Entinen liimatehdas on rakennuksena yllättävän esteetön

Jaa

Kokemusasiantuntijamme Terttu Kukkonen vieraili kesäkuussa Tomun tieto -taidenäyttelyn avajaisissa Oulun taidemuseolla. Taidemuseo tunnetaan entisenä Weljekset Åström Oy:n liimatehtaana, jolla on ikää yli 100 vuotta. Rakennus on Kukkosen mukaan yllättävän esteetön. Hän tutustui näyttelyyn ja taidemuseon tiloihin niillä silmin, miten esteettömyys toimii ja missä olisi kehitettävää. Näin hän kirjoittaa:

Edustin Yhdenvertainen Oulu2026 -hanketta Tomun tieto -näyttelyn avajaisissa 26.6.2024. Kiersin sähköpyörätuolillani avajaisyleisön mukana. Tein huomioita liikuntaesteisen näkökulmasta.

Taidemuseon ulko-ovelle tarvittaisiin ovenaukaisupainike. Lappu ovessa neuvoo painamaan nappia, jos tarvitsee apua. Teksti on pienellä, ja sitä on vaikea nähdä. Ylsin kurkottamalla kutsumaan oven avaajan. Ovea ei pidetä auki ilmastoinnin vuoksi.

Ala-aulaa on uudistettu, ja mustavalkoiset logot kiertävät aulan pylväitä. Yläkertaan johtavat leveät portaat on jätetty ennalleen. Kaiteet loppuvat ennen portaita. Sellaisena ne ovat vaaralliset kulkea.

Oikealla on hissi, jolla voi tarvittaessa nousta yläkertaan turvallisesti. Hissi on taideteoksia varten, mutta palvelee myös liikuntaesteisiä. Opastus on himmeällä ja melko piilossa vastapäisellä seinällä. Teksti on pienellä. Mustat, tarpeeksi isot kirjaimet vaalealla pohjalla riittävällä kontrastilla erottuisivat parhaiten. Opasteiden tarkoitus on opastaa, ei sulautua taustaan.

Nainen pyörätuolissa sisällä kaupassa kassan vieressä.
Terttu Kukkonen Oulun taidemuseolla.

Esteettömyyshuomioita alakerran tiloista

Avajaisten taideteokset ovat alakerrassa, joten nyt ei vaivaannuta portaista eikä tarvita hissiä.
Iso sali on esteetön, ja sen alatasanteelle vie hyvä ja turvallinen luiska. Taideteokset on sijoitettu riittävän väljästi. Lattialla olevia teoksia lähestyvä aistivammainen tarvitsee avustajan.

Oviaukkoihin ja luiskan päihin sekä teosten äärelle kertyy luonnollisesti keskusteluryhmiä. Pyörätuolilla ei voi luikahtaa ryhmien ohi huomaamattomasti. Tarvitsen reilun 70 cm leveän tilan ohittaakseni.

Valkea ja musta sali ovat esteettömiä. Pimeä näyttelytila tuo haasteita liikuntaesteisille. Teosten selosteiden tekstit ovat pienellä, ne lukeakseen on päästävä lähelle.

Taidekahvila Kaari on aulan vieressä. Sinne kulku on esteetön. Pyöreät pöydät ovat tarpeeksi korkeat, niiden ääreen pääsee hyvin sähköpyörätuolilla. Domus-tuolit, jotka Ilmari Tapiovaara suunnitteli 1946, ovat ergonomisesti erinomaiset. Niissä on lyhyet käsinojat, muotoiltu istuinosa sekä selkää tukeva selkänoja. Käsinojista saa hyvin tukea, jos tarvitsee apua istuutuessa tai noustessa. Matalaan sohvaryhmään voivat muut kävijät asettua. Kahvila on valoisa ja palvelu on ystävällistä. Apua tarjotaan sitä tarvitseville.

Inva-wc on riittävän suuri lähestymisvaloineen eikä sinne ole sijoitettu lastenhoitopöytää. Tarvittaisiin hälytysnaru ja tilaa avustajalle wc-pöntön takana. Ovi on riittävän leveä ja siinä on poikkikahva helpottamassa oven sulkemista sisältä. Nyt oven taakse oli sijoitettu naulakoita niin, ettei ovi auennut kokonaan.

Naulakoista osa on melko kevyitä, ja niiden lattiaa pitkin menevät metallireunukset ovat vaikeasti havaittavia. Osa naulakoista on sijoitettuna hyvin seinille ja niistä voi kääntää koukun tarpeeksi alas pyörätuolilla liikkuvan tai lyhyen kävijän ulottuville.

Esteettömyyden kehittämisideoita

Euroopan kulttuuripääkaupunki Oulu2026 lähestyy. Sitä ennen ehtii tehdä tarvittavat pienehköt parannukset Oulun taidemuseolla. Suunnitelmat ovenavuspainikkeiden asentamisesta ovat tekemistä vaille valmiit. Opasteiden erottumisen kohentaminen ja kiertoreittien opasteet palvelisivat kaikkia näyttelyvieraita.

Invalidiliiton sivuilla on erinomaiset, joista tarkat ohjeet esteettömyydestä (siirryt Invalidiliiton sivustolle). Esteettömyys luo turvallisuutta ja laatua julkisiin tiloihin. Yhdenvertaisuutta.

”Kulttuuri-ilmastonmuutos saa kaupungin kukoistamaan tehden siitä elävän ja helposti lähestyttävän asukkaille ja matkailijoille.” Näin kaupunki visioissaan sanoittaa.

Terttu Kukkonen, kirjoittaja, kokemusasiantuntija

Oulun taidemuseo kommentoi:

Tertun vierailun jälkeen taidemuseon ulko-oven sähköinen painike on asennettu. Myös muut Tertun huomiot ovat to do -listalla. Oulun tilapalvelut ja Ramboll Oy ovat paraikaa työstämässä esteettömyyskartoitusta taidemuseolla. Siinä huomioidaan esteettömyysasiat myös työntekijän näkökulmasta.

Lue myös