fbpx

Kurkistus kulttuuriohjelmaan: Kesytön konttori

18.4.2023 | Kurkistus kulttuuriohjelmaan, UUTISET, Villisti kaupunki

Kurkistus kulttuuriohjelmaan on sarja, jossa nimensä mukaisesti kurkistetaan Euroopan kulttuuripääkaupungin tuleviin tapahtumiin ja ohjelmiin. Sarja antaa pieniä pilkahduksia tulevasta ja kertoo mielenkiintoisista tekijöistä.

Heikki Myllylahti Pikisaaren Vanhalla villatehtaalla

Jäätävä, villi ja kansainvälinen Kesytön konttori, eli Untamed Office, on Oulu Urban Culturen luotsaama monipuolinen kokonaisuus, jossa pääroolia näyttelevät kaupunkikulttuurin tuottaminen ja nuorten luovien alojen toimintaedellytysten edistäminen. Hankkeen ydin on nuorten tekijöiden tuotantotoimisto, jonka tarkoituksena on projektipäällikkö Heikki Myllylahden mukaan tuottaa alueelle uniikkeja tapahtumia, osana kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoa.

Konttori työllistää alueen nuoria tekijöitä muun muassa TE-palveluiden tai oppilaitoksien kautta toteutettujen harjoitteluiden avulla, mutta hankkeen tarkoitus on myös työllistää tuottajia ja kulttuurikoordinaattoreita erilaisiin projekteihin. 

”Konttorin lisäksi hankkeen kautta on luvassa erilaisia valmennuksia, työpajoja ja kansainvälisiä toimintoja. Haluamme haastaa Oulun maantieteellistä sijaintia ja avata kulttuurillisia reittejä kohti Eurooppaa – yhteistyö maailmalle täältä pohjoisen laidalta on todellakin mahdollista” Myllylahti kertoo.

Miten Kesytön konttori kytkeytyy Villisti kaupunki -teemaan?

”Kun puhutaan kaupunkikulttuurista, niin liikumme erilaisissa tiloissa ja paikoissa. Meillä on täällä Pikisaaren Villatehtaalla oma Kulttuurilaboratorio, jossa tulee tapahtumaan paljon mielenkiintoisia asioita. Sen lisäksi teemme interventiotyylisiä tapahtumia erilaisiin julkisiin tiloihin, kaupunkitilaan ja vähän erikoisempiin paikkoihin, kuten esimerkiksi meren jäälle.” 

Miten Kesytön konttori edistää kulttuuri-ilmastonmuutosta?

”Monet mielenkiintoiset ilmiöt kaupunki- ja alakulttuurin puolella lähtevät nuorista tekijöistä. Me haluaisimme olla tekemässä Oulusta kiinnostavaa paikkaa myös jäädä tekemään niitä asioita, jotta nuorten ei tarvitsisi välttämättä muuttaa täältä pois. Tähtäämme siihen, että Oulussa olisi tarjolla kulttuurin saralla monipuolisesti mielenkiintoisia mahdollisuuksia.”

Millä tavoin projekti heijastuu erityisesti Pikisaaren alueelle ja sen kehittämiseen?

”Kesytön konttori ja Kulttuurilaboratorio sijaitsevat Pikisaaren Villatehtaalla, joka kytkeytyy laajemmin osaksi kulttuuripääkaupunkikehitystä. Villatehtaalla toimii monia erilaisia yhdistyksiä, toimijoita, yksittäisiä taiteilijoita ja yrittäjiä. Me kannamme oman kortemme kekoon sillä, että Kulttuurilaboratorio on matalan kynnyksen kulttuuritapahtumapaikka. Tämän hankkeen tiimoilta haluamme antaa mahdollisimman monelle nuorelle tilaisuuden toteuttaa täällä omia projektejaan.”

Mitä Kesyttömän konttorin tiimoilta on odotettavissa tulevina vuosina?

”Kesyttömän konttorin kokonaisuudesta tulee todella monipuolinen! Hanke alkoi tammikuussa, ja maaliskuussa järjestimme meren jäällä Frozen People-festivaalin, joka oli ensimmäinen ja myös suurin tuotantomme. Lisäksi työmme tuloksena tulee syntymään kaikenlaisia pienempiä tapahtumia, joista emme vielä itsekään tiedä etukäteen. Haluamme, että Kesyttömässä konttorissa työskentelevät tiimit vaikuttavat mahdollisimman paljon siihen, minkälaista sisältöä tähän kaupunkiin tuotetaan. Luomme monipuolisia mahdollisuuksia myös Kesyttömän konttorin ulkopuolelle, kuten esimerkiksi valmennuksia, työpajoja sekä kansainvälisiä toimintoja. Haluamme avata reittejä Eurooppaan niin, että tänne olisi helppo tulla ja toisin päin pohjoisen sijaintimme eksotiikka nimittäin todellakin kiinnostaa maailmalla.”

Kuvaile, miltä pohjoinen alue näyttää vuonna 2026

”Pohjoinen tulee varmasti näyttämään vuonna 2026 parhaalta, miltä se on ikinä näyttänyt kulttuurialan kontekstissa. Kaikki pääsevät nauttimaan todella hienoista kulttuurisisällöistä, mutta toivoisin etenkin, että Oulu olisi kiinnostava kaupunki jäädä asumaan ihan kaikille ikäluokille. Lisäksi haluaisin nähdä lisää kansainvälisyyttä ja ehkä hieman avoimuutta monessakin suhteessa.”

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter