Kulttuurin elämysoppaat-hanke on edennyt vaiheeseen, jossa etsitään ensimmäisiä elämysoppaiksi valmennettavia.
Hankkeen tarkoitus on luoda uudenlaista työtä kulttuurihyvinvoinnin ja matkailun aloille. Tavoitteena on, että valmiit elämysoppaat pystyvät tarjoamaan turisteille aitoja paikallisia kokemuksia ja luomaan uusia kulttuurimatkailun tuotteita. Transformatiivinen matkailu perustuu aitoihin kohtaamisiin, paikallisiin kokemuksiin ja niiden ymmärtämiseen ja arvostamiseen.
–Valmennukset ovat suunnattu yli 25-vuotialle luovien alojen tekijöille, jotka asuvat Pohjois-Pohjanmaan alueella. Yksi valmennusjakso kestää kolme kuukautta ja jaksolle otetaan noin 15 osallistujaa. Tavoitteena on valmentaa yhteensä 75 kulttuurin elämysopasta, hankkeen projektipäällikkö Liisa Ronkainen kertoo.
Valmennukseen osallistuvat pääsevät kehittämään taide- ja kulttuurielämyksiä matkailijoille ja haavoittuvassa asemassa oleville kohderyhmille, esimerkiksi hoivalaitoksiin tai julkisiin tiloihin. He pääsevät myös luomaan uusia tulonlähteitä ja ansaintamalleja. Valmennus on vapaaehtoista lisäkoulutusta.
–Kulttuurin elämysopas voi esimerkiksi viedä matkailijan opastetulle kierrokselle katsomaan alueen historiallisia kohteita, ja hän voi kertoa reitistä omalla taiteenmuodollaan tai tuoda siihen muulla tavoin lisäarvoa. Muusikko voi säveltää reittiin sopivan kappaleen tai valokuvaaja voi opastaa reitillä maisemakuvauksen saloihin, Ronkainen sanoo.
Lisäpalikoita oman työn kehittämiseen
Elämystuotteita pilotoidaan yhteistyössä pohjoispohjalaisten matkailu- ja hyvinvointialojen toimijoiden, kuten VisitOulun, BusinessOulun, matkailuyrittäjien tai sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajien kanssa. Tulossa on myös seminaareja, webinaareja sekä matchmaking-tilaisuuksia, joissa on tarkoitus tuoda eri alojen tekijät yhteen ja miettiä mikä toimintatapa olisi kaikkia aloja parhaiten palveleva.
–Valmennukseen osallistuvat saavat lisäpalikan oman työn rakentamiseen ja eteenpäin viemiseen. Tavoitteena on saada luotua transformatiivinen kulttuurimatkailun toimintamalli, toimijaverkosto sekä digitaalinen opas, joiden avulla matkailijat löytävät uudenlaisia elämyksiä, hankkeen palvelumuotoilijavalmentaja Elina Arola sanoo.
–Hanke kestää vuoden 2023 elokuuhun, ja hankkeen aikana testaamme luodut tuotteet ja saamme niistä palautetta. Tarkoituksena on selvittää, miten verkostoa voidaan ylläpitää hankkeen jälkeenkin sekä luoda malleja, joista muutkin alueet voivat hyötyä, Ronkainen kertoo.
Kulttuuriala kaipaa lisää arvostusta
Hankkeen tärkeimmän tavoitteen Arola ja Ronkainen toteavat yhdessä tuumin olevan sen, että luovien alojen tekijöille saadaan lisää työtä, koska kulttuuriala on tällä hetkellä huonossa jamassa.
–Sitä kautta myös kulttuurialojen arvostuksen lisääminen on meille tärkeää. Valmennukseen kuuluu muun muassa työn hinnoittelun ja markkinointiviestinnän koulutusta, jossa autamme valmennettavia oman osaamisen sanoittamisessa, Arola lisää.
Tällä hetkellä moni taiteilija joutuu myymään itse omaa tuotettaan tai taitojaan, toimimaan markkinoijana, hinnoittelijana, kirjanpitäjänä sekä hoitamaan kaiken muun. Monelle kulttuurialan toimijalle voi olla hankala arvottaa omaa työtään tai ajatella omaa teostaan kaupallisena tuotteena. Valmennuksessa osallistujat pääsevät haastamaan itsensä ja omaa luomisprosessiaan sekä sanoittamaan oman työnsä arvoa.
–Meillä on valtava määrä erittäin ammattitaitoisia taiteen alojen tekijöitä, jotka ovat rautaisia ammattilaisia. Hankkeessa haluan olla se, joka kannustaa, tsemppaa ja valaa uskoa valmennettaviin, Arola sanoo.
–Olen intohimoinen kulttuurin kuluttaja ja arvostan alaa suuresti. Hankkeeseen tuon mukanani laajat kulttuurialan verkostot, Ronkainen kertoo.
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on myöntänyt Kulttuurin elämysoppaat -hankkeelle rahoitusta vuosille 2021-2023 Euroopan sosiaalirahastosta.
Valmennukseen voi hakea osoitteessa:
Kulttuurin elämysoppaat -valmennus (lyyti.fi)