fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Asta Salomaa

14.4.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

asta sal

Viikon kulttuuripersoonamme Asta Salomaa on 28-vuotias kulttuurituottaja ja musiikkikasvattaja, jonka sydän sykkii pohjoisen taiteen ja kulttuurin edistämiselle. Useita oululaisia tapahtumia ja festivaaleja tuottanut Salomaa työskentelee tällä hetkellä projektipäällikkönä Ilmakitaransoiton MM-kisoilla ja tuottajana Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksellä. Nainen toimii myös Oulun musiikkivideofestivaalit ry:n hallituksen puheenjohtajana.

Helsingistä kotoisin oleva Salomaa päätyi lähes 10 vuotta sitten muuttamaan Ouluun opiskellakseen musiikkikasvatusta Oulun yliopistossa.

Asta, miltä elämä näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

Elämä näyttää ja tuntuu ihan hyvältä, vaikka koronaelämä hyvin paljon väsyttääkin. Korona-ajan epävarmuuden olotilassa ja omien työprojektien ollessa vaakalaudalla olen löytänyt voimaa ystävistä, talviuinnista, urheilusta ja käsitöistä.

Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?

Oulu näyttää minulle kauniilta, tutulta ja turvalliselta. Kotini on täällä ja nautin täällä olemisesta. Asun kauniissa maisemissa veden lähellä ja rakastan sitä, että pääsen liikkumaan pyörällä kaikkialle. Oulu on täynnä värikästä ja monipuolista taide- ja kulttuurielämää ja täällä minulla on ollut hyvät mahdollisuudet toteuttaa itseäni ammatillisesti.

Oulussa kulttuurialalla on hyvä yhteishenki ja oman urani varrella olen saanut paljon tukea ja oppeja alan konkareilta. Oulun kulttuuriyhteisö onkin kasvattanut minusta näköisensä tuottajan.

Oulu, yhteistyössä 32 kunnan kanssa, hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Miksi juuri pohjoinen Suomi olisi sopiva valinta voittajaksi?

Oulun musiikkivideofestivaaleja on jo pitkään kuvailtu termillä ”Pohjoista outoutta”. Mielestäni tämä on mitä erinomaisin termi kuvailemaan laajemminkin Pohjois-Suomen taide- ja kulttuurikentän omaperäisyyttä ja rohkeutta. Uskon, että pohjoinen outous tuo Oululle voiton kilpailussa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Eräs alueemme tärkeimmistä valttikorteista on laadukas taidekoulutus ja musiikkiluokkatoiminta. Olenhan itse esimerkki ihmisestä, joka on muuttanut etelästä pohjoiseen taidekoulutuksen vuoksi. Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen koulutus oli minulle se Oulun vetovoimatekijä, joka toi ja kiinnitti minut Ouluun. Taidekasvatuskoulutus on alueemme kulttuurikentän kehityksen ja uudistumisen ikiliikkuja: Oulussa koulutetut musiikkikasvattajat, musiikkipedagogit ja tanssinopettajat sekä muut taidekasvattajat innostavat jälleen aina uusia ihmisiä luomaan kulttuuria alueellemme.

Matkassa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on ennen kaikkea kyse kehityksestä. Kaikkine epätäydellisyyksineen Oulu on tälle matkalle valmis, sillä Oulusta löytyy intohimoisia ja ammattitaitoisia kulttuurin kehittäjiä. Yksi tällaisista on Oulun kulttuuritapahtumayhdistys, jossa haluamme auttaa alueen kulttuuritoimijoita kukoistamaan ja tuoda taidetta ja kulttuuria kaikkien saataville. Pohjoisesta kulttuurista kiinnostuneiden kannattaakin seurata tuottamaamme Pohjoinen kulttuurivirta -kanavaa, jossa nostamme esille pohjoisen kulttuurin tekijöitä ja keskustelunaiheita.

Myöskään kansainvälistä vetovoimaa Oululta ei puutu, vaikka sitä voi joskus olla vaikea nähdä täältä omasta arjestamme käsin. Tästä sain oivallisen muistutuksen, kun aloitin helmikuussa työskentelyn ympäri maailmaa asuvien ilmakitaristien kanssa. Tutustuessani näihin artisteihin minulle selvisi, että meille niin tuttu ja tavallinen Oulu on heille kuin haaveiden Satumaa, minne pääsystä he unelmoivat ja kilpailevat. Ilmakitaransoiton MM-kilpailujen kaltaiset kansainväliset vetonaulat siivittävät meidät voittoon Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee minulle sitä, että taiteen ja kulttuurin avulla voidaan vaikuttaa ilmapiiriin ja asenteisiin yhteiskunnassa. Osana kulttuuri-ilmastonmuutosta taide ja kulttuuri voidaan valjastaa keskustelunavaajaksi yhteisömme kipukohdissa. Toivoisin, että Oulussa kulttuuri-ilmastonmuutos vähentäisi erilaisten ihmisten ja aatteiden vastakkainasettelua ja lisäisi yhteisössämme tasa-arvoa sekä ymmärrystä moninaisuutta kohtaan.

Kulttuuri-ilmastonmuutos tuo myös esille enemmän niiden yhteisömme jäsenten ääniä ja tarinoita, joita emme normaalissa arjessamme pääse tai osaa pysähtyä kuulemaan. Tämä edellyttää sitä, että me kulttuurin tekijät tarkastelemme jatkuvasti kriittisesti omaa toimintaamme ja yhteisömme valtarakenteita.

Lähetä tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Hyvä Oulu! On sinun vuorosi loistaa!

Kuva: Anni Hyypiö

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter