Vuodesta 2011 asti Viskaalin tilaa Muhoksella pyörittäneet Heikki Räinä ja Tuula Kukkola-Räinä ovat saaneet usealle tuotteelleen Arctic Food Lab-leiman. Viskaalin tila on perimätiedon mukaan yksi Oulujokilaakson vanhimpia tiloja ja moni tuntee Viskaalin tilan nautakarjan jalostustoiminnasta. Nyt tilalla kasvatetaan maailman parhaaksi lihakarjaksi kutsuttua Limousin-pihvikarjaa ja perusnautaa.
–Tila toimi 1960-luvulta aina 2000-luvulle saakka karjanjalostusasemana. Tila on ollut aikoinaan maaviskaalin tila, mistä se on saanut nykyisen nimensäkin.
Kukkola-Räinä kertoo motivaation tilanpitoon syntyvän intohimosta hyvään ruokaan, hyviin raaka-aineisiin sekä halusta syödä punaista lihaa hyvällä omallatunnolla. Vuonna 2013 tilalle rakennettiin oma teurastamo ja nyt saman katon alla tapahtuu niin teurastaminen, lihan leikkaus käsityönä, lihan palvaus sekä makkaroiden tekeminen.
–Kaikki tehdään käsityönä raaka-aineista, joista varmasti tiedämme, mistä ne ovat tulleet. Tilalla on työntekijöitä nyt 20, joten olemme myös merkittävä työllistäjä ja veronmaksaja alueellamme.
Halu pitää pohjoispohjalainen maaseutu elinvoimaisena
Tunnetuimpia Viskaalin tuotteista ovat jauheliha, Palvinauta-leikkele sekä Kyrsä-makkarat, joiden lisäksi tilalla on useita muitakin Arctic Food Lab-leiman saaneita tuotteita. Kukkola-Räinä kertoo, että tuotteiden ainutlaatuisuus syntyy paikallisesta suomalaisesta lihasta sekä käsityönä valmistetuista tuotteista.
–Viskaalin lihaa, makkaroita, palvituotteita ja eläinruokaa voi ostaa nykyään lähes kaikista ruokakaupoista koko Pohjois-Suomessa, ja suurin valikoima tuotteitamme löytyy edullisesti tietysti Viskaalin tilan omasta kaupasta.
Tilan perusarvoiksi yrittäjä kertoo ekologisuuden, eettisyyden sekä todellisen halun pitää pohjoispohjalainen maaseutu elinvoimaisena. Hän kertoo, että tilaa kehitetään pala kerrallaan kohti yhä kestävämmän kehityksen ja ekologisemman täyden kierron ratkaisua.
–Näin voimme tarjota punaisen lihan ystäville entistä laadukkaampaa ja samalla ekologisempaa ruokaa. Lihaa, josta voi nauttia hyvällä omallatunnolla.
Maukas ja tuore ruoka kuuluvat Viskaalin periaatteisiin ja ovat mukana jokapäiväisessä työssä. Tuotteet pohjautuvat paikalliseen ruokaperinteeseen ja ruokakulttuuriin. Tilalla tehdään niin rössyä, ryynimakkaraa, jossa on mukana Kinnusen Myllyn suomalaista puhdaskauraa kuin myös maksapihvejä, jotka ovat kuuluneet jo pitkään pohjoispohjalaiseen ruokaperinteeseen.
–Tuotteemme ovat siis erittäin paikallisia.
Alueen ravintoiloihin toivotaan paikallisia raaka-aineita käyttöön
Yrittäjät toivovat, että Arctic Food Labin kautta he saisivat olla mukana tekemässä pohjoispohjalaista ruokaa tunnetuksi ja tuotteiden arvostuksen nostamisessa. Tilalla ollaan myös kiinnostuneita osallistumaan erilaisiin ruokatapahtumiin ja he voivat toimia myös ruokamatkailukohteena.
–Ennen kaikkea toivomme, että ruokakulttuuria kehitettäisiin Arctic Food Labin myötä niin, että pohjana toimisivat perinteinen ruokakulttuuri ja sen raaka-aineet marjoista kalaan ja perunoista naudanlihaan.
Toimintaa kehitetään kohti kiertotaloutta, esimerkiksi tilalla tehdään lehmänlannasta biokaasua ja käytetään mahdollisimman ekologisia viljelymenetelmiä.
–Näitä tapoja käyttämällä saadaan myös karjatalouden hiilijalanjälki kohtuulliseksi verrattuna moneen muuhun elintarvikkeeseen.
Yritykselle on myös tärkeää, että alueen ravintoloihin saataisiin paikalliset raaka-aineet käyttöön, eikä ulkolaista lihaa suosittaisi enää. Tavallisten ruokakauppojen kanssa he toivovat myös yhteistyön lisääntyvän. Paikallisia tuotteita pitäisi saada jokaisen paikallisen kaupan hyllylle niin, että se olisi kaikille kannattavaa.
–Meitä elintarvikeyrityksiä on alueella runsaasti. Toivon, että Arctic Food Lab lisää yhteistyötä kaikkien paikallisen ruuan kanssa tekemisissä olevien välillä.
Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.
Kiinnostuitko,
ota yhteyttä:
Yritysyhteistyö:
Heli Metsäpelto, heli.metsapelto@oulu2026.eu
Ohjelma:
Asta Salomaa, asta.salomaa@oulu2026.eu
Artic Food Lab -ohjelman tuottaja
Piia Rantala-Korhonen, piia.rantala-korhonen@oulu2026.eu
Oulu2026-johtaja
Henna Rautio,
henna.rautio@oulu2026.eu
Tuottajaharjoittelija