Viikon kulttuuripersoonamme tällä viikolla on Anssi Vieruaho, Oulun kulttuuritapahtumayhdistyksen näkyväksi tekijä. Maanläheisemmin tämä tarkoittaa, että hän toimii kyseisen yhdistyksen ja yhteistyökumppaneiden visuaalisen viestinnän parissa, ja tuottaa Pohjoinen kulttuurivirta -hankkeen sisältöjä. Koulutukseltaan Anssi on visuaalisen suunnittelun medianomi. Visuaalisen suunnittelun opintojen puoleen Anssin on vetänyt sarjakuvataide, ja hän onkin roikkunut Suomen sarjis-skenessä lähes vuosikymmenen ajan. Sarjakuvan lisäksi kulttuuri kiinnostaa häntä myös laajemmin: Anssi on istunut useissa oululaisten kulttuuriyhdistyksen hallituksissa. Anssi Vieruaho on julkaissut kaksi sarjakuvateosta, joista toinen (Katkenneita lankoja -antologia, Atena kustannus) valittiin herran vuonna 2020 Sarjakuva-finlandian finaalikymmenikköön.
Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Anssi?
Tuntuu tosi hyvältä! En ollut kovinkaan yllättynyt voitosta, minulle oli ollut jo pitkään päivänselvää, että Oulu tämän skaban tulee viemään. Se työ mitä Oulussa on kulttuuripääkaupunkia kohti tehty, on ollut määrätietoista ja ammattitaitoista, virkamiesten paperin pyöritystaidot, ovat varmasti herättäneet ihailua jopa kilpailijoissa.
Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
Toivon että kulttuuri-ilmastonmuutoksen myötä oululainen kulttuurialan infrastruktuuri kehittyy entisestään, ja että alan työmahdollisuudet paranevat niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla. Toivon että Oulu kehittyy houkuttelevana kohteena tehdä taidetta, luoda uutta, ja että kynnys lähteä mukaan oululaisten kulttuurialan yhdistysten toimintaan pienenee. Toivon myös, että kulttuuri-ilmastonmuutos auttaisi yhdistyksiä, yrityksiä sekä muita toimijoita tekemään enemmän yhteistyötä keskenään. Kaikkea ei tarvitse aina rakentaa itse alusta, jos naapurista löytyy valmiita ratkaisuja.
Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?
Diversiteetti on laajempaa kuin koskaan aikaisemmin, mitä oululaiseen kulttuuritarjontaan tulee. Täältä löytyy ilmiöitä, tapahtumia ja skeneä jokaisen tarpeisiin, olit sitten kiinnostunut punkista, kirjallisuudesta, klassisesta musiikista, teatterista tai cosplaysta! Oulun vahvuus ja poikkeava, jopa uniikki luonne kaikessa kulttuuritarjonnassa verrattuna etelän kasvukeskuksiin on se, että lähinaapurista ei löydy isoja kaupunkeja, joten emme voi lähteä naapuriin nauttimaan kulttuurista, meidän on rakennettava täällä itse kaikki se, minkä haluamme nähdä ja kokea.
Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?
Vapaa-aikani kuluu tällä hetkellä lyhytelokuvaharrastuksen ja muiden kuvaushommien parissa. Teen myös ystäväni ja taiteilijakollegani Sami Nyyssölän kanssa Sarjakupla-podcastia, jossa viikottain keskustelemme lähinnä ulkomaisista sarjakuvista. Näin keski-iän kynnyksellä tunnen olevani parhaassa podcast-iässä. Nyt kun yhteiskunta on alkanut avautumaan, odotan innolla Oulun, sekä etelän kaupunkien sarjakuvafestivaaleja.
Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
Toivoisin että v.2026 Oulusta löytyisi korkeakoulutason tuottajalinjoja sekä digitaalisen taiteen koulutusta, tälle olisi jo nyt tarvetta elokuva- ja pelialalla. V.2026 jokainen oululainen kokee Oulun ennen muuta kulttuurikaupunkina, jossa on tilaa ajatuksille, ja hyviä ideoita on mahdollista toteuttaa. V.2026 Oulu on houkutteleva kaupunki opiskelunsa päättäneelle nuorelle, jossa on mahdollisuus rakentaa omaa elämää. Ruohonjuuritason kulttuuri- ja undergroundtoiminta on vilkasta, ja näillä alustoilla tarjoutuvat taiteilijoille myös todelliset mahdollisuudet kehittyä kansainväliselle tasolle. Kun vuonna 2026 Oulussa kuulet sanan kulttuuri, on tämä usein myös synonyymi kassakoneen kilinälle
Kuva: Pia Alatorvinen