fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Teekkaritorvet

16.3.2022 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

kuvassa Teekkaritorvet-orkesteriViikon kulttuuripersoonamme tällä viikolla on Teekkaritorvet -yhtye. Teekkaritorvet on vuonna 1970 perustettu puhallinorkesteri opiskelijoille ja opiskelijamielisille. Teekkaritorvien soittajat koostuvat pääosin Oulun yliopiston opiskelijoista ja alumneista. Orkesterin nimestä huolimatta suurin osa soittajista on muita kuin Teekkareita. Edellytyksinä Teekkaritorvien toimintaan osallistumiselle on jonkinasteinen osaaminen puhallinsoittimesta tai lyömäsoittimista sekä nuotinlukutaito. Lisäksi orkesteri toivoo soittajan osaavan nuottitelineen kokoamisen, mutta tämän osan orkesteri voi opettaa uusille osallistujille paikan päällä. Teekkaritorvet tunnistaa valkoisista frakeista, sekä teekkari- tai ylioppilaslakeista.

 

Mitä Teekkaritorville kuuluu?

Viimeiset vuodet ovat olleet tapahtumien ja harrastamisen kannalta epävarmoja, ja olemmekin viettäneet aikoja määrittelemättömän mittaisilla tauoilla. Toisaalta, ne ajat jolloin olemme saaneet harrastaa ja esiintyä vapaasti, olemme käyttäneet hyväksemme. Syksyllä 2020 juhlistimme 50-vuotista taivaltamme juhlakonsertilla ja myös varsinaiset vuosijuhlat saimme viime marraskuussa järjestettyä. Kokonaisuudessaan orkesterin tilanne on hyvä ja saamme vuosittain paljon uusia, innokkaita soittajia. Tunnelin päässä näkyy valoa!

 

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu?

Kyllähän se hyvältä tuntuu viimeinkin saada tämän orkesterin ansaitsema arvostus! Lisääntynyt kotimaanmatkailu on osoittanut monille sen, että mielenkiintoisen kulttuuritapahtuman löytämiseksi ei tarvitse ylittää valtion rajoja. Näemme tässä mahdollisuuksia avata maailmalle monipuolista kulttuuriamme ja samalla luoda jotain täysin uutta.

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee teille?

Kulttuurin vaikutus hyvinvointiin ja onnellisuuteen tulee julkisesti tunnustaa. Kulttuurikenttä ei koostu ainoastaan alan ammattilaisista, vaan sen perustuksen luovat yleisö ja harrastajat, jotka vahvistavat sen vaikuttavuutta. Kulttuurin rahallista arvoa ei saa korostaa liikaa, vaan sen vaikuttavuutta on mitattava myös muilla keinoilla.

 

Millaisena näette Oulun tällä hetkellä? 

Oulu on sympaattinen kulttuurikaupunki. Teekkaritorvet ovat olleet osaltaan mukana luomassa kulttuuria niin opiskelijatapahtumissa, kuin erilaisilla festivaaleilla. Harjoittelutilat ovat Oulussa hyvin kysyttyjä varsinkin isoille kokoonpanoille, onneksi olemmekin löytäneet oman kotimme Tilaa Kulttuurille ry:n ylläpitämältä Tukikohdalta. Erityisesti paikallisille kulttuuritoimijoille pitäisi saada enemmän näkyvyyttä ja tukea toimijoita tasapuolisesti.

 

Miltä Oulussa näyttää ja tuntuu vuonna 2026?  Miten uskotte kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?

Teekkaritorvet juhlivat 55-vuotisjuhliaan syksyllä 2025, mikä varmasti antaa meille lähtölaukauksen vuoteen 2026. Suomen opiskelijapuhallinorkesterit yhteentuova Puhallus-festivaali on myös Teekkaritorvien vastuulla vuonna 2025 ja suunnitelmissa onkin festivaalin kansainvälistäminen. Syksy 2025 tulee siis olemaan kaikkea muuta kuin rauhallinen, joten vuodelle 2026 toivomme innokkaita toiminnan jatkajia, jotta Euroopan kulttuuripääkaupungissa vaikuttavan Teekkaritorvien toiminta jatkuu ja kehittyy niin kuin aiemminkin. Ehkäpä keskitymme sinä vuonna perinteisiin aktiviteetteihimme ja esittelemme niitä muulle Euroopalle.

kuvassa Teekkaritorvet -orkesteriKuva: Eelis Palokangas

Artikkelin kansikuva: Olli Kärki

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter