fbpx

Kulttuuripääkaupunkivuodella merkittävät vaikutukset Liettuan Kaunasissa

22.9.2023 | UUTISET

2,4 miljoonaa vierasta, keskusta-alueen upea muutos, asuntojen arvon nousu, identiteetin vahvistuminen – muutama nosto viime vuoden kulttuuripääkaupungista Kaunasista – kaupungista, joka on kokenut todellisen muutoksen kulttuuripääkaupunkivuotensa kautta.

Kulttuuripääkaupunkivuoden suunnittelulle lähtötilanne oli haastava, mutta mielenkiintoinen: 300 000 asukkaan kaupungilla oli historian taakkaa toisesta maailmansodasta, eikä sitä ei osattu arvostaa perintönä. Kaunasissa päätettiin aloittaa kulttuuriohjelman rakentaminen haasteiden tunnistamisen kautta. Nyt voidaan todeta, että kokonaisuus onnistui erinomaisesti ja sen avulla onnistuttiin saavuttamaan muutos: Asukkaiden ylpeys kotikaupungistaan vahvistui ja kulttuurin merkitys heille on muuttunut suureksi. Asuntojen hinnat ovat nousseet selvästi, ja alueen arvostus kasvanut.

Lukuja Kaunasin kulttuuripääkaupunkivuodelta 2022

  • Budjetti 32 miljoonaa euroa
  • 3 isoimman tapahtuman (Myth Trilogy: Grand Events Programme) budjetti 4,4 miljoonaa euroa, kävijämäärä 376 000
  • Yhteensä 3 000 tapahtumaa 421 eri paikassa, kokonaiskävijämäärä lähes 2,4 miljoonaa
  • 258 000 matkailijaa majoitettuna, suurin osa Saksasta ja Italiasta sekä naapurimaista Puolasta, Latviasta ja Virosta.

Kustannustaso Liettuassa on Suomea alhaisempi ja keskipalkka tällä hetkellä 1 900 €.

Vapaaehtoiset ja nuoret suurissa rooleissa

Vapaaehtoisten rooli oli tärkeä Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden onnistumisessa. Kaunasin ohjelmaa toteuttamassa oli noin 1 500 vapaaehtoista. Oulu2026 on aloittanut oman vapaaehtoistyön rakentamisen.

Kaunasilla oli hieno nuorten ohjelma Kaunas Challenge, joka käynnistyi jo muutamia vuosia ennen kulttuuripääkaupunkivuotta. Ohjelmassa oli mukana aktiivisia nuoria, jotka suunnittelivat ja toteuttivat ohjelmaa muille nuorille. Heidän piti hakeutua mukaan, minkä avulla heidät saatiin sitoutumaan toimintaan. Nuorilla oli oma kokoontumispaikka, jonka he itse remontoivat mieleisekseen. Nuorten toteuttamia ohjelmia olivat muun muassa Randai (Arvet), jossa otettiin kantaa nuorten mielenterveyteen kuvien ja tarinoiden kautta. Puota puolestaan oli runoprojekti, jonka parissa valmistuneita runoja esitettiin muun muassa paikallisbusseissa. Nuoret valmistivat myös omaa Mass Identity -lehteä sekä järjestivät muotinäytöksiä ja festivaaleja.

Yhteisöprojekti Fluxus Labas edisti yhteisöllisyyttä ja alueen toimintaa. Toiminnassa oli mukana 17 agenttia, jotka huolehtivat laajan toteutusalueen ihmisten äänen kuulumisesta. Kaunas2022 tiimille oli selkeää, että koko alueen ääni piti kuulla, koska usein kaupungeissa ja niiden ulkopuolella on erilaiset toimintatavat ja ”ääni”. Agentit kohtasivat ihmisiä ja järjestivät paikallisten kanssa ohjelmaa, kuten konsertteja takapihoille ja puistoihin, jo vuodesta 2019 alkaen. Suurin festivaali Fluxus on muodostunut pysyväksi juhlaksi, johon jokainen voi osallistua pukeutumalla niin loistokkaasti kuin haluaa.

Kaunasin kulttuuripääkaupunkivuoden toteutukseen ja tuloksiin voi tutustua tarkemmin Kaunas2022-verkkosivuilla.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter