Luoteis-Espanjassa sijaitseva, noin 120 000 asukkaan Santiago de Compostela oli yksi yhdeksästä Euroopan kulttuuripääkaupungista vuonna 2000. Kaupunki on Galician poliittinen ja hallinnollinen pääkaupunki ja se perustettiin vuoden 830 paikkeilla. Santiago tunnetaan myös Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitin päätepisteenä. Kaupunki rakennettiin, kun Pyhän Jaakobin jäänteet löytyivät alueelta. Nykyään jäänteitä säilytetään kaupungin katedraalissa. Monumentaalisen ja historiallisen luonteensa vuoksi Compostela on valittu Espanjan hallituksen toimesta historiallis-taiteelliseksi kaupungiksi ja UNESCOn toimesta maailmanperintökaupungiksi. Muita kaupungille myönnettyjä tunnustuksia ovat muun muassa Europan neuvoston myöntämä Eurooppa-palkinto ja lippu, Firenzen kunnan myöntämä Firenze-palkinto, Real Fundación de Toledo-palkinto, Europa Nostra-palkinto sekä Italian taiteellisten keskusten yhdistyksen myöntämä Gubbio-palkinto. Compostelan historiallinen keskusta on yksi maailman parhaiten säilyneistä historiallisista keskustoista ja se on täysin asutettu ja varattu ainoastaan jalankulkijoille.
Belén Mendoza, Santiago de Compostelan pormestarin hallituksen jäsen ja kansainvälisten suhteiden, yhteistyön ja kehityksen vastuuhenkilö sanoo, että kulttuuripääkaupunkihankkeen menestyksekkäin osa oli Millennium festivaali, joka alkoi vuonna 1998 ja päättyi vuonna 2000. Festivaali sisälsi aktiviteetteja kahdeksasta eri kategoriasta: kulttuurillinen dialogi, teatteri, maailman kulttuurit, ooppera, klassinen musiikki, tanssi, jazz sekä näyttelyt. Aktiviteettien kohokohtiin lukeutui Latin Jazz Festival-tapahtuma sekä Oscar-palkitun Fernando Trueban ohjaaman Calle 54 elokuvan ensi-ilta Compostelassa. Muita merkittäviä tilaisuuksia olivat muun muassa yhdysvaltalaisohjaaja Robert Wilsonin spektaakkelien “The Days Before: Death, Destruction and Detroit III” sekä “Persephone” esitykset, ohjaajan itsensä ollessa paikalla. Lisäksi brittisäveltäjä Michael Nyman esitti oopperansa “Facing Goya” ensimmäistä kertaa osana festivaalia.
Mendozan mukaan kulttuuripääkaupunkihankkeen merkittävin vaikutus kaupungille oli vierailijoiden määrän kasvu, jonka on arvioitu olleen noin 15% aikaisempiin vuosiin verrattuna. Puhuttaessa kulttuurihankkeen pitkäaikaisvaikutuksista Santiago de Compostelalle Mendoza mainitsee kaupungin orkesterin, Galician kuninkaallisen filharmonian, vahvistumisen, orkesterin tarjotessa vakaan ohjelman klassista musiikkia ansioituneiden muusikoiden esittämänä. Kulttuuripääkaupunkihanke vahvisti myös kaupungin musiikkipainotteisen koulun asemaa. Kyseinen koulu tekee yhteistyötä kaupungin filharmonian kanssa ja tarjoaa musiikkikasvatusta nuorille ihmisille. Mendozan mukaan kulttuuripääkaupunkihanke vahvisti myös Eugenio Granell-säätiön työtä. Säätiö tarjoaa näyttelyitä, ohjattuja näyttelykierroksia, kamarimusiikkia, teatteria, työpajoja oppilaille ja ryhmille sekä paljon julkaisuja ja katalogeja.
Lähteet