fbpx

Lasten Rauhankoneet käyvät muovijätteellä ja ratkovat riitoja

11.4.2022 | UUTISET

Teuvo Pakkalan ala-asteelaisten Rauhankoneet

Oulu2026-tiimi kutsuu peruskoululaisia ideoimaan miltä tulevaisuuden Rauhankone voisi näyttää. Kävimme tutustumassa Teuvo Pakkalan neljäsluokkalaisten kehittämiin prototyyppeihin, joilla ratkotaan erimielisyyksiä, edistetään rauhaa ja ymmärretään erilaisuutta.   

Suomalaisen tekoälytutkijan, Timo Honkelan (1962-2020) elämäntyöhön perustuva Rauhankone on konsepti, jolla edistetään maailmanrauhaa parantamalla ihmisten välistä ymmärrystä. Tekoälyä, konenäköä ja uusia teknologisia sovelluksia hyödyntävä Rauhankone pyrkii vähentämään väärinymmärryksiä, konflikteja sekä vahvojen tunnereaktioiden vaikutuksia päätöksenteossa. Rauhankone oppii ja kehittyy vuorovaikutuksessa käyttäjien kanssa, jolloin ihmisistä tulee koneen osatoteuttajia

Ekologisuus esillä lasten prototyypeissä

Teuvo Pakkalan neljäsluokkalaiset osallistuivat  prototyyppien kehittämiseen opettaja Maria Viitasaaren johdolla. Oppilaille annettiin vapaat kädet koneen suunnitteluun: miten se voisi toimia, millä se käy ja kuinka kone voisi edistää rauhaa ihmisten välillä. Muutaman viikon aikana syntyi kahdeksan erilaista prototyyppiä.

Viitasaaren mukaan yllättävintä lasten töissä oli ekologisuuden ja kierrätyksen tärkeys. Useat Rauhankoneet toimivat esimerkiksi roskilla, aurinkovoimalla tai muovijätteitä hyödyntämällä. Lasten töissä prototyypit ottavat moninaisia muotoja: Rauhankone voi olla laitos, robotti, maapallo, metsä tai applikaatio, ja niiden päätehtävinä on estää sotia, auttaa vähäosaisia, tarjota suojaa, ratkoa riitoja sekä saada ihmiset rauhoittumaan.  

”Rauhankone levittää rauhaa ympäri maailmaa sovittelemalla ja auttamalla köyhiä ihmisiä. Rauhankone lentää sinne, missä se kuulee riitoja. Rauhankone latautuu öisin ja päivisin se saa energiaa positiivista sanoista toisilta ihmisiltä. Rauhankone osaa laulaa ja se käyttää energianaan roskia”, kuvailee neljäsluokkalainen Pieta Kuha.

Elias Heikkisen suunnittelema Rauhankone puolestaan toimii erillisellä Rauha-applikaatiolla, jonka avulla koneen voi lähettää eri paikkoihin auttamaan ihmisiä. ”Rauhankone kulkee muovilla ja kukanterälehdillä. Rauhakone kuulee sinut ja neuvoo sinua ettei tapahtuisi vahinkoja, ja pahoja juttuja”, todetaan manuaalissa.

Adelma Leskelä kertoo Rauhankoneen olevan ihmisen kokoinen, jota on mahdoton tuhota pahoilla asioilla. “Rauhankoneelleni saa sanoa myös pahoja asioita. Vaikka jos olet tehnyt jotain väärää, se voi auttaa sinua.”

”Rauhankonetta tarvitaan siihen, että ei tule turhan vakavia riitoja. Jos Rauhankone näkee pienen riidan, se vilkuttaa keltaista valoa. Jos riita muuttuu isoksi ja vakavaksi, se vilkuttaa punaista valoa ja alkaa tekemään paloautomaista ääntä. Jos riitelevät ihmiset eivät tottele, Rauhankone liikkuu vuorotellen ihmisten luo ja  antaa heille ajatuksia kuinka riidat voisi ratkaista”, kirjoittaa Selma Linnanmäki.

Tutustu lasten prototyyppeihin galleriassa  

Työskentelyssä hyödynnetään STEAM-filosofiaa (Science, Technology, Engineering, Art and Math) jossa konfliktien ratkaisukykyä lähestytään tieteen, taiteen ja teknologian avulla. Vuosina 2021-2026 Oulu2026 tiimi tulee kutsumaan lisää koululaisia ja päiväkoti-ikäisiä Rauhankone-prototyyppitalkoisiin. Lasten työt luovutetaan suomalaiselle Ekho Collectivelle, joka vastaa Rauhankoneen taiteellisesta toteutuksesta.

“Tehtävän tausta-ajatuksena on rohkaista oppilaita kehittämään empatia-ja vuorovaikutustaitoja sekä erilaisuuden hyväksymistä. Olemme lähettäneet Rauhankoneen apupyynnön kaikille Oulu20206 alueen kunnille ja kaupungeille pilotointimielessä, mutta ideana on jalkauttaa projekti myös muihin Euroopan kulttuuripääkaupunkien ja kouluihin. Mitä enemmän käyttäjiä koneelle on, sen tehokkaampi siitä tulee”, toteaa Oulu2026 toimitusjohtaja Piia Rantala-Korhonen.

Oulun alueen ja lähikuntien peruskoululaiset voivat lähteä mukaan prototyyppien kehittämiseen ottamalla yhteyttä Oulu2026 yhteisöpäällikköön Heli Metsäpeltoon.

Rauhankone-teos julki 2026

Rauhankone on Oulu2026 pääteos, joka tulee yhdistämään taidetta ja teknologiaa esteettiseksi elämykseksi. Teoksen vuorovaikutuksellisuus hyödyntää tekoälyä, koneoppimista ja konenäköä. Ekho Collectiven suunnitteleman Rauhankoneen rakenne tulee olemaan modulaarinen ja sitä voidaan käyttää samanaikaisesti virtuaalisesti eri paikoissa.

Teos julkaistaan 2026 Oulussa sekä Slovakian kulttuuripääkaupungissa. Vuonna 2027 Rauhankone jatkaa kiertuettaan Portugalin ja Latvian kulttuuripääkaupunkeihin.

Lue lisää Rauhankoneesta

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter