fbpx

Kulttuuripääkaupungin ytimessä: Miksi Oulu hakee titteliä ja kannattaako kisaan panostaa? 

2.2.2021 | UUTISET

RotuaariMoni on sitä kysynyt ääneen ja varmaan vielä useampi pohtii sitä mielessään – miksi haetaan Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä? Ja varsinkin tänne Ouluun, Euroopan laitakaupunkiin, tiedetäänkö Oulu Eurooppassa?

Tittelillä on vaikutuksia elinvoimaan esimerkiksi matkailun kautta
Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä haetaan, koska tittelin hakuajalla ja tittelin voittamisella on onnistuessaan todella hyötyä. Euroopan kulttuuripääkaupunki herättää monenlaisia mielikuvia avajaisten ilotulituksista suuren mittaluokan kulttuuritapahtumiin. Tärkeintä hankkeessa on kuitenkin uuden elinvoiman rakentaminen. Kulttuuri- ja luovat alat ovat yksi voimakkaimmin kasvavista aloista.

Historia on osoittanut, että tapahtuma tarjoaa kaupungille mahdollisuuden uudistua, näyttäytyä uudella tavalla omille asukkailleen, nostaa kaupungin kansainvälistä profiilia ja antaa uutta energiaa kaupungin kulttuurielämälle. Tämän ovat näyttäneet monet Euroopan kulttuuripääkaupungit vuosien varrella. Esimerkiksi Liverpool (2008) ja Leeuvarden (2018), joka kirjoittaa verkkosivuillaan näin:

“In 2018, Leeuwarden and Friesland were the European Capital of Culture. It was a fantastic year with hundreds of very different performances, exhibitions, festivals and projects, made possible by tens of thousands of enthusiastic volunteers and visited by millions of enchanted guests from the Netherlands and abroad.”

Turku oli kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. Turun kulttuuripääkaupungin budjetti oli yhteensä noin 55 miljoonaa euroa, mutta sen vaikutukset aluetalouteen olivat Turun kauppakorkeakoulun mukaan 260 miljoonaa euroa.

Uskomme, että tittelin myötä Oulusta ja pohjoisesta hankealueesta tulee luovuutta huokuva, elinvoimainen kaupunki ja alue, joka houkuttelee vierailijoita, uusia asukkaita ja pitää huolta nykyisistään. Jos onnistumme, matkailijoiden määrä kaupungissa ja alueella kasvaa, se tulee näkymään virkeytenä taloudessa, kaupunkikuvassa, hotelleissa ja ravintoloissa. Uskomme myös, että kokonaisuuden myötä tulee Ouluun ja hankealueelle enemmän luovien alojen työpaikkoja. Oulu2026-tavoitteisiin voi tutustua sivuillamme.

Kulttuuri lisää hyvinvointia
Selvitysten mukaan kulttuuripääkaupunkititteli tuo taloudellisia vaikutuksia muun muassa matkailun merkittävän kasvun myötä. Hankkeen kerrannaisvaikutuksilla on kuitenkin laajempaa merkitystä. On todettu, että aktiivinen kulttuuriharrastus on yhteydessä koettuun terveyteen, hyvän elämän kokemuksiin sekä pitkään ikään. Sosiaalinen osallistuminen ja kulttuurin harrastaminen liitetään myös hyvään mielenterveyteen.

Oulu2026 haluaa tuoda kulttuurin ja taiteen osaksi jokaisen arkea. Toivomme, että kulttuuri, taide ja osallisuus ovat mahdollista kaikille ja esteitä, kuten yksinäisyys ja taloudelliset haasteet, voidaan vähentää. Toivottavasti saamme uusia yleisöjä osallistumaan kulttuuritapahtumiin ja kulttuuri vahvistaa asemaansa paremman tulevaisuuden rakentavana voimana.

On hyvä muistaa, että kyseessä ei ole yhden vuoden tapahtuma vaan pitkäaikainen kaupunkikehittämisen kokonaisuus.

Valtakunnallisen panostuksen epätasapaino kuntoon

Oulun mukana kulttuuripääkaupunkikisassa on 32 pohjoisen Suomen kuntaa, joten hartiat ovat leveämmät kuin koskaan aiemmin kulttuurihankkeissa. Tällaisella voimalla saadaan huomiota. Koko maan mittakaavassa valtion rahoituksen ja suurten investointien painopiste on ollut vahvasti Etelä-Suomessa, ja siihen halutaan muutosta.

Oulu2026:n tavoitteena on nostaa pohjoista kulttuuria ja osaamista Suomen ja Europan kartalle. Uskomme, että meillä on täällä enemmän pontentiaalia kuin moni tietääkään. Meidän on itse nostettava esiin omat mahdollisuutemme tarjota hyvät toimintaedellytykset eri alojen yrityksille, matkailulle ja kulttuurielämälle.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter