fbpx

Kiertomatka Euroopassa: Košice 2013

19.6.2020 | UUTISET

Košice on Slovakian toiseksi suurin kaupunki Bratislavan jälkeen, ja se onkin itäisen Slovakian keskus. Košicella on pitkä historia; se oli mm. ensimmäinen Euroopan kaupunki, jolle myönnettiin oikeus omaan vaakunaan. Strategisen sijaintinsa vuoksi Košice kasvoi yhdeksi Unkarin kuningaskunnan ja myöhemmin Itävalta-Unkarin tärkeimmistä kaupungeista. Nykyään Košicen taloutta hallitsee terästuotanto, ja kaupungin kolmessa korkeakoulussa on 35 000 opiskelijaa. Kaupungin keskustassa on suojeltua aluetta historiallisten rakennustensa vuoksi.

Košice valittiin vuoden 2013 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi mm. innovatiivisen ympäristöpilarin vuoksi. Kaupungin kulttuuriohjelma rakentui “Interface” (Käyttöliittymä) -konseptin ympärille, ja koostui viidestä kulttuurilinjasta ja neljästä “kulttuurikäytävästä”. Kulttuuriohjelma koottiin mm. vuosittaisen avoimen ohjelmahaun kautta. Tapahtumat koottiin kolmelle “tasolle”: avaintapahtumat, tärkeät tapahtumat, sekä täydentävät tapahtumat.

Verrattain pienen budjettinsa (23 miljoonaa euroa) vuoksi Košicen tapahtumat olivat ehkä pienempiä kuin ECoCeissa yleensä, mutta tästä huolimatta kulttuuriohjelma tarjosi Košicen asukkaille paljon enemmän mahdollisuuksia osallistua kulttuurin kuin tavallisena Košicen vuotena; ECoCilla oli huomattava vaikutus sekä kaupungin että koko itäisen Slovakian kulttuuritarjontaan.

Oulun ja Košicen tarinoissa on jotain samaakin: Košicen IT-ala on kasvanut voimakkaasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yksi iso syy tälle on nimenomaan ECoCin vaikutus; kulttuuripääkaupunkivuosi palautti nuorten IT-osaajien uskon kaupunkiin. Ehkäpä me Oulussa pystymme samoin palauttamaan nuorten uskon kaupunkiimme!

Kuva: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kosice_(Slovakia)_-_Main_Street_4.jpg

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter