fbpx

Sydämen kultainen kosketus – aurinko nousee Oulusta -kirjan julkaisutilaisuus 2.12.2021 Oulussa.

30.11.2021 | UUTISET, Vastakohtien voima

”Ollaan ihmisiä ihmiselle”

Idea kirjaan syntyi, kun vuonna 2018 ryhmä henkilöitä tapasi Oulun ammattikorkeakoulun terveyskampuksella. He olivat kerääntyneet muistelemaan oululaisen terveysvaikuttaja, sairaanhoito-oppilaitoksen rehtori Ines Kuittisen muistoa. Tilaisuudessa nousi esiin se, että kansainvälistäkin huomiota saanutta edelläkävijätyötä tulisi muistaa ja tuoda ihmisten tietoisuuteen.

Tapaamisesta syntyi kaksi kaupunkia, Oulun ja Jyväskylän yhdistävä työryhmä, joka järjesti marraskuussa 2019 yhteistyössä Oulun kaupungin, Oulun Yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun sekä Aluehallintoviraston kanssa “Sydämen kultainen kosketus – Aurinko nousee Oulusta” -terveydenhuoltoseminaarin, jossa käsiteltiin Oulun oppeja niin historiallisesta kuin tulevaisuudenkin näkökulmasta.

–Seminaareissa saimme niin hyvää palautetta, että päätimme koota ajatukset kirjaksi. Ensin ajatuksena oli tehdä historiateos, mutta päätimme ottaa mukaan kirjaan myös nykypäivän ja tulevaisuuden näkökulmat, Simo Kekäläinen kertoo.

Rajoja ylittävää yhteistyötä

Kirjan ovat koonneet Ines Kuittisen sisaren pojanpoika Simo Kekäläinen sekä Kari Virolainen, joka toimii yliopettajana sosiaali- ja terveysalalla ja Sirkka-Liisa Halme, joka on Oulun ammattikorkeakoulun “Emerita yliopettaja” tutkimus- ja kehittämistyössä sekä hyvinvointipalveluissa.

–Ines lähti ennakkoluulottomasti maailmalle oppimaan ja jakamaan omaa tietotaitoaan. Hän lähti kehittämään myös syrjäseutujen terveydenhuoltoa. Kirjassa haluamme muistuttaa ihmisiä yhteistyön tärkeydestä, mitä Ineskin painotti. Yhteistyöstä kertoo myös se, että kirjaan on tuonut sisältöä parisen kymmentä henkilöä niin Oulusta kuin Jyväskylästäkin. Juuri niin kuin Ineskin teki, rajat ylittävää yhteistyötä, Kekäläinen sanoo.

Kaikille avoin julkaisutilaisuus järjestetään tulevana torstaina aluehallintoviraston tiloissa Oulussa kello 14–16. Tilaisuuden avaa Pohjois-Suomen Aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen ja lisäksi tilaisuudessa kuullaan puheenvuoroja kirjoittajakunnassa mukana olevilta sekä terveiset valtuuston puheenjohtaja Juha Hänniseltä.

–Ineksen tärkein oppi minusta oli, että kohdellaan toisiamme tasavertaisina ja ollaan ihmisiä ihmisille kaikille tilanteissa. Sitä viestiä haluamme viedä eteenpäin. Ines oli loistava verkostoitumaan ja hän ei koskaan pitänyt projekteja ominaan, vaan asiat tehtiin yhdessä. Niin kuin mekin teimme nyt kirjan ja seminaarien kohdalla, ja kuten itse omassa työssäni pyrin tekemään, Kekäläinen kertoo.

Rohkeasti katse tulevaisuuteen

Tunnettu sanonta ”Aurinko nousee Oulusta” kuvaa sekä Pohjois-Suomen terveydenhuollon nopeaa ja uskomatonta kehitystä että teoksen sisältöä. Julkaisu alkaa katsauksella Oulun sairaanhoito-oppilaitoksen historiaan. Tämän jälkeen nykypäivän osaajat kertovat artikkeliensa kautta terveydenhuollon opetuksesta ja osaamisesta Oulun ammattikorkeakoulussa. Julkaisu päättyy tulevaisuuskatsaukseen siitä, kuinka menneisyyden kultaisen kosketuksen jäljet tulevat näkymään myös tulevaisuudenterveydenhuoltoa suunniteltaessa.

–Teema sopii täydellisesti myös kulttuuripääkaupunkiin ja erityisesti Rohkeasti reunalla -teeman alle, Kekäläinen lisää.

Oulu2026
Rohkeasti reunalla -teema

Olemme kaukana kaikesta, silti keskellä kaikkea. Sijaitsemme Euroopan laidalla, silti teemme maailmanluokan taidetta. Teknologinen osaaminen on huippua – taiteessa, liikunnassa ja arjessa. Meillä on kaupunki ja meillä on erämaat. Meillä on upea historia ja pohjoisen tarinat. Emme pelkää pimeää tai tyhjää metsää. Voimme kokea hiljaisuuden, kevättalven auringon, selkeät vuodenajat ja luonnon rauhoittavan vaikutuksen.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter