fbpx

Perinteiset reseptit kantavat läpi vuosikymmenten

5.12.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb

Petäjälammen Herkun rieskat ovat yksi leipomon suosituimmista tuotteista.

 

 

Petäjälammen Herkku on Kuusamossa sijaitseva kahvila- ja leipomoyritys. Kahvilan yhteydessä toimii myös lähiruokamyymälä, jossa tarjolla on paikallisten pienyrittäjien tuotteita.

 

Janne Haapakoski on Petäjälammen herkun toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Hänen mukaansa yrityksen synty oli “monen yhteensattuman summa”. Alkuvuonna 2012 hän työskenteli yrityksessä, jossa oli toimitilapula. Myynnissä ollut vanha leipomotila oli määrä remontoida yrityksen tarpeisiin, mutta remontin aikana rakennuksen ovella koputelleet asiakkaat, jotka kyselivät leipomotuotteiden perään, herättivät idean myös leipomon avaamisesta.

 

“Olin tehnyt koko ikäni siihen asti elintarvikealalla töitä ja tuntui luontevalta lähteä mukaan.”

 

Jo kymmenisen vuotta toiminut yritys on vakiinnuttanut paikkansa Kuusamossa, mutta sen lisäksi leipomossa valmistettua ohra- ja perunarieskaa on mahdollista ostaa kauppojen paistopisteistä ympäri Suomen.

 

Rieskat ovat myös kahvilan puolella yksi leipomon suosituimmista tuotteista. Makean kahvileivän suhteen asiakkaiden suosikki vaihtelee sesongin myötä. Haapakosken mukaan kuusamolaisille maistuvat erityisesti perinteiset herkut, kuten edellä mainitut rieskat sekä kampanisut.

 

“Meidän tuotteemme ovat vanhoja, perinteisiä tuotteita. Jos vaikka ajatellaan rieskoja, niin käyttämämme reseptit ovat 70-luvulta peräisin. Käyttäjäkunta on monenikäistä, montaa eri sukupolvea ja perimä kulkee suusta suuhun. Ulkopaikkakuntalaiset saattavat muistaa syöneensä näitä samoja herkkuja vaikka mummolassa.”

 

 

Monet tuotteiden raaka-aineista tulevat Pohjois-Pohjanmaan alueelta tai Kuusamosta.

 

 

Paikallisuus keskiössä

 

Petäjälammen herkussa lähiruoka ja lähialueen yrittäjien tukeminen ovat isossa roolissa. Tiloissa toimivassa lähiruokamyymälässä myydään muun muassa villiyrttejä, erilaisia mehuja, hilloja ja hyytelöitä sekä kalaa ja lihaa. Myynnissä on myös jonkin verran käsitöitä ja matkamuistotuotteita. Kaikki tuotteet ovat lähialueiden yrittäjiltä.

 

“Haluamme toiminnan olevan oman näköistä ja myyntiin pienten tekijöiden tuotteita, haluamme korostaa heitä.”

 

Myös raaka-aineiden suhteen korostuu lähiruoka. Moni raaka-aineista tulee Pohjois-Pohjanmaan alueelta tai Kuusamon sisältä.

 

“Meillä tuotteet leivotaan lähialueen jauhoista, perunoista ja vihanneksia hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Suosimme raaka-aineissa aina kotimaisuutta”, Haapakoski kertoo.

 

Haapakosken mukaan tämänhetkinen maailmantilanne korostaa oman alueen ruokatalouden tärkeyttä.

 

“Nykytilanne näyttää sen, että mitä omavaraisempia olemme, sen paremmin pärjäämme kriisitilanteissa. Tämän vuoksi pitää tukea pienyrittäjiä ja paikallisia yrittäjiä, niin pärjäämme.”

 

Petäjälammen Herkku on osa Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski -verkostoa. Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski on brändi ja tavaramerkki, joka sitoo yhteen Kuusamon ja Taivalkosken alueen paikallisia ruokatuottajia ja ravintola-alan yrittäjiä.

https://www.petajalammenherkku.fi/

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles