fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Janne Nevala

31.8.2022 | KULTTUURIPERSOONAT

Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtaja Janne Nevala.

Tämän viikon kulttuuripersoonamme on itseään kulttuurialan sekatyöläiseksi tituleeraava Janne Nevala. Päivätyönään Janne toimii Limingan kunnan kirjasto- ja kulttuurijohtajana, jonka lisäksi hän kirjoittaa kirjoja ja lauluja.

–Päädyin alalle koska minua on aina kiinnostanut ja kiehtonut hyvä musiikki, kirjallisuus ja elämykset, jotka eri kulttuurin ja taiteen alat mahdollistavat.

Mitä sinulle kuuluu juuri nyt? Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi?

Kuuluu oikein hyvää, kiitos! Töissä on ollut ja tulee syksyn aikana olemaan mielenkiintoisia juttuja, kuten elokuun puolessa välissä järjestetty Vilho Lampi-seminaari ja tulevana viikonloppuna järjestettävä lasten ja nuorten kirjallisuus- ja kuvitusfestivaali Limmi Fest. Lisäksi Konihauta-yhtyeemme julkaisi juuri Laiha poika -nimisen digisinglen ja kuudes romaanikin alkaa olla viimeistelyvaiheessa. Kierrän myös Viis laulua, viis kirjaa-esityksen kanssa. Näihin touhuihin vapaa-aikani aika pitkälle kuluu.

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?

Toivon, että sillä olisi vaikutusta siihen, kuinka näemme ja arvostamme itseämme ja aluetta, jossa elämme. Kulttuuri on kautta aikojen haastanut ja kyseenalaistanut vallitsevia ajatus- ja toimintamalleja ja toiminut suunnannäyttäjänä. Päättäjien suuntaan toivoisin lisääntyvää näkemystä siitä, että hyvin toteutettu ja kestävä kulttuuritoiminta ei ole pelkkä kuluerä, vaan kilpailukykyä lisäävä investointi. Tärkeä tekijä siinä miksi kuntaamme halutaan tulla vierailulle tai ehkä jopa muuttaa. 

Minkälaista on toimia kulttuurin alalla Pohjois-Suomessa? Millaisena näet Oulu2026-alueen tällä hetkellä?

Haastavaa ja hedelmällistä, kuten varmaan kaikkialla muuallakin. Alueemme on laajuudessaan ja erilaisuudessaan kiehtova sekoitus vanhaa ja modernia. Kulttuuri ei keskity pelkästään kaupunkikeskuksiin ja taajamiin, vaan hienoja asioita tapahtuu myös kylissä ja luonnossakin. Vanhoillisuudesta puhutaan, mutta raikkaita avauksia tapahtuu joka puolella. 

Miltä Oulu2026-alueella näyttää ja tuntuu vuonna 2026? Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen?

Toivon, että kehitys ei pysähtyisi vain hankkeeseen ja yhteen vuoteen, jonka aikana tapahtuu ihmeellisiä asioita, vaan kulttuuripääkaupunkivuosihanke toimisi alkulaukauksena pidemmälle jatkumolle. Toivon että pohjoisen Suomen mahdollisuudet nähtäisiin uudella tavalla, täällä on tilaa hengittää ja toimia, vieläpä kohtuuhintaisesti. Vaikkapa Limingasta löytyy upeita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita ja miljöitä, joita esimerkiksi elokuvateollisuus voi hyödyntää. 

Mitä kulttuuri sinulle itsellesi merkitsee?

Tekemistä, kohtaamisia, huonosti nukuttuja öitä, närästystä, uteliaisuutta, iloa ja elämyksiä, joita ei oikein mistään muualta saa. Kulttuuri on valtavan suuri talo täynnä erilaisia huoneita. Kaikki huoneet eivät ole minua varten, mutta rohkeasti ovia avaamalla voin tutustua maailmoihin, joiden olemassaolosta en aiemmin tiennytkään. 

Miten Oulu2026-alue voisi parantaa kulttuurin tuottajien tai käyttäjien asemaa?

Konkreettisesti tarjoamalla kulttuurin tuottajille työtilaisuuksia ja mahdollisuutta tuoda esille omaa osaamistaan Euroopan laajuisessa mittakaavassa. Käyttäjille se tarjoaa osallistumisen ja kokemisen mahdollisuuksia lähempänä. Aina ei tarvitse lähteä etelään kokeakseen jotakin elämää suurempaa.

Limmi Fest

Koko kansan kirjakarnevaali 1.-3.9.2022

Alustava ohjelma:

TORSTAI 1.9.
19.00 TULIKUKKA-tulishow /  Keskuspuisto

PERJANTAI 2.9.
13.00 Kirjailijavieraana Edu Kettunen / Limingan kirjasto
18.00 Iloiset Aapiskuvat, Akseli Klonkin lastenteatteri /  Lakeustalon sali
20.00 Edu Kettunen ja Mika Kuokkanen / Liminganlahden luontokeskus
Liput: Tiketti.fi ja Limingan kirjasto 

LAUANTAI 3.9.  klo 11-15.30 LIMMIFEST
Lakeustalo ja Limingan kirjasto
Ohjelmassa muun muassa:

11:00 Karnevaalikulkue, parhaat asut palkitaan!
12:00 Kallo Collective: Hiekkalaatikko – nykysirkusesitys
13:00 Hannu ja Kerttu -lastenteatteri
14:00 Liikkuva laulureppu
15:00 Hannu ja Kerttu -lastenteatteri
Lisäksi:
Tuutikki Tolosen työpaja
Tatun ja Patun ihmekoje
Ulkoilmapakopeli
Parkour-työpajoja
MLL:n kasvomaalauspiste
Vohvelikahvila
Hattaraa ja ilmapalloja!

Ellei toisin mainita, ohjelmat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

LimmiFestiin pääset myös lättähatulla Oulusta ja Kempeleestä.
Pohjois-Suomen Rautatieharrastajat ry liikennöi Oulusta Liminkaan ja takaisin museojunalla LimmiFestin aikaan lauantaina 3.9.
Tarkemmat aikataulut ja lippuhinnat löydät nettisivulta
http://www.elisanet.fi/porhaltaja/


Tutustu aiempiin kulttuuripersooniin

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles