fbpx

Ohjelmatyö etenee ja konkretisoituu

11.2.2022 | UUTISET, Vastakohtien voima, Villisti kaupunki

Varjo-festivaali 2021.

Oulu2026-ohjelmatiimi tekee tällä hetkellä kovasti töitä hakukirjassa esitettyjen projektien etenemisen eteen sekä he suunnittelevat seuraavaa ohjelmahakua, jonka aika on syksyllä. Projektien tekijöitä kontaktoidaan ja avoimen ohjelmahaun tarpeita kartoitetaan.

–Kulttuuripääkaupunkitittelin saamisen jälkeen pyörät ovat lähteneet liikkeelle ja viime syksynä alkaneiden projektien, kuten Arctic Food Labin lisäksi työstämme nyt hakukirjassa esitettyjä projekteja eteenpäin, Oulu2026 vastaava tuottaja Henri Turunen kertoo.

Projektien rahoituksesta osa tulee säätiöltä, mutta kaikilla projekteilla on myös omarahoitusosuus, jonka suuruus vaihtelee. Vuoden 2011 kulttuuripääkaupunki Turun projektien rahoitusosuus vaihteli 20–80 prosentin välillä.

Satoja uusia projekteja tiedossa

Suurella osalla projekteista on toimijat jo valmiina, mutta yksittäisiä taiteilijoita on kiinnitetty vielä vähän. Monen projektin taustalla on organisaatio tai isompi toimija, joka on vetovastuussa projektin toteuttamisesta. Oulu2026 valmistelee itse projekteista noin viidenneksen. Hakukirjassa esitellään 50 projektia, joiden lisäksi projekteja on tulossa vuoteen 2026 mennessä satoja lisää.

–Täydennämme ohjelmaa avoimilla hauilla ja projekteja on tulossa merkittävästi lisää. Osa teemoista, kuten taide ja teknologia ovat niin suuria kokonaisuuksia, että aihealueen rajojen löytäminen vie aikaa. Yksittäinen valokuvanäyttely tai tanssiteos ovat helpommin rajattavissa.

Alueellisia ja kansainvälisiä tekijöitä

Vaikka mukana ohjelmistossa on isoja kansainvälisiä tekijöitä, suurin osa projekteista toteutetaan paikallisten tekijöiden toimesta. Kansainvälisiä toimijoita oli vaikeampi sitouttaa vielä hakuvaiheessa, mutta kulttuuripääkaupunkitittelin varmistuttua, kansainvälisten toimijoiden kiinnostuskin on kasvanut.

–Meidän seutumme tekijät ovat vahvasti mukana ja haluamme heidän näkyvän ohjelmassa. Syksyn haussa houkutellaan myös kansainvälisiä toimijoita mukaan paikallisten toimijoiden lisäksi.

Kyselyjä miten päästä mukaan ohjelmaan tulee paljon, ja Turunen kertookin, että tasapuolisen kohtelun varmistamiseksi hän neuvoo kaikkia hakemaan avoimissa hauissa mukaan ohjelmaan. Uusia projekteja on luvassa ja ohjelmatyön vastuulla on katsoa, mitkä projektit täydentävät hakukirjan pääteemoja. Tulevan haun kriteerit ovat vahvasti työn alla, ja lisätietoa hausta tulee kevään aikana Oulu2026-sivuille.

–Jos huomaamme kahden erillisen tekijän sisällön vastaavan tai tukevan toisiaan, voimme ohjata heitä yhteen.

Kaikki taiteenalat esille

Henri Turunen
Kuluvana vuotena ohjelmatyöryhmä tekee paljon taustatyötä ja kokonaisuuden suunnittelua. Oulu2026 on myös esillä erilaisissa tapahtumissa, kuten Lumo Light Festivaaleilla sekä he tuovat paikallista ruokakulttuuria esille muun muassa Arctic Food Labin sekä erilaisten ruokatapahtumien kautta.

–Meille on erittäin tärkeää, että kaikki taiteenalat tullaan huomioimaan tasapuolisesti ohjelmassa.

Turunen näkee Oulu2026 kokonaisuuden todella merkittävänä ja hän on ilolla mukana tuomassa oman kotikaupungin kulttuuria esille.

–Minulle on myös merkittävää pystyä tekemään muutosta Oulun kulttuurikentälle.

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles