Tämänkertainen Kulttuuripersoonamme on Veikko Leinonen. Hän on kajaanilaisen teatteriryhmän Vaara-kollektiivin tuottaja ja toimii tämän lisäksi teatterintekijänä, ohjaajana ja käsikirjoittajana. Hän on lisäksi aktiivisesti mukana järjestämässä tapahtumia Kajaanin ja Kainuun alueella, sekä osa juuri 50 vuotta täyttänyttä Kainuun Eino Leino -seuraa.
Tällä hetkellä Leinosen työpöydän täyttää heinäkuun lopussa järjestettävä Ärjän taidefestivaali, joka on jo useamman vuoden ajan tuonut nykytaidetta Ärjänsaareen Oulujärvelle. Festivaalin keskiössä on ekologisia teemoja esittävä taide ja Ärjänsaari toimii Leinosen mukaan “uuden ajan festarin näyttämönä”.
“Oulu2026-teemoissa taiteen ja luonnon yhdistäminen on hieno teema, ja olemme tehneet sitä paljon Vaaran piirissä. Me voimme täällä pohjoisessa Suomessa olla sellaisia, jotka uudistavat ajatusta siitä, mitä ovat kulttuuriareenat ja missä voi tapahtua merkityksellistä tekemistä.”
Kokonaisuudessaan ulkona tapahtuva taidefestivaali keskustelee maapallon tulevaisuudesta ja sen käytännöt kiertyvät yhdessä taiteen kanssa ekologisten kysymysten ympärille. Vuoden 2024 festivaalilla valmistaudutaan jo kovaa vauhtia vuoteen 2026, jolloin Ärjän taidefestivaali on osa kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmatarjontaa.
Mitä kulttuuri merkitsee sinulle?
Se merkitsee meidän yhteistä maailmaa, jossa luomme yhteistä ja yksityistä todellisuutta vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Taide on se omalaatuinen tapa viedä vuorovaikutusta toisten kanssa uudelle tasolle. Kulttuuri on suuri prosessi, jonka on aina oltava liikkeessä, koska maailma on aina menossa joko avoimempaan ja elävämpään tai sulkeutuneempaan suuntaan.
Millaisia ovat kulttuuriin liittyvät haaveesi?
Ne ovat tänne omaan ympäristöön liittyviä, toivon todella elävää pohjois-suomalaista ja kainuulaista kulttuurielämää ja elämää ylipäätään. Toivon rohkeita ihmisiä, jotka olisivat kasvaneet siihen, että heidän itseilmaisullaan on merkitystä, että taiteen ja kulttuurin tekemisen mahdollisuuksilla on suuri rooli ja yhteisöistä tulisi rohkeita, ilmaisevia ja eteenpäin meneviä.
Mitä kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee sinulle?
Olen miettinyt, että se voi tarkoittaa esimerkiksi uuden paikallisuuden syntymistä kulttuurin selkärangaksi. Supertapahtumien aikakausi voi olla ohi ja merkityksellisyys syntyy lähempää. Uusia, ekologisempia ja todellista merkityksellisyyttä antavia kulttuurimuotoja voi syntyä tai yhdistyä vanhoista.
Millaisena näet Oulu2026-alueen tällä hetkellä?
Näen sen monipuolisena ja kiinnostavana alueena. Täällä tapahtuu paljon ja alueen monipuolisuus näyttäytyy myös kiinnostavana. Oulun ja Kajaanin kautta tulee urbaania todellisuutta, mutta samaan aikaan syvää luontoyhteyttä ja sieltä versovaa kulttuuria on hyvin lähellä, sellaista mikä menee syvälle suomalaiseen kulttuurihistoriaan. Sellainen huoli tietenkin on, ettei valtion leikkauksien myötä synny kulttuurillisia tyhjiöitä pohjoiseen Suomeen.
Miten uskot ja toivot kulttuuripääkaupunkivuoden vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
Täällä tehdään jo nyt hienoja juttuja ja toivon, että ihmiset sekä yhteisöt saavat kulttuuripääkaupunkivuodesta lisävirtaa toimia jatkossakin. Toivottavasti juhlavuoden myötä syntyy uusia tapahtumia ja asioita, jotka kantavat pitkälle tuleville vuosille, eivätkä jää vain yhden vuoden jutuiksi. Toivon vuoden myötä myös tapahtuvan kivaa henkistä uusiutumista.
Miten Oulu2026-alueella voisi parantaa kulttuurin tuottajien ja käyttäjien asemaa?
Tietysti tarjoamalla sellaisia mahdollisuuksia, jotka mahdollistavat monipuolisen, rehevän pohjoissuomalaisen kulttuurielämän. Ihmiset tarvitsevat sellaisia asioita, joista olla ylpeitä ja niiden kautta he pystyvät näkemään oman elämänsä ja ympäristönsä uudistuvassa ja arvokkaassa valossa. Haluaisin, että synnyttäisimme sellaisia juttuja, joissa ihmiset voivat olla mukana ja sen kautta nähtäisiin kulttuurin arvo sekä oma arvomme sen tekijöinä. Tätä kautta käytännön asiatkin menisivät sitten eteenpäin, kun koetaan oman elämän arvo ja arvokkuus oman kulttuurin kautta.