeää. Kuuntelemme, ideoimme, välitämme toisistamme ja pidämme korvat ja sydämen auki. Tällä tavoin uskon, että voimme kehittyä ja opetella olemaan läsnä ja lähellä, vaikka etäisyyttä olisikin silmänkantamattomiin. Euroopassa on rikas kulttuuri ja me olemme osa sitä.”
Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?
“Oulussa 2026 tuntuu ja näkyy mielenvapaus luoda kulttuuria vahvalla persoonalla ja uskaltaa olla se kuka on. Oulu on rokkia, Oulu on folkkia, Oulu on valoja ja sen kadulla soi pohjoisen blues. Oulu tulee olemaan se paikka, jonne pimeys ei ulotu pitkillä kynsillään. Siitä tulee viidessä vuodessa kohtaamispaikka uusille ystäville ja tuleville matkalaisille, jotka saavat haaviinsa jotain unohtumatonta!”
Kuva: Tuukka Nygård