Viikon kulttuuripersoonamme on Juhani Oivo, oululainen DJ, tapahtumatuottaja ja filosofian maisteri. Juhani on järjestänyt satoja tapahtumia Oulussa viimeisen kahden kymmenen vuoden ajan ja toimii Oulun Musiikkivideofestivaalien vastaavana tuottajana nyt kuudetta vuotta. Juhani on tehnyt lukemattoman määrän DJ-keikkoja edellisen parinkymmenen vuoden aikana ja tällä hetkellä hän soittaa residenttinä mm. Cool Down Reggae ja Elektorni -klubeilla, joita myös järjestää. Jälkimmäinen toimii tätä nykyä myös levy-yhtiönä, jonka ensimmäinen julkaisu on juuri tullut ulos vinyylinä ja diginä. Lisäksi Oivo on aktiivina KRO -kulttuuriradion toiminnassa ja pyörittää Ullakko -vaatelliikkeessä vinyylinmyyntipistettä nimeltä Levylaari.
Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Juhani?
Olin todella fiiliksissä kun tämä selvisi. Suuntasin heti torille. Siellä tosin ei ollut ihan samanlaista hulinaa kuin vaikkapa lätkämestaruuksien jälkeen. Ihmiset ympärillä eivät aivan tuntuneet olevan tietoisia siitä kuinka suuri asia meille oululaisille oli juuri tapahtunut.
Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
Ilmastonmuutoksesta tulee väistämättä mieleen tämän hetkinen ilmastokriisi. Yhdistämällä yhtälöön sanan kulttuuri herää mielessä kysymys siitä, miten kulttuurikenttä voisi hillitä ilmaston lämpenemistä. Poliittinen kulttuuri-ilmasto puolestaan ilmastonmuutokseen puuttumisen tiimoilta on ollut aivan liian passiivista ja siihen toivon muutosta. Tässä tarkoitettaneen kuitenkin enemmän kulttuuri-ilmastonmuutosta siinä merkityksessä, miten kulttuurikenttä Oulussa muuttuu hankkeen myötä. Sen suhteen toivon Oulun muuttuvan entistä eläväisemmäksi kaupungiksi, johon kuuluu tapahtumista kuuluvat rytmin sykkeet sekä ihmisen täysipainoisen elon tuomat oheisäänet.
Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
Tittelihän on myös lupaus kehityksestä, mutta toivon myös, että tämän myötä oululaiset oppisivat entistä enemmän arvostamaan paikallista kulttuuria ja olemaan siitä ylpeitä. Kulttuuripääkaupunkihankkeen myötä paikallinen kulttuurikenttä saa enemmän huomioita ja resursseja, joten uskon tämän hyödyttävän aivan kaikkia oululaisia riippumatta siitä, mikä on juuri se oma kulttuurin käyttämisen väylä tai maku. Oulussa tullaan väistämättä näkemään entistä enemmän tapahtumia ja uskon kentän kuhinan tulevan myös helpommin kaupunkilaisille saavutettavaksi. Kaiken kaikkiaan uskon, että Oulusta tulee entistäkin parempi paikka ihmisen elää ja olla, oli sitten kulttuurinpalvelujen aktiivikäyttäjä tai satunnainen kokija.
Euroopan kulttuuripääkaupunki -toiminnassa korostuu vastavuoroisuus muun Euroopan kanssa. Mitä voimme oppia toisiltamme?
Ihmisyys on universaalia, mutta kohtaamisten kautta voimme löytää uusia näkökulmia maailmaan. Poteroituminen voi helposti johtaa kapeakatseisuuteen, joten on tärkeää, että kulttuurivaihtoa tehdään yli maarajojen. Tässä täytyy kuitenkin huomioida ilmastonmuutoksen realiteetit. Voisiko vastavuoroisuus toteutua muutenkin kuin esim. lentäen järjestettyjen artistivierailujen kautta?
Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?
Toivottavasti ei tunnu hirveästi lämpimämmältä ja pakkanen näkyy edelleen talvella lämpömittareissa.
Kuva: Anna-Mari Nousiainen