fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Henna Ryynänen

24.2.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Viikon kulttuuripersoonamme, kuvittaja, lastenkirjailija ja kuvataiteilija Henna Ryynänen työstää tällä hetkellä Myry-koirasta kertovan lastenkirjasarjansa kesällä ilmestyvää kolmatta osaa ja nauttii pandemian keskellä yllättävänkin sosiaalisesta elämästä osana Pikisaaren taiteilijayhteisöä.
Kirjojen teon vastapainoksi itseään ”villasukkajalkaiseksi oululaiseksi” kuvaileva Ryynänen tekee kuvituksia yrityksille ja järjestöille, maalaa sekä huovuttaa.

Henna, miltä elämä näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen
keskellä?
“Juuri ennen pandemian alkua vuokrasin työhuoneen Pikisaaresta, kulttuurikiihdyttämö TILAlta, yhdessä neljän muun taiteilijan kanssa. Talon vuokralaisten Telegram-ryhmässä käy kova kuhina, kun ajatuksia tulevista tapahtumista, työpajoista ja kulttuuririennoista mietitään. Rajoitusten höllätessä luvassa on varmasti paljon avoimia ovia ja mahdollisuuksia tutustua taiteilijoiden työskentelyyn.

On mukava olla osa samanhenkistä innokasta taideyhteisöä. Olen nyt ollut kahdeksan vuotta yksinyrittäjänä ja Pikisaaren työtilan myötä vuosi on tuonut muutoksen sosiaalisempaan suuntaan, niin hassulta kuin se tämän tilanteen keskellä voi kuulostaakin.”

Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?
“Kävin juuri päiväkävelyllä ja talvinen Oulu on nyt parhaimmillaan. Kun katselee auringon tanssia mäntyjen latvuksissa ja kuulee lintujen laulun, ei voi tuntea muuta kuin iloa ja rauhaa.”

Oulu, yhteistyössä 32 kunnan kanssa, hakee Euroopan
kulttuuripääkaupungiksi. Miksi juuri pohjoinen Suomi olisi sopiva
valinta voittajaksi?
“Pohjoisen potentiaali on moninaista. Luonnon läheisyys yhdistettynä positiiviseen kulttuuriporeiluun tuo mielenkiintoisen ulottuvuuden. Kun perusasiat hoidetaan hyvin, jää tilaa luovuudelle. Tärkein vahvuus tulee täällä asuvista ihmisistä.”

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
“Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee minulle pienten, arkistenkin asioiden huomioimista. Täällä on paljon piilossa olevaa potentiaalia, joka pitää vain nostaa esille. Esimerkkinä kaupungin kymmenet laadukkaat leikkipuistot, jotka sijaitsevat hyvien pyöräilyreittien varrella. En ole törmännyt vastaavaan missään muualla. Johonkin voisi perustaa laatikkopyörien vuokrauspisteen, josta saisi myös reittikartan leikkipuistoihin ja hauskoihin nähtävyyksiin. Keskusta ja ympäröivät asuinalueet ovat täynnä mielenkiintoisia patsaita, rantoja, puistometsiä ja jäätelökojuja. Tähän reitti-ideaan voisi yhdistää myös taiteen. Ja tietenkin talvipyöräilyn, joka on taatusti monelle elämys, vaikka
saattaa itsestä tuntua hikiseltä perusarjelta.”

Lähetä tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan
kulttuuripääkaupunki.
“Tämä on hieno saavutus, mutta tästä se vasta alkaa!”

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter