Avignon oli yksi yhdeksästä Euroopan kulttuuripääkaupungista vuonna 2000. Kaupunki sijaitsee Provencessa Etelä-Ranskassa, Rhône joen vasemmanpuoleisella rannalla, ja sen väkiluku on noin 92 000. Avignonilla on pitkät perinteet maataloudessa ja se on niittänyt mainetta ruoan prosessoinnillaan sekä muilla ruoan prosessointiin liittyvillä aloilla. Alueen hedelmällinen maaperä mahdollistaa huippuluokan ympärivuotisen provensaalisen ruoanlaiton Avignonissa. Lisäksi Avignon on suosittu turistikohde ja sen huikea arkkitehtuuri on huomioitu UNESCOn maailmanperintölistalla. Festival d’Avignonin lisääntyneen kansainvälisen maineen vuoksi esittävien taiteiden suosio kaupungissa on kasvanut, mikä näkyy muun muassa siinä, että erilaisia taiteellisia tapahtumia, esityksiä ja kokoontumisia järjestetään kuukausittain.
Avignonin kulttuuripääkaupunkihankkeen teema oli “Taide ja luovuus” ja ohjelma oli kolmitasoinen: eurooppalainen, kansallinen ja paikallinen. Eurooppalainen ohjelma sisälsi yhteistyötä muiden vuoden 2000 kulttuuripääkaupunkien kanssa ja yhteistyön tuloksena noin 50 projektia esitettiin eri kulttuuripääkaupungeissa. Lisäksi paikalliset taiteilijat esittelivät luomuksiaan Bergenissä, Helsingissä, Brysselissä sekä Dozzassa (Bolognan lähellä sijaitseva kylä). Osana kansallista ohjelmaa päätettiin, että “Beauty” (Kauneus)-niminen taidenäyttely järjestettäisiin Avignonissa. Näyttely oli katalogi kauneudesta 1900-luvulta ja sisälsi teoksia sekä tunnetuilta kansainvälisiltä taiteilijoilta että paikallisilta tekijöiltä. Paikallisen ohjelman ajatuksena oli tehdä näkyväksi ja tunnetuksi alueen omaa kulttuuria ja perintöä. Avignon halusi kulttuuriohjelman olevan mahdollisimman inklusiivinen, minkä vuoksi kulttuuri nähtiin hyvin laajana käsitteenä, joka kattaa kaikki yhteiskunnan sosiaaliset, taiteelliset ja taloudelliset toiminnot.
Hankkeen kokonaisbudjetti oli noin 21 miljoonaa euroa, josta yli puolet tuli valtiolta ja kaupungilta. Avignon onnistui myös keräämään noin 2,2M€ sponsorituloja. Hankkeen merkittävin taloudellinen saavutus oli todennäköisesti kulttuurillisen turismin lisääntyminen noin 25%. Tapahtumien päätavoitteena olikin houkutella mahdollisimman paljon kävijöitä ja noin 1,5 miljoonan osallistujan kokonaismäärä ylitti heittämällä projektiryhmän odotukset. Hankkeen myötä saavutettiin myös joitain pitkäaikaisvaikutuksia, joiden on arvioitu hyödyttäneen Avignonin kehittymistä, kuten kulttuurisen infrastruktuurin kehittyminen, uusien yhteistyöverkostojen syntyminen ja lisääntynyt yhteistyö kulttuurisektorilla sekä Avignonin ja sen lähialueiden julkisuuskuvan kohentuminen.
Lähteet