fbpx

Tapahtumien innovaatiotestaukseen ehtii vielä!

5.6.2023 | TIEDOTTEET, UUTISET

Euroopan kestävin kulttuuripääkaupunki -hanke etsii ympäristöinnovaatioita pohjoispohjalaisiin kesätapahtumiin heinä–elokuulle. Testausten avulla pyritään vähentämään tapahtumien ympäristökuormaa.

Tapahtumien ympäristöhanke on päättymässä marraskuun lopussa, ja jäljellä olevilla pilottirahoilla ehditään tehdä innovaatiotestauksia vielä 1–2 tapahtumassa tänä kesänä. Haun viimeinen jättöpäivä on 2. heinäkuuta.

Mistä on kyse?
Suomessa toimiva innovaattori voi valita testausalustakseen tapahtuman tai festivaalin Pohjois-Pohjanmaan alueelta ja ehdottaa, miten tapahtuman hiilidioksidipäästöjä voitaisiin vähentää. Innovatiivisilla ratkaisuilla toivotaan taklattavan esimerkiksi festivaalien tapahtumaliikenteeseen, jätehuoltoon, energiankulutukseen tai hankintoihin liittyviä haasteita. Hankkeelta voi hakea rahoitusta innovaation testaamiseen 1 000–10 000 euroa.

Tälle kesälle on jo valittu muutama innovaatiotestaus: Kesäkuun puolivälissä Varjo-festivaalilla testataan, miten onnistuu tapahtumarakenteiden valmistaminen rakennusjätteestä. Heinäkuussa punkfestivaali Hässäkkäpäivillä testataan uutta ratkaisua tupakantumppien keräämiseen, jotta saataisiin kuriin kemikaalien ja muovien päätyminen luontoon. Hailuodon Bättre Folk -festivaalilla kokeillaan yleisöä kannustavaa jätehuoltoratkaisua, joka ulottuu leirintäalueelle ja pitää ympäröivän luonnon mahdollisimman roskattomana.

Yhteensä pilottirahoitusta on hankkeessa myönnetty 11 innovaatiotestauksen toteuttamiseen tapahtumissa. Frozen People -festivaalilla Nallikarissa on testattu hybridivoimalaa, jossa taideteoksia valaistiin aurinko- ja tuulivoiman ohella kuntopyöriä polkemalla. Rukalla juhannuksena järjestetyn Solstice-festivaalin muovijätteestä on valmistettu uusia tuotteita ja rakenteita festivaalikäyttöön. Kuusamon NUTS-polkujuoksutapahtumassa ja Haapavesi Folkissa testattiin kimppakyytipalvelua yksityisautoilun vähentämiseksi.

“Kaikki testaukset eivät onnistu, mutta sehän on koko testauksen idea. Parhaimmillaan innovaatio-organisaatio pystyy testauksen avulla kehittämään palvelustaan toimivamman ja ajan myötä kenties ratkomaan isompiakin kestävyysongelmia,” toteaa hankkeen projektipäällikkö Taina Ronkainen.

Hakulomakkeeseen pääset tästä linkistä.
Lue lisää Euroopan kestävimmästä kulttuuripääkaupungista: https://futurevents.oulu.com/

Lisätietoja
Projektikoordinaattori Antti Takalo, antti.takalo@ouka.fi, 040 594 2771
Projektipäällikkö Taina Ronkainen, taina.ronkainen@ouka.fi, 040 621 1249

 

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles