fbpx

Hyvinvointia monipuolisesta kasvisruoasta

31.10.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb

Kasvisravintola Karpalosta saa herkullista kasvoisruokaa ihan Kuusamon keskustassa.

 

Kuusamon keskustassa sijaitseva Kasvisravintola Karpalo on maailman pohjoisin vegaaninen lounasravintola. Jo vuosikymmenen ajan toiminut ravintola tarjoaa monipuolista, terveellistä ja värikästä lounasruokaa, jossa ihmisten hyvinvointi ja eettiset arvot ovat tärkeässä roolissa.

 

Karpalon perustaja Paavo Hautala kertoo, että ravintola syntyi sen seurauksena, kun vegaaniksi ryhtynyt Hautala ei löytänyt itselleen sopivia ravintoloita Kuusamon alueelta. Hän perusti Karpalon Kuusamon ETRA-liiton kautta, joka on voittoa tavoittelematon, aatteellinen ja yleishyödyllinen hyvinvointiyhdistys, joka puhuu hyvien ja terveiden elämäntapojen puolesta. Myös Karpalo on voittoa tavoittelematon ravintola.

 

“Me rakastamme ihmisiä ja toivomme, että he voivat hyvin ja se kertoo siitä, millä tavalla teemme tätä työtä.”

 

Värikkäitä herkkuja

Karpalon ruokapuolesta on vastuussa keittiövastaava Niina Ritavehmas. Hän on ollut mukana perustamisesta lähtien. Hän kuvailee lounastarjontaa monipuoliseksi ja värikkääksi. Lounasbuffetin lisäksi Karpalosta saa muitakin herkkuja, esimerkiksi kaurapehmiksiä vaihtuvissa mauissa, joita on valmistettu tuoreista marjoista kuten pihlajasta tai puolukoista. Tiloissa on myös pieni myymälä, jossa myydään Karpalon omien tuotteiden lisäksi vegaanisia elintarvikkeita ja kosmetiikkaa.

 

Osa raaka-aineista tulee Karpaloon niinkin läheltä kuin omalta kasvimaalta. Muutenkin raaka-aineissa suositaan aina kotimaista ja mahdollisuuksien mukaan paikallista.

 

“Keräämme itse villiyrttejä, marjoja ja sieniä ostamme paikallisilta yrittäjiltä. Toiveena olisi, että joskus saisi kurkut ja tomaatitkin Kuusamosta”, Ritavehmas sanoo.

 

Ruoassa käytettävien raaka-aineiden alkuperä, niiden luonnonmukaisuus ja terveellisyys ovat alusta asti olleet ensiarvoisen tärkeitä tekijöitä.

 

“Minulla oli ravintolaa perustaessani visio, että vegaaniruoka on tulevaisuuden ruokaa. Kaikista parasta on luomuruoka. Unelmanani olisi luomutila, jossa kaikki luomuna suoraan maasta pöytään. Se olisi aito viiden tähden ravintola, kun koko ravintoketju olisi tiedossa”, Hautala sanoo.

 

Karpalon monipuolista ja värikästä kasvisruokaa.

 

Kuusamolainen helmi

Ravintola on vuosikymmenen aikana ehtinyt vakiinnuttaa paikkansa Kuusamossa, niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Asiakaskunta on kehittynyt Ritavehmaksen mukaan hitaasti vuosien varrella.

 

“Sinnikkäästi teemme töitä ja olemme esillä tapahtumissa. Karpalo nähdään positiivisena paikkana Kuusamon palvelutarjonnassa.”

 

Palaute on pääasiassa ollut positiivista. Karpalo on monelle asiakkaalle sellainen paikka, jossa pääsee kokeilemaan jotakin aivan uutta.

 

“Ihmiset tulevat meille kokemaan erilaisia ruokaelämyksiä, he pääsevät maistamaan jotain uutta. ‘Hyvältä maistui tällaiselle paatunelle lihansyöjälle’ -kommentteja tulee usein. Välillä asiakkaita on itketettykin, että ruoka on niin hyvää että alkaa itkettää.”

 

Hautala muistelee saaneensa paljon kommentteja perustaessaan ravintolan siitä, ettei se tulisi kestämään pitkään. Karpalo on kuitenkin löytänyt oman paikkansa Kuusamossa.

 

“Eräs henkilö sanoi minulle, että olisi jo ajat sitten muuttanut Kuusamosta pois, ellei Karpaloa olisi täällä. Samoin meillä on käynyt asiakkaita Helsingistä, jotka ovat varta vasten tulleet Kuusamoon, jotta saisivat syödä Karpalossa.”

 

 

Kasvisravintola Karpalo on osa Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski -verkostoa. Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski on brändi ja tavaramerkki, joka sitoo yhteen Kuusamon ja Taivalkosken alueen paikallisia ruokatuottajia ja ravintola-alan yrittäjiä.

 

Kasvisravintola Karpalo 

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter