Kurkistus kulttuuriohjelmaan on sarja, jossa nimensä mukaisesti kurkistetaan Euroopan kulttuuripääkaupungin tuleviin tapahtumiin ja ohjelmiin. Sarja antaa pieniä pilkahduksia tulevasta ja kertoo mielenkiintoisista tekijöistä.
Monitaiteellinen konsepti Oulu Dance Hack on tuonut yhteen tanssia ja teknologiaa jo yhdeksän vuoden ajan. Oulu Dance Hackin takana on TaikaBox, joka yhteistyössä paikallisten teknologiayritysten, ympäri maailmaa saapuvien tanssitaiteilijoiden sekä muiden monialaisten tahojen kanssa tutkii rohkeasti taiteen ja teknologian välistä suhdetta.
TaikaBox on saanut alkunsa jo vuonna 2010 Walesissa, kun tanssija Tanja Råman ja taiteilija John Collingswood (kuvassa) päättivät virallistaa pitkään jatkuneen yhteistyönsä. Syntyi yhdistys, joka on matkannut vuosien saatossa Cardiffista Ouluun. Råman toimii tällä hetkellä TaikaBoxin taiteellisena johtajana, koreografina ja tanssijana, Collingswood vastaa muun muassa teknisestä puolesta. Mukana toiminnassa on myös viestintää hoitava Pasi Pirttiaho.
“Me kutsumme taiteilijoita ympäri maailman Ouluun työskentelemään kokeellisesti kanssamme studiossa. Mukana on lisäksi teknologiaa ja paikallisia teknologiayrityksiä”, Collingswood summaa Oulu Dance Hackin perusperiaatteen.
Råman lisää ajatuksiaan monialaisesta yhteistyöstä:
“Taiteilijoina olemme olleet hyvin kiinnostuneita siitä, mitä mahdollisuuksia teknologia antaa taiteentekemiseen. Oulu Dance Hackia tehdessämme olemme tajunneet sen, että taiteilijoiden kanssa työskentely antaa myös yrityksille paljon.”
Dance Hackeja on pyritty järjestämään noin yksi per vuosi. Vuonna 2024 yhteistyökumppaneina toimivat unkarilainen Central Europe Dance Theatre sekä romanialainen Developing Art, jotka saapuvat toukokuussa tutustumaan Oulu Dance Hackiin ja vievät mukanaan ainekset järjestää omat Dance Hackit Bukarestissa ja Budapestissa myöhemmin samana vuonna.
Miten Oulu Dance Hack edistää kulttuuri-ilmastonmuutosta?
John: Oulu nähdään teknologiakeskuksena, jossa insinöörit ratkovat spesifejä ongelmiaan. Haluamme rohkaista muutokseen tuomalla taiteilijoita mukaan tähän insinööriympäristöön tavallaan sekoittamaan pakkaa ja löytämään uudenlaisia, luovia ratkaisuja. Toivomme, että taiteen ja teknologian yhdistämisellä olisi pitkäaikaisia vaikutuksia siihen miten Oulu toimii ja siihen miten teknologiayritykset ovat kytköksissä Ouluun.
Tanja: Me edistämme kulttuuri-ilmastonmuutosta työskentelemällä yhdessä teknologiayritysten kanssa ja tämän käytännön yhteistyön kautta tavoitteenamme on muuttaa ihmisten asenteita ja auttaa heitä löytämään uusia tapoja tehdä asioita. Lisäksi haluamme auttaa luomaan uusia innovaatioita eri aloille, ei pelkästään taiteen saralla vaan myös yrityspuolella.
Mitä on odotettavissa tulevina vuosina?
John: Suunnitelmamme on laajentaa vielä suuremmalle alueelle. Ehkä vielä muutama kaupunki Euroopan sisällä voisi järjestää oman Dance Hackinsa sen pohjalta, mitä me täällä Oulussa olemme kehittäneet. Vuonna 2026 aiomme tuoda näissä muissa Dance Hackeissä tuotettuja esityksiä Ouluun osaksi Festival of Augmented Dancen ohjelmista.
Miltä pohjoinen alue tulee näyttämään?
Tanja: Toivon todella, että kulttuuri-ilmastonmuutos antaa pohjoiselle pitkäaikaisen perinnön ja uskon, että Oulu2026 on vain ponnahduslauta tulevaisuutta varten. Haluaisin nähdä sen, että taide ja kulttuuri olisivat osa ihan kaikkea, kaikkia yhteiskunnan osa-alueita, jotta taide ja kulttuuri olisivat mukana rakentamassa talouskasvua, sosiaalista hyvinvointia ja ekologista kestävyyttä.
John: Oulu2026 voi toivottavasti näyttää ihmisille taiteen tärkeyden ja auttaa rakentamaan lujaa yhteyttä kulttuurin ja kaiken muun pohjoisessa tapahtuvan välille, jotta ihmiset näkevät kuinka tärkeää ja hyödyllistä kulttuuri on Oulun kaltaiselle paikalle. Asenteiden muutos on tärkeää.
Lue lisää Taikaboxin sivuilta englanniksi (avautuu uuteen välilehteen).