fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Havina

29.12.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

kuvassa Havina -yhtyeViikon kulttuuripersoonamme tällä viikolla on Havina -yhtye.  Havina on oululainen indie-bändi, joka tekee tunnelmallista musiikkia suomeksi. Havinan muodostavat muusikot Juha Kuusela sekä Sini Sax.

 

Mitä Havinalle kuuluu? Mitä teette vapaa-aikananne?

Havina: Havina odottaa innoissaan tulevaa vuotta. Yhtye julkaisee loppiaisena 6.1. EP-levyn. Sen ohessa käynnistelemme uuden, täysikokoisen Havina-bändin kanssa yhteissoittoa eli meillä on tavallaan sisäänajo menossa. Biisejä sovitetaan esityskuntoon, uusia syntyy ja toiveissa olisi päästä jakamaan Havinan musiikki pian koko komeudessaan myös live-yleisön kanssa.

Sini: Minulle vapaa-ajan ja työajan raamit ovat tällä hetkellä häilyvät. Musiikki on aikaisemmin täyttänyt paljon vapaa-aikaa, mutta nyt elän murrosvaihetta, jossa musiikki ei ole vain harrastus. Pääsin juuri mukaan Rytmi-instituutin järjestämään artistivalmennukseen, joka alkaa heti tammikuussa, joten haluan käyttää musiikkiin ja kirjoittamiseen yhä enemmän aikaa. Vapaalla puuhaan myös Pohjois-Suomen audiovisuaaliset ammattilaiset PAVA ry:n hallituksessa, teen makramee-töitä ja välillä digitaalista taidetta, luen, liikun monipuolisesti ja käyn keikoilla ja tapahtumissa aina kun niitä pystytään järjestämään.

Juha: Ihan hyvää kuuluu. Soittelen bändeissä plus muut musiikkiin liittyvät jutut, pyöräilen ja pelailen hieman pelejä.

 

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu?  

Sini: Hyvältä! Onhan tuossa tittelissä positiivinen klangi ja siksikin on ilo olla oululainen. Mukava myös seurata, miten titteli muuttuu vähitellen konkretiaksi ja käytännön toiminnaksi. Kehityssuunta on toivottu. Kun kuulin ensimmäisen kerran, että Oulu on mukana kilpailussa, suhtauduin vähän epäillen osallistumisen vakavuuteen. Mutta yllätyinkin positiivisesti! Oulussa tehtiin valtava loikkaus kulttuuriin panostamisen saralla. Kiitos kisaan sitoutumisesta ja tähän astisista teoista.

Juha: Vähän aikaista sanoa vielä. Katsotaan nyt mitä se käytännössä tulee tarkoittamaan.

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee teille?  

Juha: En valitettavasti ole perehtynyt teeman konkreettiseen sisältöön, mutta kuulostaa ihan lupaavalta termiltä.

Sini: Kulttuurille löytyy yhä enemmän tilaa eri sektoreilta ja lisäksi kulttuurikentän toimijoille luodaan aktiivisesti mahdollisuuksia luoda. Uusiin avauksiin kannustetaan ja olemassa olevaa tuetaan käytännössä. Kulttuurin arvo tunnustetaan kaikille meille tarpeellisena, merkitystä tuovana ja hyvinvointia lisäävänä elementtinä. Yhteistyö eri toimijoiden kesken mahdollistuu.

 

Millaisena näette Oulun tällä hetkellä? 

Sini: Oulu on kyllä kaunis talvihuurteessa. Ja muutoinkin ihana. Sopivan kokoinen kylä, jossa tuulee ja haisee aina vähän liikaa. Tuntuu silti kodilta. Olen koittanut asua myös muualla Suomessa, mutta palannut aina tänne takaisin.

Juha: Oulussa on nättiä, kun on tuoreet ja puhtaat lumet maassa.

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskotte kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen? 

Sini: Livekeikkailun mahdollisuudet ovat nykyistä monipuolisemmat esiintyjille ja niiden järjestämistä tuetaan. Alue on vetovoimainen elokuvien, sarjojen ja mainosten tuotantokaupunkina ja myös peliala näkyy katukuvassa. Alueella on av-alan korkeakoulutettua osaamista. Kulttuurialalla pystyy elättämään itsensä hyvin. Oulussa on monipuolisesti esimerkiksi ilmakitaransoiton MM-kisojen, Bättre Folkin ja Polar Bear Pitchingin -tyylisiä omaleimaisia tapahtumia, mutta myös pienempiä ja maltillisempia festareita, jotka on toteutettu rohkealla otteella. Myös esimerkiksi meri ja vesistöt, kaamos, geologisesti tasainen profiili, ehkä saunakulttuuri on otettu paremmin huomioon. Parasta on, että kulttuuri näkyy ja kuuluu vielä vuoden 2026 jälkeenkin ja sen ylläpitämiseksi on suunnitelma.

Juha: Ei ainakaan haittaisi, jos erilaisia kulttuuritapahtumia olisi kaupungissa silloin paljon pitkin vuotta.

Kuva: Petteri Stavén 

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter