fbpx

Oulu2026 julkisti teemat ohjelmahakuun ja hakemukseen

1.2.2019 | UUTISET

Oulu2026 haluaa muutosta kulttuuri-ilmastoon

Oulu harppoo rohkeasti kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkia. Kilpailu käynnistyy kaikille suomalaisille kaupungeille huhtikuussa 2019.

Ensimmäinen hakemus jätetään toukokuussa 2020 ja jatkoon valitut saavat yhdeksän kuukautta aikaa parantaa hakemuksiaan. Kisan voittaja on tiedossa 2021.

Nyt Oulu2026-hanke julkistaa kattoteemat, joihin se perustaa ensivaiheen hakemuksensa. Samat teemat ohjaavat myös ohjelmahakua, joka avataan kaikille kulttuuritoimijoille 11. helmikuuta. Teemoja ovat työstäneet 20 luovaa neuvonantajaa taiteen ja tieteen eri aloilta. Lähtökohtina ovat olleet luonto, pohjoinen sijainti, yhteisöllisyys ja kaupunkikulttuuri.

Kaiken kokoava pääotsikko Oulun hakemuksessa on KULTTUURI-ILMASTONMUUTOS – CULTURAL CLIMATE CHANGE.

Pohjois-Suomessa tehdään korkealuokkaista taidetta ja kulttuuria, mutta niiden arvostus ja taloudelliset panostukset ovat pitkään jääneet taka-alalle niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Haluamme korostaa kulttuurin merkitystä elämänlaatua parantavana tekijänä. Taustalla on huoli myös ilmastonmuutoksesta.

Pääotsikon alla on kolme pääteemaa:

TEEMA 1: ROHKEASTI REUNALLA – HINTERLAND

TEEMA 2: VASTAKOHTIEN VOIMA ­–  CONTRASTS

TEEMA 3: VILLISTI KAUPUNKI – WILD CITY

 

1.Rohkeasti reunalla:

Olemme kaukana kaikesta, silti keskellä kaikkea. Sijaitsemme Euroopan laidalla, silti teemme maailmanluokan taidetta. Teknologinen osaaminen on huippua – taiteessa, liikunnassa ja arjessa.

Millainen on kaupunki tai kylä metropolialueen ulkopuolella, jossa asuu Euroopan sivistynein metsäkansa. Miten pohjoinen luonto liikuttaa meitä, innostaa kokemaan, liikkumaan, pelaamaan ja leikkimään? Pohjoinen luonto tuo hyvinvointia, antaa puitteet kulttuurille ja tilaa taiteelle.

2. Vastakohtien voima:

Pohjoinen Suomi ja Oulu on vastakohtaisuuksien valtakunta, niin hyvässä kuin pahassa. Moni kokee henkisen ilmapiirin vastakkaisena; toisaalla vallitsee arvokonservatiivisuus, toisaalla boheemi liberaalisuus. Toisaalla syrjäseudut tuntevat jäävänsä kaupungin varjoon. Meitä määrittävät lukuisat kontrastit: valo ­ –  pimeys, kylmyys  – lämpö, maa – meri, joki – rannat, kaukana – lähellä, hiljaisuus – huuto.

Miten opimme ymmärtämään toisiamme paremmin? Mitä uusia ja yllättäviä yhteyksiä voimme luoda? Kuuntelemme, arvostamme, olemme uteliaita ja kiinnostumme toisistamme. Juhlimme monenlaisuutta!

3. Villisti kaupunki:

Haluamme saada kaupungin kukoistamaan. Tehdä siitä elävä ja helposti lähestyttävä. Siellä on paikkoja taiteilijoille, kansalaisille – piipahtaa, tehdä ja viihtyä. Pikisaari, Lammassaari, Hietasaari, Hiukkavaara, Tuira, Höyhtyä, Patela, Martinniemi, Yli-Ii, Siurua,  – you name it!

Millainen on luova kaupunki keskellä villiä luontoa? Millainen on virkeä, luova kylä? Miten taide, alakulttuurit ja luovat tilat täyttävät tyhjyyttä, hiljaisuutta ja pimeyttä? Mitkä ovat ne urbaanit viehkoustekijät, joita Oulu tarvitsee ollessaan Euroopan nuorimpia kaupunkiseutuja.

Oulu2026-teemat julkistettiin perjantaina 1. helmikuuta yhtä aikaa Oulussa ja Helsingissä pidetyissä tilaisuuksissa. Helsingin G Livelabissä luovutettiin myös aito oululainen ilmakitara Musiikinedistämissäätiön soitinpankkiin, vastaanottajana johtaja Hannu Saha.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter