Oulu2026-valtuuskunta kokoontui ensimmäiseen kokoukseen 12. lokakuuta. Paikalla oli useita uusia jäseniä, jotka eivät ole olleet aiemmin mukana Oulu2026-työskentelyssä. Osa oli ennestään tuttuja, koska valtuuskunta on toiminut myös Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kisan hakuaikana eri kokoonpanolla ja tehtävällä.
Valtuuskunta on tärkeässä roolissa Euroopan kulttuuripääkaupungin toteutumisessa. Kokoonpanon tehtävä painottuu konkreettiseen ohjelmatyöhön sekä kulttuuri-ilmastonmuutoksen edistämiseen kunkin jäsenen taustaorganisaatiossa. Jäsenet edustavat monialaisesti muun muassa Oulu2026-kumppanikuntia, koulutusorganisaatioita, julkisia toimijoita, matkailu ja vapaakenttää sekä elinkeinoelämää.
Tilaisuuden avasi Oulun kulttuurisäätiön hallituksen puheenjohtaja Risto Ruohonen. Ruohonen korosti avauksessaan, miten Oululla ja pohjoisella Suomella on Euroopan kulttuuripääkaupungin aseman myötä mahdollisuus tehdä jotain erityistä, joka heijastuu paikallisesti ja kansainvälisesti. Onnistuminen vaatii rohkeutta, ja jos halutaan pidempiaikaista vaikutusta, se tapahtuu vain tekemällä yhdessä.
Oulun kulttuurisäätiön toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen kertoi, miten tutkitusti Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat tuoneet kokonaistaloudellisia vaikutuksia alueille. Vaikutus näkyy 2 vuotta ennen toteutusvuotta, jatkuu yli viiden vuoden ajan toteutusvuoden jälkeen.
Ohjelmajohtaja Samu Forsblom kertoi avoinna olevasta ohjelmahausta. Forsblom korosti, että kulttuuriohjelmaa ei toteuta kulttuurisäätiö ja Oulu2026-tiimi vaan laaja kansallinen ja kansainvälinen kumppaniverkosto.
”Me haluamme, että työssä on mukana satoja luovia tekijöitä. Siinä piilee äärimmäisen iso voima”.