fbpx

Rohkeita makuja luonnosta

3.7.2023 | ArcticFoodLAb, UUTISET

 

Arctic Food Lab -verkoston jäsen LAromit oy tuottaa yrittäjä Anni-Inkeri Törmäsen mukaan artesaaniruokaa. Tuoteryhmiä on kaksi: luonnon siirapit ja kuivatut elintarvikkeet. Siirappeja keitetään isohirvenjäkälästä, ruusujuuresta ja kuusenkerkästä, kuivattuja tuotteita ovat muun muassa juureslastut, viherjauhe, yrttitee ja erilaiset kuivatut kasvikset. Lähes kaikki Luonnon aromit -tuotteet ovat luomua.

 

“Meillä on oma pieni luomutila, jossa kasvatamme yrttikasveja ja avomaan vihanneksia. Keruualueet on myös rekisteröity luomukeruualueiksi.”

 

Helppoa ja tehokasta

Tuotteilla on monenlaisia käyttötarkoituksia ja vain luovuus on rajana. Törmänen vinkkaa siirappien sopivan oikein hyvin vaikkapa jäätelön pariksi kinuskikastikkeen tilalle, lettujen päälle tai mausteeksi liharuokiin, erityisesti riistan maustamiseen ja marinadeihin.

 

Kuivatuotteet taas “säilyvät ilmaiseksi” ja Törmänen huomauttaa niiden sopivan erityisen hyvin kotivararuoaksi tai mukaan retkelle, koska ne pysyvät hyvänä huoneenlämmössä pitkään. Esimerkiksi luomukeittojuuresta riittää yksi ruokalusikallinen ruokailijaa kohti ja yhdessä 50 gramman paketissa on puolen kilon edestä tuoreita vihanneksia. Yrttitee sopii käytettäväksi aamuin illoin ja viherjauheestakin on moneksi.

 

“Kaikille kasvisten syönti ei ole helppoa, niin viherjauhe on sellainen mieto tuote, jota voi huiskauttaa mihin vain ja saa samalla tärkeitä ravintoaineita.”

 

Tuotteissa käytettävät raaka-aineet viljellään ja kerätään pääasiassa yrityksen sijaintiipaikkakunnalla Pudasjärvellä. Törmäsen mukaan tärkeää on, että tuotteet tulevat mahdollisimman läheltä ja kaikki tehdään niin pitkälle itse, kuin pystytään.

 

“Pohjoisuus tuottaa vahvat aromit kaikkeen kasvillisuuteen, koska täällä on niin paljon valoa kesäisin. Maustaminen pohjoisen raaka-aineilla tuottaa vahvoja makuelämyksiä.”

 

Ennakkoluulottomasti uutta

LAromit oy on perheyritys, joka on ollut toiminnassa vuodesta 2011 asti, mutta luomu- ja luonnontuotteiden jalostusta on perheessä tehty jo vuodesta 1989. Törmäsen äiti, Aino-Liisa Lukkari, aloitti valmistamalla kuivattua keittojuuresta, joka on vieläkin vahva tuote yrityksen valikoimassa. Törmäsen mukaan hän halusi hyödyntää perheen kymmenen hehtaarin peltoalueet ja alkoi kehitellä monenlaisia tuotteita myyntiin.

 

“Äitini oli hyvin kekseliäs ihminen, minä olen yrittäjänä sitten karsinut ja tiivistänyt valikoimaa.”

 

Aikoinaan siirappien tuotanto aloitettiin asiakkaan toiveesta. Asiakas oli kiinnostunut siirapeista ja ehdotti niiden valmistusta ja vuosien varrella reseptit ovat hioutuneet. Törmänen miettii tämänkaltaisen rohkeuden tuotekehittelyssä olevan tärkeää.

 

“Merkittävimmät tuotteemme ovatkin kehitetty asiakkaiden kanssa yhteistyössä. Ei niin, että me keksimme ja koitamme sitten saada muut ymmärtämään, vaan tehdään asioita yhdessä.”

 

LAromit oy on mielellään mukana tuomassa uusia ja erilaisia makuja niin paikallisille kuin matkailijoillekin Arctic Food Labin kautta.

 

“Tahtotila on, että paikallisia erikoistuotteita käytettäisiin rohkeasti alueen ravintola- ja ruokapalveluissa ja näin tuotaisiin pohjoisen omia makumaailmoja kaikkien ulottuville. Paljon näin jo tapahtuukin, mutta uusia kokeiluja ja tuotekehitystä tarvitaan.

 

 

Luonnon Aromit

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter