Unkarilainen Pécs oli yksi kolmesta Euroopan kulttuuripääkaupungista vuonna 2010, yhdessä Essenin ja Ruhrin alueen sekä Istanbulin kanssa. Pécsille suurin projektiin liittyvä taloudellinen investointi liittyi kaupungin infrastruktuurin kehittämiseen. Viisi suurinta projektia, Etelä-Transdanubian aluekirjasto ja tietokeskus, julkisten tilojen ja puistojen uudistaminen, Kodály keskus-konserttitalo sekä Museokadun ja Zsolnayn kulttuurikorttelin jälleenrakennus, maksoivat yhteensä noin 140 miljoonaa euroa. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi todennäköisesti myös vauhditti Pécsin ja Budapestin välisen moottoritien valmistumista, mikä paransi entisestään Pécsin saavutettavuutta vierailijoille.
Vuoden 2010 Euroopan kulttuuripääkaupunkien projekteja arvioiva julkaisu (Ex-post evaluation of 2010 European Capitals of Culture) huomautti, että moni Euroopan kulttuuripääkaupunki voisi ottaa Pécsiltä oppia siitä, kuinka sijoituksilla infrastruktuurin kehittämiseen voidaan edesauttaa alueen kokonaisvaltaista kehittymistä. Pécs siis sijoitti huomattavia summia kaupungin infrastruktuurin kehittämiseen, mutta on jo saanut vastineeksi merkittäviä hyötyjä, ja tulee saamaan paljon lisää tulevaisuudessa. Monet erilaisista taustoista lähtöisin olevat paikalliset ovat päässeet nauttimaan uusien ja remontoitujen toimitilojen palveluista. Uusien instituutioiden, kuten Kodály keskuksen, ansiosta työllisyys kaupungissa on lisääntynyt, ja myös tulevaisuudessa kyseiset instituutiot tulevat työllistämään paikallisia. Kodály keskus tarjoaa myös korkealaatuiset toimitilat paikallisille organisaatioille, kuten Pannonin filharmoniselle orkesterille, sekä musiikkiopiskelijoille.
Tilastojen mukaan Pécsin julkisuuskuva kulttuurikaupunkina koheni selkeästi unkarilaisten silmissä kulttuuripääkaupunkivuoden aikana. Vuoden 2010 lopuksi 56% vastaajista arvioi Pécsin Budapestin jälkeen Unkarin toiseksi merkittävimmäksi kaupungiksi kulttuurisesta näkökulmasta ajateltuna. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 35%. Kulttuuripääkaupunkivuoteen mennessä paikalliset olivat selkeästi muuttaneet suhtautumistaan projektiin. Tämä on nähtävissä kyselyiden tuloksissa, joissa kartoitettiin vastaajien asennetta Euroopan kulttuuripääkaupunkiprojektiin. Tittelivuonna 68% vastaajista suhtautui projektiin myönteisesti, kun 2-3 vuotta aiemmin vain 35% vastaajista suhtautui projektiin myönteisesti.
Euroopan kulttuuripääkaupunkiprojekti on ollut erittäin hyödyllinen kulttuuritoimijoille sekä muille osakkaille kaupungissa, ja kyseiset toimijat ovat saaneet arvokasta kokemusta erilaisten tapahtumien suunnittelemisesta ja järjestämisestä. Lisäksi kaupunki on saanut taloudellista hyötyä muun muassa pääkaupunkivuonna lisääntyneestä turismista. Kansallisen tilastokeskuksen mukaan matkailijoiden määrä Pécsissä kasvoi 27,5% vuosien 2009 ja 2010 välillä. Ulkomaalaisten matkailijoiden määrä kasvoi samalla aikajanalla 71%.
Yhteenvetona voidaan todeta, että Pécsin kulttuuripääkaupunkiprojekti oli menestys sekä välittömän kulttuurisen vaikutuksen että pidemmän aikavälin kulttuurisen kehittymisen näkökulmasta.
Lähteet