Harri Filppa, kempeleläislähtöinen ja nykyisin Oulussa asuva sarjakuvantekijä ja Oulun Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja.
Miltä elämäsi näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?
Oulun Sarjakuvakeskuksen merkeissä olen joutunut siirtymään etätöihin.
Sarjakuvantekijän arkeen tilanne ei ole suuremmin vaikuttanut, mutta esiintymisiä on peruttu tai siirretty heinäkuun loppuun asti.
Olen muutenkin työskennellyt paljon kotitoimistolla, mutta viime kuukausina vielä entistäkin enemmän. Reeta-vaimoni ja kolme vuotta täyttävä Vieno-tyttäremme on muodostunut entistä tärkeämmiksi, koska sosiaaliset ympyrät ovat pienentyneet merkittävästi. Aikaa olemmekin viettäneet neljän seinän sisällä ja vanhan talon ikuisuusremonttia edistäen.
Keskuksella työmäärä on vähentynyt ja jäin jo kesälomille, josta jatkan hetkisen palkattomalla omalla lomalla, jotta yhdistyksen talous saadaan pidettyä tasapainossa. Sain kuitenkin Taiteen edistämiskeskuksen Korona-apurahan henkilökohtaiseen työskentelyyn, joka pelastaa myös perheemme talouden tässä tilanteessa.
Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?
Kun astun Karjasillan kotipihalleni näen tyhjän kadun, mutta korviini kantautuu vasaran ja sirkkelin ääniä useista suunnista. Kovin kauas omalta asuinalueeltani en ole edellisen kuukauden aikana poistunut.
Osa Oulun kulttuuri-ihmisistä on aktivoitunut sähköisen median parissa.
Erilaisten virtuaalisten materiaalien määrä on kasvanut, mikä mielestäni imagollisesti sopii nimenomaan teknologiakaupungiksi profiloituneelle Oululle.
Toteutin Oulun Sarjakuvakeskukselle opetuskäyttöön suunnattuja sarjakuvapajoja, jotka on julkaistu YouTube-videopalvelussa. Pajat toteutin korvaamaan Oulun Sarjakuvakeskuksen keskeytynyttä sarjakuvakurssi ja -pajatoimintaa.
https://www.youtube.com/watch?v=S8CvboWY3kU
https://www.youtube.com/watch?v=ANcecxR8lsk
Viraalisarjakuvafestivaalin toteutimme pääsiäisenä 11.-12.4.2020.
Festivaali oli uudenlainen sosiaalisen median sarjakuvatapahtuma. Se järjestettiin rakkaudesta sarjakuvaan ja korvaamaan kevätkaudelta peruuntuneita Suomen sarjakuvatapahtumia. Osa festivaalin sisällöistä on vieläkin katsottavana sosiaalisessa mediassa: https://www.oulucomics.com/viraali/
Koska kulttuurilaitokset ovat olleet kiinni niin satunnaisten kontaktien määrät ovat vähentyneet ja entistä enemmän on tullut oltua yhteydessä läheisimpien kulttuuri-ihmisten kanssa – muita näkeekin sitten satunnaisesti sosiaalisesta mediasta bongattujen livestriimien välityksellä. Tällaisena löytönä voisi esille nostaa esimerkiksi Vastarannan Siili piirroskonsetin, joka järjestetään live-esityksenä 5.5. klo 13:00. https://www.youtube.com/watch?v=6Cuf6I9VS1k. Sieltä saattaa sattumalta bongata minutkin.
Katso vuoden päähän, miltä elämäsi näyttää ja missä olet?
Tässä epävarmassa tilanteessa eläessä vuosi tuntuu entistä pidemmältä ajalta. Työtehtävät hakevat uusia muotojaan ja digitaalisuuden kanssa olen varmasti mennyt reippaasti eteenpäin tulevan vuoden aikana.
Tavoitteenani on, että yhä useammat materiaalit olisivat tulevaisuudessa saatavilla sosiaalisen median välityksellä. Tällöin myös katsovia silmäpareja voisi olla enemmän.
Tällä hetkellä kiinni oleva Oulun Sarjakuvakeskus ja Sarjasto, joiden parissa työskentelen aktiivisesti ovat vuoden päästä ottaneet uuden askeleen. Toivottavasti saamme nostettua digitaalisuuden ja muut poikkeustilanteen aiheuttamat järjestelyt oululaisen sarjakuvatoiminnan voimavaraksi.
Todennäköisesti vuoden päästä 1990-luvun lamaa käsittelevä sarjakuvaromaanini alkaa olla jo hyvässä vaiheessa. Sarjakuvantekijän ammatti on hyvin yksinäistä istumista, joten työpisteen penkin kuluttamiselle on käytännössä ihan sama saako ulkona liikkua vai ei.
Vaikka maailma ottaa digiloikkaa niin silti haluan tulevan historiaa peilaavan teokseni painotuotteena kaikkien luettavaksi.
Toivottavasti ensi keväänä COVID-19-tauti on saatu Suomessa ja maailmalla hallintaan. Toivoisin kovasti, että voisin suunnitella vuoden päästä tulevaisuutta jo ilman pelkoa sairastumisesta.
Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi, miksi juuri meidän alue on paras kulttuuripääkaupungiksi?
Jo pelkästään Oulun kulttuuripääkaupunkihaku tulee nostamaan paikallisen kulttuurin sisältöjä uudelle tasolle, mikäli rahoitusta saadaan kanavoitua kulttuurin tuottamiseen entistä paremmin. Haluan nähdä kulttuurin aiempaakin enemmän syrjäytymistä ja sosiaalista eriarvoistumista ennaltaehkäisevänä toimintana.
Oulu2026-hankkeen tavoitteena näen tässä vaiheessa alueellisten kulttuurin vetovoimatekijöiden etsimisen, johon Oulun monipuolinen sarjakuvataiteen kenttä pystyy mielestäni vastaamaan ja samalla kehittämään muun muassa alueen valtakunnallisestikin erittäin kattavaa kirjastoverkkoa. Oulun seudun laajan sarjakuvataiteen edustuksen näen merkittävän tekijänä alueen tarinoiden kerronnassa. Taiteenalamme yhdistää luontevasti kuvataiteen ja kaunokirjallisuuden, jonka välityksellä viestejä saadaan vietyä lukijoille tehokkaasti.
Alueemme on paras kulttuuripääkaupungiksi, koska meidän ympäristössämme on paljon kehitettävää kulttuurin esille nostamisessa, tuotteistamisessa ja saavutettavuuden parantamisessa. Kulttuuri ei ole pelkästään taidemuseon seinien sisälle sijoittuvia teoksia vaan sen tulee kummuta vahvasti myös kaupunkikuvasta, sen asukkaista ja luonnosta.
Lähetä tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki.
Hyvää uutta vuotta 2026, Oulu ja oululaiset! Lopultakin kulttuuri täyttää Oulun seudun. Kulttuuripääkaupunkivuosi avaa uudenlaisia mahdollisuuksia sekä kulttuurin tekijöille että käyttäjille. Monet tätä varten suunnitellut kultuuritapahtumat ja -palvelut tulevat jäämään alueelle pysyviksi. Aina on hyvä aika nauttia kulttuurista!