fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Lauri Hirvonen

9.9.2020 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Lauri Hirvonen on oululainen lastenkirjailija-kuvittaja. Hän on julkaissut useita alle kouluikäisille suunnattuja kuvakirjoja ja yhden lastenromaanin. Tarinat rakentuvat lasten arjen ja tunnekokemusten ympärille. Luonto on hänen kertomuksissaan monesti tärkeässä roolissa.

Hirvonen kuvittaa teoksensa itse ja nauttii, kun saa luomisprosessissa yhdistää tekstiä ja kuvaa. Hirvosen ilmaisullinen tausta onkin sarjakuvissa. Koulutukseltaan hän on taiteen ja filosofian maisteri.

 

Lauri, miltä elämäsi näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

Lapsiperheen arki rullaa eteenpäin omalla voimallaan. Harrastukset pyörivät kevään tauon jälkeen, ja kalenteri täyttyy nopsaan.

Ammatillisesti on pieni juhlahetki, kun kymmenes lastenkirjani – Inka ja unikerttu – lähti juuri painoa kohti. Kirjan viimeistelyyn toi kevään poikkeusaika etäkouluineen oman aikatauluhaasteensa. Valmista tuli toisen työn rinnalla, joten nyt on pieni hetki aikaa huoahtaa taiteellisesta työskentelystä. Uuden lastenromaanin kirjoittaminen alkaa täydellä tohinalla myöhemmin syksyllä.

Poikkeuksellinen aika on saanut arvostamaan pieniä iloja ja arjen normaaliutta. Jos tilanne jatkuu, tulen kaipaamaan matkustamista ja sen tuomia tuulahduksia ja inspiraation hetkiä. Mietin, tuleeko aika näkymään myös kerronnassani – tämä jää nähtäväksi.

 

Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?

Liikkeessä olevalta, mistä kulttuuripääkaupunkihanke on yksi osoitus. On yritystä katsoa eteenpäin, ja se tuntuu asukkaana rohkaisevalta. Iloitsen myös yhteisöllisyydestä, jota esimerkiksi Tuiran tapahtumissa on näkyvissä.

Oulu ei tunnu suurelta, mutta ei pieneltäkään. Polkupyörällä pääsee minne vain, ja jokisuisto on omassa elämässäni päivittäin läsnä – on se vain kaunis! Kirjasto rannalla on itselleni yksi kaupungin kiintopisteistä.

 

Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi, miksi juuri meidän alueemme on paras kulttuuripääkaupungiksi?

Aina toisinaan annan yllättää itseni sillä, kuinka paljon Oulussa tapahtuu jo nyt. Esimerkiksi lastenkulttuurin saralla kaupungissa on oltu jo vuosia aktiivisia monella eri taiteenalalla sanataiteesta teatteriin ja musiikista elokuviin. Tarjolla on mahdollisuuksia tehdä ja kokea itse, mutta myös olla yleisönä ja nauttia festivaalitunnelmista. Vapaa-ajan toiminnan lisäksi myös erikoisluokat vievät kulttuurikasvatusta eteenpäin.

Nostan hattua liikkeellepanijoille ja sille, että lastenkulttuuria nostetaan Oulussa keskitetysti esille Lasten kulttuurikaupunki Oulu -merkin alla. Tästä on hyvä kaikkien jatkaa.

Väkilukuun nähden Oulussa olisi mahdollisuuksia vielä enempään. Siihen tarvitaan yhteistä ajatusta Oulusta kulttuurikaupunkina ja aktiivisia toimijoita: niin yleisöä, rahoittajia kuin meitä tekijöitäkin. Potentiaalia löytyy, ja siinä on Oulun vahvuus.

 

Mitä terveisiä lähettäisit vuoden 2026 Oululle eli aikaan, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki?

Onneksi olkoon! Irrottele, tutki ja ihmettele! Vuosi on kuitenkin lyhyt aika – älä tuudittaudu tyytyväisyyteen, vaan anna liikkeen jatkua.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter