fbpx

Toppilan Tervaparonissa yhdistyy paikallisuus sekä oululainen historia

24.1.2022 | ArcticFoodLAb, UUTISET

Toppilan Tervaparoni leipää.

Arctic Food Lab-leiman saanut Toppilan Tervaparoni on paljasjalkaisen oululaisen Jaana Timosen itse kehittelemä tuote. Leipä valmistetaan Timosen omassa Cafe LillaRoosassa Tuirassa.

–Toppilan Tervaparoni sai alkunsa siitä, että halusin valmistaa tuotteen, joka on pala oululaista historiaa.

Oulu tunnettiin ennen tervastaan ja satamistaan

Yrittäjä kertoo, että terva on Oulussa historiallisesti erittäin merkittävä tuote ja Toppilan satama on ollut tärkeässä asemassa tervan tuotannossa.

–Siitä siis tuotteelleni muodostui nimi: Toppilan Tervaparoni.

Leipä leivotaan Tuirassa, keskeisellä paikalla Oulua. Leipä valmistetaan taikinajuureen, joka tuo oululaiseen ja suomalaiseen makuun sopivaa happamuutta. Jauhoista taikinaan tulee eniten ruisjauhoja, sekä hieman vehnäjauhoja ryhdikkyyttä antamaan.

–Säväykseksi lisätään terva-aromia. Taikinaa kohotetaan kahteen kertaan ennen paistamista. Leivät höyrytetään paiston aikana, jolloin muodostuu leivälle tyypillinen rapea kuori.
Cafe LillaRoosan Toppilan Tervaparoni leipää.

Paikallisuus esille

Tuotteen nimi kertoo paikallisuudesta, sekä vanhan sanomalehden näköinen pakkaus lisää tuotteeseen historian tuulahduksen. Tuotteessa on Cafe LillaRoosan logonlisäksi tarra, joka kertoo, että tuote on valmistettu oululaisena käsityönä.

–Pidän erittäin tärkeänä tuotteen paikallisuutta, sekä sitä että raaka-aineet ovat niin lähellä tuotettuja, kuin se on mahdollista. Eritoten tällaisissa tuotteissa, joka kertoo esimerkiksi alueen historiasta, raaka-aineet ei voi olla silloin ulkomailla tuotettuja.

Arctic Food Lab- hanke on Timosen mielestä hyvä kokonaisuus niin paikallisesti kuin myös turismia sekä laajaa eurooppalaista näkyvyyttä ajatellen.

–Arctic Food Lab tuo esille muun muassa meidän pohjoisen alueen tuotantoja, raaka-aineita, ammattitaitoja ja puhdasta luontoa.

Leipää maistaessa mieleen tulee todellakin tuulahdus vanhaa Oulua. Tervan maun erottaa, mutta se ei ole oululaiseen suuhun liian hallitseva. Toppilan Tervaparoni on loistava oululainen vientituote niin mökkituliaisena kuin myös esimerkiksi pääsiäisen juhlapöytään.Arctic Food Lab
kokoaa yhteen Oulun seudun gastronomian ja ruokakulttuurin toimijoita, juhlistaa pohjoista ruokaa ja gastronomiaa. Ruoka ei ole vain ravintoa, sen avulla tuotetaan elämyksiä ja osoitetaan vieraanvaraisuutta. Arctic Food Lab luo mielikuvia puhtaasta arktisesta luonnosta ja siellä kasvaneista raaka-aineista, jotka jalostetaan paikallisella osaamisella korkeatasoisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Lähiruoka tukee kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteiden toteutumista.
Arctic Food Lab logo

Kiinnostuitko,
ota yhteyttä:
Yritysyhteistyö: Heli Metsäpelto heli.metsapelto@oulu2026.eu

Ohjelma: Asta Salomaa, asta.salomaa@oulu2026.eu
Artic Food Lab -ohjelman tuottaja

Piia Rantala-Korhonen, piia.rantala-korhonen@oulu2026.fi
Oulu2026-johtaja

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter