Heikki Myllylahti on Torniosta lähtöisin oleva kulttuurin tuottaja ja kulttuuriantropologi, joka on erikoistunut nuorisokulttuuriin ja työelämän kulttuurisen muutokseen. Hän on vuonna 2018 toimintansa aloittaneen Oulu Urban Culture -järjestön perustaja ja toiminnanjohtaja. Tällä hetkellä Heikki toimii projektipäällikkönä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) projektissa nimeltä Urban Boost, joka yhdistää innovatiivisesti työllisyyden ja osallisuuden edistämisen kaupunkikulttuurin tuottamiseen
Heikki, miltä elämäsi näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?
Hektiseltä. Yhdistyksellämme on monta rautaa tulessa. Olen viimeisen vuoden aikana oppinut, että kaikki voi muuttua nopeasti ja suunnitelmia pitää pystyä muuttamaan. Tapahtumatuottajana olen tottunut nopeatempoiseen ja stressaavaan työhön, mutta koronakriisi on tuottanut myös meidän Urban Boost -hankkeelle täysin ennalta-arvaamattomia haasteita. Olen kuitenkin tyytyväinen, että hanketiimimme ja osallistujamme ovat osoittaneet kuluneen puolen vuoden aikana erinomaisen ja ammattimaisen kyvyn sopeutua muutokseen ja luoda uutta. Tarvitsemme tällaista kykyä tulevaisuuden haasteiden selättämiseksi. Vanhat rakenteet, oletukset ja kriisit tulevat muuttumaan ennalta-arvaamattomiksi. Uudet sukupolvet pystyvät halutessaan kääntämään muutoksen positiiviseen suuntaan, sillä he eivät ole lukkiutuneet vanhoihin kaavoihin.
Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?
Mielestäni Oulu on tällä hetkellä muutoksen kynnyksellä. Kaupunkiin on syntymässä uusi kaupunkikulttuurin aalto, joka tulee tekemään Oulusta entistä kiinnostavamman paikan asua ja toimia. Oulu on kehittynyt nopeasti sinä aikana kun olen täällä asunut, ja viimeisten vuosien aikana kaupunkiin on syntynyt erittäin mielenkiintoisia uusia kolmannen ja neljännen sektorin toimijoita, jotka ovat mielestäni avainasemassa kaupunkikehityksen kannalta. Myös Oulun kaupungin virkakoneistossa ja kunnallispolitiikassa on tällä hetkellä huomattavasti kulttuurimyönteisempi ilmapiiri kuin aikaisemmin, joten todellinen muutos on nyt mahdollinen. En voi kuitenkaan sanoa, että kaikki olisi mennyt parempaan suuntaan, sillä myös takaiskuja on ollut, useat luovan alan nuoret toimijat muuttavat Etelä-Suomeen parempien mahdollisuuksien perässä ja vihapuhe sekä muut ikävät ilmiöt ovat myös salakavalasti lisääntyneet.
Oulu hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, miksi juuri meidän alueemme on paras kulttuuripääkaupungiksi?
Oulu on paras ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, koska me todella tarvitsemme tämän tittelin. Meillä on tarve kulttuuri-ilmastonmuutokselle, sillä Oulu on kokoonsa nähden ollut suhteellisen vaatimaton kulttuurikaupunki. Kulttuuripääkaupunki-titteli tulee myös todella näkymään Oulussa, sillä kaupunkimme on juuri oikean kokoinen hallinnoimaan tällaista projektia. Oululla on juuri sopivasti kapasiteettia, mutta kaupunki on myös sopivan pieni, jotta tulokset ovat näkyviä. Lisäksi hanke tuo kaupunkiin uusia kiinnostavia työllistymismahdollisuuksia, joka toivottavasti kääntää luovan “aivovuodon” toisinpäin. Ehkä tulevaisuudessa etelässä käydään vain opiskelemassa, ja muutetaan takaisin Ouluun töihin parempien työmahdollisuuksien perässä.
Mitä terveisiä lähettäisit vuoden 2026 Oululle eli aikaan, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki?
Ole todellinen yhteiskunnallisen ja kulttuurisen muutoksen laboratorio! Näytä koko Euroopalle, että luova kaupunki pystyy olemaan sekä sosiaalisen ja ympäristöllisen kestävän kehityksen paikka, jossa on kaikilla tilaa hengittää ja toimia.