fbpx

Kurkistus kulttuuriohjelmaan: Galleria International

17.5.2024 | Kurkistus kulttuuriohjelmaan, UUTISET

Kurkistus kulttuuriohjelmaan on sarja, jossa nimensä mukaisesti kurkistetaan Euroopan kulttuuripääkaupungin tuleviin tapahtumiin ja ohjelmiin. Sarja antaa pieniä pilkahduksia tulevasta ja kertoo mielenkiintoisista tekijöistä.

Kuva Hanna Mannisesta Galleria MABD:n tiloissa. /Photo of Hanna Manninen at MABD Gallery

Galleria MABD on nykytaiteeseen keskittynyt galleria, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Oulussa, upeassa 1920-luvulla valmistuneessa Kolmiotalossa. Galleristi Hanna Manninen painottaa tarjoavansa taide-elämysten lisäksi myös matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua taiteeseen ja kulttuuriin.

Vuonna 2026 Galleria International -hanke tuo taiteen vielä lähemmäksi ihmisiä, sillä suunnitteilla on Mannisen mukaan “mahtava, vuoden mittainen taidespektaakkeli”, jossa taidetta voi löytyä yllättävistäkin paikoista. Hankkeen taustalla on ajatus MABD:n näyttelytoiminnan kansainvälistymisestä sekä oululaisen taiteilijaviennin parantamisesta.

“Ajatuksena on, että vietäisiin oululaista osaamista maailmalle ja luodaan kansainvälinen yhteisö, missä olisi mukana erinäköisiä näyttelytiloja, gallerioita ja yllättäviäkin paikkoja järjestää näyttelyitä.”

Kun oululaiset taiteilijat lähtevät maailmalle, ottaa Manninen vastaan kansainvälisiä taiteilijoita Ouluun.

“Olen sanonut että minusta tulee taiteen mafioso, import-export”, Manninen naurahtaa.

Hankkeelle on hänen mukaansa kovasti kysyntää. Tällä hetkellä eletään valmisteluvaiheessa ja virallinen konseptin lanseeraus on suunnitteilla tälle vuodelle. Ensimmäiset kansainväliset taiteilijat hyppäävät mukaan vuonna 2025.

Miten hanke edistää kulttuuri-ilmastonmuutosta?

Kansainvälistämme ja monipuolistamme näyttelytarjontaa Oulussa sekä altistamme oululaisia ja toiminta-alueen ihmisiä taiteelle yllättävissäkin paikoissa. Avaamme ovia eurooppalaiselle taiteelle ja taiteilijatoiminnalle ja sen myötä korostamme ja tuomme esille enemmän sitä, että gallerioihin saa vain tulla. Madallamme sitä kynnystä, että ihmiset uskaltaisivat tulla käymään, koska on paljon vielä oululaisia jotka eivät esimerkiksi tiedä sitä, että gallerianäyttelyihin on yleensä vapaa pääsy. Yksi juttu mikä tässä on avainasemassa on uteliaisuus ja uskallus, projekti tulee varmasti kasvamaan ja kehittymään ja erilaisia luovia ihmisiä kohdatessa tulee itsellekin varmasti uusia ajatuksia siitä, miten näyttelytoimintaa voi kehittää.

Mitä hankkeen tiimoilta on odotettavissa tulevina vuosina?

Nyt olemme valmisteluvaiheessa ja ensi vuodesta eteenpäin alamme kasvattamaan kansainvälistä näyttelytoimintaa ja näyttelyvaihtoa. Vuonna 2026 haluaisin, että meillä olisi todellakin vuoden mittainen taidespektaakkeli, jossa taidetta tarjotaan paitsi täällä galleriassa, mutta myös ihan yllättävissäkin paikoissa, vaikka bussissa tai ruokakaupassa. Haluan korostaa tässä sitä, että nyt pitää ajatella isosti, uskaliaasti ja rohkeasti. Vain taivas on rajana ja mielikuvitusta saa käyttää. Minulla on korkeat odotukset itselleni ja projektiin osallistuville taiteilijoilla ja yhteistyökumppaneille, että saamme monipuolisen kattauksen kotimaista ja kansainvälistä taidetta tänne meille nähtäville.

Miltä pohjoinen alue näyttää tulevina vuosina?

Oulu on perustamisvuosistaan saakka ollut kansainvälinen. Vaikka olemme täällä reunalla, niin olemme rohkeasti reunalla ja täällä katsotaan rohkeasti ulkomaille ja rajojen ulkopuolelle. Täällä ei välttämättä mietitä, että pitäisi lähteä etelään jotta voisi tehdä jotain uutta ja jännittävää, vaan sen katseen voi kääntää tänne pohjoiseen. Varsinkin tässä nykyisessä maailmantilanteessa, miksi emme vahvistaisi niitä pohjoisia yhteyksiä? Täällä on pitkät talvet ja pitkät välimatkat, vähän ihmisiä ja välillä vähän tylsääkin, mutta se tuo myös tilaa luovuudelle. Näen, että pohjoinen on nosteessa ja meillä on nyt mahdollisuus nostattaa sitä vielä enemmän.

Lisätietoa Galleria MABD:ista (avautuu uuteen välilehteen).

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter