fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Heikki Ruokangas

9.3.2023 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Heikki Ruokankaalla on tällä hetkellä työn alla tulevan trio-albumini miksaukset ja keväällä hän tekee soolokitara-keikkoja ympäri Suomea. Kuva Anna-Katri Hänninen.

Tämän viikon kulttuuripersoonamme on oululainen kitaristi Heikki Ruokangas. Heikki tekee musiikkia pääasiassa avantgarde- sekä free-jazzin merkeissä. Hän suoritti lapsena musiikkiopintoja klassisella puolella ja siitä matka jatkui bändikuvioiden kautta rytmimusiikin ammattiopintoihin Ouluun ja Helsinkiin.

–Olen päätynyt soittamaan ja opettamaan kitaran soittoa ammatikseni aika tyypillistä ”harrastuksesta ammatti”-reittiä.

Opetustyöt Heikki aloitti jo erittäin varhaisessa vaiheessa ja opetustyö on kulkenut koko ajan taiteen tekemisen rinnalla. Avantgarde sekä free-jazz-musiikin pariin muusikko päätyi muun muassa klassisen musiikin, punkin, rockin sekä jazzin kautta.

–Avantgarde terminä ei rajaa tyyliä kovin tarkasti, joten se sopii kuvaamaan hyvin musiikkiani, jossa omakohtaisuus sekä suomalaisuus yhdistyvät mm. jazzista saatuihin vaikutteisiin.   

Mitä sinulle kuuluu nyt ja minkä parissa työskentelet? 

Mukavaa kiirettä. Tällä hetkellä minulla on suhteellisen paljon projekteja ja sopivassa suhteessa opetustyötä. Tulevan trio-albumini miksaukset on parhaillaan käynnissä ja keväällä teen soolokitara-keikkoja ympäri Suomea. Kevät on apurahahakemusten aikaa ja viikot tuntuu täyttyvän palavereista erinäisten hankkeiden tiimoilta. Sain juuri TAIKE:lta työskentelyrahaa kansainvälistymisen tukemiseksi ja vuosi 2023 ja 2024 on tarkoitus pyhittää kansainvälisten kontaktien vahvistamiseen sekä keikkailuun mahdollisimman monessa maassa. Keikkahommia kesälle ja syksylle suunnitellaan ja järjestellään paraikaa aktiivisesti. Hankin juuri kontrabasson ja olen harrastanut sen soittoa viime päivinä ahkerasti, kädet on jumissa. 

Mitä kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee sinulle? 

Kulttuuri-ilmastonmuutos merkitsee minulle ajattelu- ja toimintatapojen muutosta Oulussa sekä muualla pohjoisessa kulttuurin kentällä. Toivoisin kulttuuri-ilmastonmuutoksen vaikuttavan yleisesti ajatukseen siitä, että kulttuuria voi tehdä ammattimaisesti ja korkeatasoisesti myös Pohjois-Suomessa ja täältä käsin. Olisi ensisijaisen tärkeää saada tätä asennetta levitettyä päättäjiin, kulttuurialan oppilaitoksiin, opiskelijoihin sekä muihin toimijoihin, jotta osaaminen ja ammattitaito jäisi pohjoiseen, eikä valuisi etelään. Korkeatasoisia taiteilijoita pitäisi entistä paremmin sitouttaa pohjoiseen esimerkiksi apurahojen sekä erinäisten hankkeiden avulla. Osaamisen ajaminen etelään tulisi pysäyttää näillä keinoin ja saada muuttovirta kääntämään suuntaansa 180 astetta. Osaamisen pysyminen alueella mahdollistaisi monialaisemman taiteen ammattimaisen tekemisen pohjoisessa ja tekisi kulttuurielämästä rikkaampaa orgaanisesti sekä omavaraisesti. Taiteen kokemisen korostaminen taiteen ja kulttuurin ymmärtämisen sijaan voisi olla myös toivottua positiivista kulttuuri-ilmastonmuutosta. Taide on itseisarvo ja sen hyötyjä ei ole järkevää mitata rahassa. Tämän vuoksi myös esimerkiksi kulttuurialojen ammattiin tähtäävän koulutuksen tulisi olla osaamiskeskeistä, eikä talouden mittarilla mitattuna tuloskeskeistä.  

Millaista on työskennellä kulttuurin alalla Pohjois-Suomessa? 

Toimintaani on aina tuettu paikallisesti. Omassa lajissani koen, että esiintymispaikkoja on paljon ja marginaaliseen musiikkiin suhtaudutaan myötämielisesti niin konsertteja järjestävien tahojen, kuten myös yleisön puolelta. Itse olen aina ollut suhteellisen erakko taiteen tekemisen suhteen ja koen, että Oulu tarjoaa hyvät puitteet oman identiteetin löytämiseksi taiteilijana. Oulussa on tilaa hengittää ja kasvaa vapaasti kieroon.   

Miltä Oulu2026-alue näyttää tällä hetkellä? 

Mahdollisuuksia täynnä olevalta. Koen, että alueella on paljon potentiaalisia tekijöitä kulttuurin saralla ja oululaisten tekijöiden keskuudessa vallitsee ainakin minun mielikuvissani hyvä itsetunto omaa tekemistä kohtaan. Alue on myös todella laaja ja maantieteellisessä laajuudessa on varmasti paljon hyödynnettävissä olevaa potentiaalia.  

Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavat Pohjoiseen Suomeen? 

Toivon, että kulttuuripääkaupunkihankkeen projektit ja hankkeet tulevat rikastuttamaan Oulun kulttuuritarjontaa monipuolisesti ja pysyvästi myös hankkeen jälkeen. Uskon, että kaupungin kulttuuritarjonta tulee saamaan runsaasti kansainvälisiä sävyjä kulttuuripääkaupunkitittelin myötä. 

Miltä Oulu2026-alue näyttää vuonna 2026? Ja mitä toivoisit erityisesti näkeväsi juhlavuotena? 

Toivottavasti eloisalta sekä puoleensa vetävältä. Toivoisin näkeväni jotain yllättävää ja paljon puhtaasti taiteellisiin motiiveihin pohjautuvaa ilmaisua. Olisi kiva nähdä kulttuuri pysyvänä osana kaupunkikuvaa. Oulun taiteiden yö on hyvä esimerkki siitä, miten taidetta voi esitellä. Tällaista toimintaa voisi olla enemmän läpi vuoden pienemmässä mittakaavassa. Toivon näkeväni runsaasti marginaalisten ja kokeellisten taidemuotojen esille tuomista.   

Mitä kulttuuri ja musiikki sinulle merkitsee? 

Vapautta, elämäntapaa, irtiottoa, harrastusta sekä puuhailua.  

Miten vietät vapaa-aikaasi?

Harrastan vapaa-ajallani muun muassa musiikkia, lukemista, avantouintia, lenkkeilyä sekä tv:n katsomista.  


Pieni Ystäväkirjakysely: 

Mikä on lempivuodenaikasi? 

kesä 

Entä lempiruokasi? 

maksalaatikko  

Mikä on sinulle tärkein paikka Oulussa? 

Paha sanoa yksittäistä paikkaa, mutta esimerkiksi etelästä Ouluun palatessa Limingan peltojen avaruus edustaa minulle kotiinpaluuta ja kuvastaa laakeaa Oulun aluetta. 

Lähtisitkö lomalle aurinkorannalle vai pohjoiseen tunturiin? 

sekä että 

Suklaa vai lakritsi? 

suklaa 

Minkä kirjan luit tai kuuntelit viimeksi? 

John Williams: Stoner


Heikki Ruokangas

Aiemmat kulttuuripersoonat

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter