Viikon kulttuuripersoonamme Anni Kinnunen (s.1978 Oulussa) on kuvataiteilija, jonka valokuva-ajattelulla on kiinnostavuutta niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Kinnusen pääasiallinen väline on valokuva- ja videotaide, mutta työskentely on vuosien varrella laajentunut myös esineellisiin installaatioteoksiin. Kinnusen uusin näyttelykokonaisuus Safewords on nähtävillä 3.–26.9. Oulussa Galleria Harmajassa.
Kinnunen on itse kameransa kohteena, mutta teokset eivät ole omakuvia. Kuvissa esiintyy erilaisia hahmoja, jotka ovat heijasteita tekijän mielentiloista ja aikakauden tunnelmista. Myös kuvaustilanteet ovat aitoja eikä kuvakäsittelyohjelmalla rakennettuja, vaikka onnistuvatkin välttämään luonnollisuutta imitoivan kuvaston niin totaalisesti, että hänen kuviaan ei pidettäisi koskaan totena.
Kinnusen ensimmäinen yksityisnäyttely esitettiin Pohjoisessa valokuvakeskuksessa vuonna 2005. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa kansainvälisissä näyttelyissä, mm. Saksa, Tanska, Luxemburg, Slovenia, Italia, Japani, Kiina, Venäjä, Kanada ja Yhdysvallat. Suomessa hän on ollut esillä useissa merkittävissä näyttelyissä mm. Nuoret–näyttely Helsingin taidehallissa (2009), Mäntän kuvataideviikot (2013, 2018) ja Pohjois-Suomen biennaali Lumipalloefekti (2012, 2014, 2016). Kinnusen teoksista on julkaistu kaksi valokuvataide kirjaa (2007, 2013) ja hänen teoksiaan on mm. Oulun taidemuseon, Tampereen kaupungin ja Valtion taideteostoimikunnan kokoelmissa.
Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Anni?
Hyvältä tuntuu! Teoskuvaani käytettiin kilpailuvaiheessa hankkeen kansainväliseen levitykseen suunnatun esitteen kannessa. Muutoin en ole omilta töiltäni ehtinyt hankkeeseen kummemmin paneutumaan, mutta toivon että voin jotenkin olla osana rakentamassa juhlavuotta 2026.
Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?
Esittäisin kysymyksen, miten esimerkiksi kulttuuria-alan ammattilaiset saataisiin pysymään Oulussa sen sijaan, että suuri osa muuttaa pääkaupunkiseudulle? Tämä vaikuttaisi suoraan siihen että täällä olisi tekijöitä muuttamassa kulttuuri-ilmastoa ja myös enemmän mahdollisuuksia löytää kaltaisiaan erilaisiin yhteistyökuvioihin.
Henkilökohtaisesta pyrin tuottamaan visuaalisesti kiinnostavia näyttelyitä, jotka temaattisesti käsittelevät erilaisia yhteiskunnassa nähtävillä olevia ilmiöitä. Pyrkimykseni ei ole ainoastaan muuttaa Oulun kulttuuri-ilmastoa vaan laajemmassa mittakaavassa nostaa kuvataiteen keinoin esille tärkeäksi kokemiani aiheita. Harmajassa nyt esillä olevassa näyttelykokonaisuudessa käsittelyssä on muun muassa väkivalta.
Millaisena näet Oulun tällä hetkellä?
Pidän Oulusta koko ajan enemmän. Oulu näyttäytyy itselleni paikkana, jossa on tilaa elää ja työskennellä rauhassa – mikä on suuremmissa kaupungeissa hankalampaa. Oulussa asuminen edellyttää kuitenkin aktiivista toimintaa myös Helsingissä ja koko Suomessa, myös ulkomailla. Tänä vuonna esitän vielä yksityisnäyttelyn Helsingissä Galleria Halmetojassa sekä olen kutsuttuna Keravan taidemuseon Ilmassa – On the Air -näyttelykokonaisuuteen.
Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?
Eipä siihen ole olemassa mitään kaavaa. Pyrin pitämään vapaa-ajan suunnitelmia vapaina! En ole koskaan osannut vastata tähän kysymykseen siitä syystä että teen töitä mihin aikaan tahansa ja kaikki tekeminen nivoutuu yhdeksi paketiksi, jota kutsun elämäksi. Kesäisin pidän siitä, että käyn juoksemassa ja uimassa.
Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?
Tässä on nyt kaikki mahdollisuudet näyttää mihin pystymme! Pikisaari on ollut hankkeen keskiössä, jossa myös työhuoneeni sijaitsee. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, meneekö alueen kehitys kulttuuri edellä.
Anni Kinnunen: The Big Sleep