“Éist le fuaim na habhann agus gheobhfaidh tú breac. Kuuntele joen ääntä ja nappaat taimenen – se on mottoni.”
Viikon kulttuuripersoonamme on irlantilaisamerikkalainen muusikko, tarinankertoja ja gaelin puhuja Brent Cassidy. Pohjois-Carolinasta kotoisin oleva Brent on asunut Oulussa 20 vuotta. Ystävät kutsuvat häntä nimellä Brent Pentti Kassinen, mutta hän suosii nimeä Pentti.
Vuonna 2006, Brent perusti The Irish Festival of Oulun yhdessä usean ystävän ja muusikon kanssa, jotta he saisivat soittaa ja kokea enemmän irlantilaista musiikkia. Irlantilaisen kulttuurin festivaali lähellä pohjoista napapiiriä oli villi unelma, mutta siitä on tullut johtava irlantilainen festivaali Pohjoismaissa, joka houkuttelee pariinsa jopa 95 000 ihmistä ja irlantilaisten esiintyjien parhaimmistoa.
Brentillä on myös ollut oma yritys nimeltään Gaelic Culture Productions 20 vuoden ajan. Yrityksen kautta hän on perustanut, tuottanut ja konsultoinut muita irlantilaisfestivaaleita ympäri Suomea. Parhaillaan hän edistää irlantilaisen musiikki- ja kulttuuri-skeneä sekä tuo yhteen suomalaisia artisteja ja faneja. Hän on myös tuottanut The Global Greening -valoinstallaatioita, jotka edistävät synergioita irlantilaisen ja suomalaisen kulttuurien välillä, ja ne ovat herättäneet maailmanlaajuista huomiota Oululle.
“Yksinkertaisesti tässä kaikessa on ollut kyse hauskuudesta. Irlantilainen musiikki ja kulttuuri ovat palava intohimoni, ja sen jakaminen fanien, muusikkojen, ystävien ja kollegoiden kanssa on palkitsevinta.” Brent tiivistää.
Kuva: Mikko Törmänen / The Global Greening kuvattuna jäällä
Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Brent?
Minusta se on loistavaa, koska nyt ihmiset Euroopassa ja maailmalla löytävät Oulun ja pohjoisten kuntien kauneuden ja kulttuurilliset rikkaudet. Tämä on vetänyt alueelle ihmisiä kuten minut vuosia sitten. Kulttuurimatkailu kasvaa ja monet ihmiset tulevat kokemaan kulttuuritapahtumamme, alueemme kauneuden, mikä inspiroi ja lisää mahdollisuuksia Oululle ja sen asukkaille. Yhdessä meillä on mahdollisuus olla luovia ja vieraanvaraisia Oulun ja Suomen ulkopuolisille henkilöille. Me ihmiset teemme Oulusta erityisen!
Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee minulle lisää mahdollisuuksia, tunnustusta ja kulttuurirahoitusta meille kolmannen sektorin artisteille ja organisaatioille, jotka ovat ammattimaisesti, hellittämättömästi ja intohimoisesti promonneet ja järjestäneet kulttuuritapahtumia ja omia tuotantojaan Oulussa vuosien saatossa. Me totisesti työskentelemme intohimolla ja korkealaatuisella ammattitaidolla. Toivon, että tämä muutos tulee tukemaan paremmin erityisesti meitä kolmannen sektorin tekijöitä ja organisaatioita, joilla on ollut haasteita kulttuurirahoituksen saamisessa verrattuna muuhun Suomeen ja erityisesti etelään.
Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?
Oulu on pohjoinen aarre, jolla on rikas kulttuurihistoria ja paljon tarjottavaa ihmisille ja vierailijoille. ‘Oululaisena ihimisenä’ näen, että Oululla on hurmaava pohjoissuomalainen luonne ja huumori, joka on värikäs ja vetovoimainen. Meinaan, Oulu on monien todella luovien kulttuuritapahtumien, ihmisten ja artistien koti. Olemme irlantilaisen musiikin suomalainen mekka ja on mahtavaa, että irlantilainen kulttuuri ja musiikki sekä The Irish Festival of Oulu voivat kukoistaa täällä ja kaikki kävijämme erityisesti ulkomailta tulevat kehuvat tapaamiensa oululaisten vieraanvaraisuutta. “Olemme kaikki Oulussa” on aina ollut teemamme ja tarkoittaa “Miksi et ole täällä? Oulu on totisesti paikka, missä olla.”
Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?
Soitan perinteistä irlantilaista musiikkia, surffaan, SUP-lautailen, patikoin vuoristossa, kokkaan, savustan Pohjois-Carolinan kansallisruokaa nyhtöpossua grillillä, kirjoitan, hiihdän, avantouin, nautin Oulun luonnosta, pelaan UNO-korttipeliä ja vietän aikaa ystävieni ja erityisesti perheeni kanssa.
Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
Toivon, että Oulu näyttää ja tuntuu kulttuurillisesti viisaammalta, omaa kaukokatseisen ajattelutavan liittyen artistien, kulttuurialan tekijöiden tukemiseen samalla parantaen mahdollisuuksien saavutettavuutta kaikille täällä asuville. Kulttuuripääkaupunkititteli edistää kulttuurimatkailua ja pohjoisen Suomen rikkautta.
Kansikuva: Sergei Kopytin. Brent (oikealla) esiintymässä Oulun yliopiston Festival of Cultures -tapahtumassa yhdessä Markus Lampelan kanssa