Viikon kulttuuripersoonamme on Sandy Kantola, Qstock festivaalin ja Tapahtumakeskus Tullisalin promoottori ja tuotantopäällikkö. Musiikki on aina ollut lähellä Sandyn sydäntä ja hän löysikin jo nuorena tiensä oikeiden ihmisten pariin urapolullaan. Ura Qstockin parissa aukesi Sandylle mittaamattomalla joustavuudella ja tekemällä paljon töitä ja hän onkin nyt jo yli viiden vuoden ajan tehnyt sitä ihan täysipäiväisesti. Sandyn kova työ onkin tuottanut hedelmää, sillä hänet palkittiin vuoden tapahtumatuottajan tittelillä vuoden 2021 valtakunnallisessa Industry Awards -gaalassa, joka on osa Musiikki ja Media -tapahtumaa.
Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Sandy?
No on lupaava ja hieno homma. Olemme tietenkin Qstockin kanssa olleet jo yli vuosikymmenen erittäin merkittävä tapahtuma alueelle myös taloudellisesti ja osaltamme olemme vieneet sanaa Oulusta eteenpäin niin Suomessa kuin ulkomaillekin ulkomaisten esiintyjien mukana. Olemme täällä Euroopan laidalla, mutta meissä on hurjasti potentiaalia. Se on hienoa, kun se tulee tunnustetuksi!
Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
No tietenkin muuttuvaa ja lupaavaa tulevaisuutta Oulussa monella tavalla. Ehkä eniten haaveilen juuri sitä ilmapiirimuutosta, minkä soisi Oulussa näkevän. Kulttuuri olisi aktiivinen ja näkyvä osa arkeakin.
Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?
Marraskuun kolkutellesa ovia näen Oulun vetäytyvän talviturkkiinsa. On hienoa, että esimerkiksi Lumo-valofestivaali tuo eloa niin näkyvästi kaupungin talviseen tupaan. Kesällä kaikki kukoistaa, talvella on hieman toisin.
Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?
Vietän vapaa-aikaani lapsen kanssa eri tavoin ihmetellen elämää. Hyödynnämme kaupungin leikkipuistoja ja koulujen pihoja kuten myös ilmaisia hiihtolatuja ja luistelukenttiä talvella.
Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
Toivottavasti se on vahva ja kantava ponnistuslauta kaikkien kulttuuritoimijoiden tekemiselle niin, että tämä on vain alkusysäys kulttuuri-ilmastonmuutokselle ja tästä alkaa määrätietoinen ja kestävä kehitys kohti unelmien kehittyvää ja muovautuvaa Oulua. Vuonna 2026 Oulussa tuntuu turvalliselta, piristävältä ja inspiroivalta.
Kuva: Miikka Varila