fbpx

Perinteitä vaaliva lähileipomo

16.3.2022 | ArcticFoodLAb, UUTISET

Meriläisen Ruisvarras

Jo vuonna 1964 toimintansa aloittanut Meriläisen Leipomo on liittynyt Arctic Food Labiin ja heidän tuotteista Arctic Food Lab- leima tulee löytymään jo 1980-luvulta saakka leivotusta 100 prosenttisesta Ruisvartaasta sekä myös Ohrarieskasta. Leipomoyrityksen toimitusjohtaja ja kolmannen polven leipuri Juho Meriläinen kertoo, että yrityksellä on pitkät juuret Oulun alueella.

Elli-mummo aloitti toiminnan Lumijoella ja tuotteita myytiin aluksi Oulun Kauppatorilla. Meillä taitaa olla Kauppatorin pitkäaikaisin myyntipaikka. Oulun Maikkulassa olemme toimineet vuodesta 2002, missä myös toimii meidän myymälä-kahvila.

Perinteisesti hapattamalla

Monen oululaisen taloudesta todennäköisesti löytyvää juureen leivottua Ruisvarrasta on valmistettu sellaisenaan 1980-luvun loppupuolelta saakka. Ruisleipää leipomossa on kuitenkin valmistettu jo vuodesta 1964, kun yritys aloitti toimintansa.

–Ruisvarrasta teemme perinteisesti hapattamalla, emmekä sotke siihen muita jauhoja lainkaan. Ohrarieskassa emme myöskään käytä nostatusaineita ja paistamme sen ohuena todella kuumassa uunissa. Muualta Suomesta ei saa samalla tavalla valmistettua ohrarieskaa.

Leipää postissa etelää myöten

Meriläinen kertoo myös, että paikallisten lisäksi monet ulkopaikkakuntalaiset tykästyvät heidän Ruisvartaaseensa sekä Ohrarieskaan. Hän myös paljastaa, että Ruisvarrasta jopa postitetaan oululaisille, jotka ovat muuttaneet muualle.

–Pohjois-Pohjanmaan ohrarieska on erilaista kuin muualla. Osa tykästyy siihen ikihyviksi, ja osa kaipaa ehkä idässä ja pohjoisessa yleisempää paksumpaa rieskaa.

Leipomoyritykselle paikallisuus ja lähialueen tuottajat ovat tärkeässä roolissa. Kaikki käytetyt jauhot ovat kotimaisia ja tulevat Kinnusen myllystä Utajärveltä. Tuoreus on myös tärkeää leipomolle, ja joka aamu tuoreet tuotteet lähtevät lämpiminä kauppoihin. Vaikka leipomotoiminta jatkuu jo kolmannessa polvessa, yritykselle on tärkeää perinteiset reseptit sekä paikallinen ruokakulttuuri.

Yhteistä hyvää tuottajille

Arctic Food Labilta leipomoyritys odottaa sitä, että niin paikalliset kuin myös ulkopaikkakuntalaiset tunnistaisivat paikalliset tuotteet yhteisestä leimasta ja täten panostaisivat lähialueella tuotettuihin tuotteisiin. Toiveissa on siis, että AFL-leimasta tulisi kuluttajille helposti tunnistettava sekä näkyvä myös sosiaalisessa mediassa.

–Toivomme, että tuotteiden välillä valintaa pohtiva kuluttaja voisi helposti tunnistaa tuotteen, joka on valmistettu lähialueella.


Arctic Food Lab kokoaa yhteen Oulun seudun gastronomian ja ruokakulttuurin toimijoita, juhlistaa pohjoista ruokaa ja gastronomiaa. Ruoka ei ole vain ravintoa, sen avulla tuotetaan elämyksiä ja osoitetaan vieraanvaraisuutta. Arctic Food Lab luo mielikuvia puhtaasta arktisesta luonnosta ja siellä kasvaneista raaka-aineista, jotka jalostetaan paikallisella osaamisella korkeatasoisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Lähiruoka tukee kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteiden toteutumista.

Kiinnostuitko,
ota yhteyttä:Arctic Food Lab logo
Yritysyhteistyö: Heli Metsäpelto heli.metsapelto@oulu2026.eu

Ohjelma: Asta Salomaa, asta.salomaa@oulu2026.eu
Artic Food Lab -ohjelman tuottaja

Piia Rantala-Korhonen, piia.rantala-korhonen@oulu2026.fi
Oulu2026-johtaja

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter