fbpx

Oululaisnuoria vapaaehtoisina Tartossa

22.3.2024 | KIRJOITUKSET, UUTISET

Fanni Kuismin, Ronja Levä ja Johanna Polojärvi viettivät tammi-helmikuussa kolme viikkoa vapaaehtoisina Tartossa. Viron toiseksi suurin kaupunki Tartto on tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupunki. Vapaaehtoisjakson aikana kaupungissa järjestettiin sekä kulttuuripääkaupunkivuoden avajaiset että iso nuorten juhla.

Fanni, Ronja ja Johanna kertoivat meille kokemuksistaan reissun jälkeen.

Mikä oli vapaaehtoisohjelman sisältö? Minkälainen ohjelma teillä oli?

Tartossa oli todella intensiivinen ohjelma! Etukäteen meillä oli tiedossa, että tehtävänämme oli suunnitella Youth Party yhdessä paikallisten nuorten kanssa. Alussa oli kuitenkin monta päivää perehdytystä, tutustumista, vierailuja, yhteisistä pelisäännöistä sopimista ja itsereflektiota ennen kuin päästiin itse asiaan.

Olimme kuvitelleet, että Youth Partyn kohderyhmänä olisi 18–30-vuotiaat nuoret ja paikan päällä selvisikin, että kyseessä oli 14–18-vuotiaiden nuorten klubitapahtuma. Tapahtuman paikka, aika, teema, esiintyjät ja useampi workshop oli jo päätetty ennen kuin me pääsimme mukaan tuotantoon. Tiukan aikataulun takia meidän tehtäväksemme jäi lähinnä tuoda ”international spice” tapahtumaan sekä suunnitella ja toteuttaa koristelut.

Loppujen lopuksi meidän kansainvälisten vapaaehtoisten panos oli isossa roolissa tapahtuman onnistumisen kannalta. Me toimme tapahtumaan turvallisemman tilan periaatteet, loimme visuaalit, vaikutimme ohjelman rakenteeseen ja koristelimme tilan teeman mukaisesti. Kaikki näytti viimeistellyltä, tapahtuman eri osista tuli selkeä kokonaisuus ja bileet olivat menestys. Paikalle odotettiin 800 nuorta, mutta sinne tuli jopa 1 000 nuorta laajalta alueelta!

Millaisia huomioita teitte Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden avajaisista?

Osallistuimme sekä Tarton avajaisiin että alueellisiin avajaisiin Põlvassa.

Avajaisten iltaan pitää panostaa. Pääshown seuraaminen kaukaa screeneiltä jätti hieman kylmäksi. Avajaisspektaakkelin jälkeen kahdessa eri paikassa oli elektronisen musiikin bileet, joihin porukka jakautui. Oli kiva, että Tartun pääaukiolla oli yhtäkkiä hullut reivit!

Oulussa kannattaa nostaa esiin alakulttuuria ja antaa paikallisille taiteilijoille mahdollisuuksia. Panostetaan valoihin, äänimaailmaan, screeneihin ja sellaisiin asioihin, että saadaan toimiva kokonaisuus. Ohjelma tulee rakentaa puitteiden ympärille.

Tartossa oli paljon Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoteen liittyvää merchandiceä ja se näkyi paikallisissa kaupoissa ja kahviloissa. Oli mm. limsaa, borssikeittoa, jäätelöä, Tartu2024-leivos sekä oma hieno vaatebrändi.

Mikä oli reissussa parasta?

Ihmiset, muut vapaaehtoiset ja porukan yhteishenki!

Tämä oli opettava kokemus ja kolmen viikon aikana teimme paljon itsereflektiota. Aluksi olimme että LOL, mutta se olikin tosi tarpeellista. Tunteita oli kaikenlaisia – hyviä, huonoja, uupumustakin – ja itsereflektio auttoi käsittelemään tunteita, odotuksia ja reissun motiiveja.

Olutmuseossa käynti oli kiva!

Ronja ja Johanna Youth Party -klubitapahtumassa Tartossa.

Mitä vinkkejä haluaisitte kertoa toisille nuorille, jotka harkitsevat kansainväliseen vapaaehtoisohjelmaan lähtemistä?

Ennen reissua ja sen alussa tulee paljon informaatiota. Kannattaa lukea kaikki tieto, vastata skarppina maileihin ja hoitaa aktiivisesti asiat kuntoon. Jos osallistujille järjestetään etukäteen etätapaaminen, kannattaa kysyä ne kaikki tyhmimmätkin kysymykset heti alkuunsa. Moni asia olisi jäänyt tietämättä, jos ei olisi itse kysynyt!

Kannattaa lähteä avoimin mielin, reissu on tosi intensiivinen, kun hyppäät moneksi viikoksi erilaiseen arkeen. Tarvitaan heittäytymiskykyä ja sopeutumista uusiin tilanteisiin.

Ei kannata olla huolissaan kielitaidosta etukäteen. Vapaaehtoiset keksivät omia ilmaisuja tai kertoivat eleillä, jos eivät tietäneet kaikkia sanoja. Kaikki strugglas (=kamppaili) jonkun verran kielitaidon kanssa, siinä ei ole mitään hävettävää. Ei kannata jäädä liikaa miettimään sitä.

Reissu oli opettava kokemus ja osallistujilla voi olla erilaisia motiiveja lähteä mukaan reissuun. Jos esimerkiksi kaipaa rohkeutta olla sosiaalisempi, se on hyvä syy lähteä mukaan!

 

Kansainvälinen vapaaehtoisohjelma toteutettiin Euroopan Solidaarisuusjoukot -ohjelmalla, jossa osallistujille maksettiin matkat, majoitus, ruoka ja pieni taskuraha. Useissa Euroopan kulttuuripääkaupungeissa toteutetaan kansainvälistä vapaaehtoistoimintaa ja Oulun kulttuurisäätiö välittää näistä tietoa eteenpäin. Näillä näkymin Tarttoon on tulossa elokuussa 2024 toinen kansainvälinen vapaaehtoisten ohjelma.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter