fbpx

Paikallista perunaa monessa muodossa

15.7.2022 | ArcticFoodLAb, UUTISET

Kuva perunasadosta.

Vanhatien Ravintolassa käytetään monia perunalajikkeita.

Arctic Food Labiin on liittynyt jälleen uusia toimijoita, ja yksi niistä on Vanhatien Ravintola Tyrnävällä. Yrityksen toimitusjohtaja Mikko Kukkohovi kertoo, että hän aloitti yli viisi vuotta sitten Tyrnävällä Trombiperuna-tuotteen valmistuksen ja sitä kautta hän tutustui paremmin perunaan raaka-aineena. Ravintolassa panostetaan erityisesti paikalliseen perunaan.

–Siitä saakka monien vaiheiden jälkeen perunatuotteita ja niiden valmistustapoja on kehitetty. Mukaan tuli savustus ja BBQ, jolloin ravintolan ajatus alkoi olemaan valmiina – paikallista perunaa monessa muodossa ja savustettuja herkkuja.

Vanhatien Ravintola avasi ovensa kesällä 2021 keskellä koronapandemiaa. Näkymät ravintola-alalle eivät olleet kovin hyvät, mutta yrittäjä kertoi heidän silti saaneen kehitettyä ruokia ja toimintaa haluamaansa suuntaan.

Tyrnäväläistä perunaa

Ravintolassa valmistuu tyrnäväläisestä perunasta erilaisia perunaruokia ja kuuluisimpana yrityksen maalaisranskalaiset, trombiperuna ja trombisipsit. Kukkohovi kertoo, että he käyttävän leipomiseen myös oman kylän myllyn jauhoja, Lumijoen luomumunia ja mahdollisuuksien mukaan muita lähituotteita. Burgereiden pihvit ravintolassa tehdään itse Viskaalin jauhelihasta ja ne savustetaan omassa savustamossa.

–Aidosti savustetut burgerpihvit ovat erikoisuutemme ja itse tehdyt ranskalaiset ovat useimpien mielestä parhaimmat, mitä he ovat syöneet. Hyvät raaka-aineet ja omanlainen valmistustapa tuo aivan eri vivahteen tuttuihin ruokiin. Meillä kaikki perustuu lähiruokaan, eli Tyrnävän perunaan ja muihin lähialueen raaka-aineisiin.

Peruna on Tyrnävällä merkittävä viljelykasvi ja sen parhaiden ominaisuuksien ja eri lajikkeiden esilletuonti on ravintolan annosten tarkoitus. Kukkohovi kertoo, että he valmistavat perunaruokia useasta eri lajikkeesta, ja jokaiseen annokseen on valittu siihen sopivin lajike.

–Suunnittelemme itse annokset. Konseptissamme eri annoksiin asiakas voi valita haluamiansa lisukkeita oman makunsa mukaan, joten asiakas on myös mukana kokoamassa omaa annostaan. Tuomme paikallisa perunaa ja viljelyn huippuosaamista esille kaikkien maisteltavaksi.

Lähiruoan helppous

Kukkohovi sanoo, että he eivät koe lähiruokaan panostamista haasteeksi, vaan työtä helpottavaksi tekijäksi. Raaka-aineiden saaminen läheltä vähällä vaivalla ja laadukkaina helpottaa työtä. Hän lisää, että lähiruoka on myös valinta, mutta myös hyvin luonnollinen asia maaseudun keskellä.

–Teemme ruokia pienissä erissä ja olemme saaneet hävikin jo pieneksi niin asiakkaiden lautasilta kuin myös valmistuksessa, joten saamme käytettyä raaka-aineet mahdollisimman tarkasti hyödyksi.

Monipuolista ruokakulttuuria

Arctic Food Labin Kukkohovi uskoo tuovan ravintolalle näkyvyyttä sekä hän toivoo, että se myös nostaa lähituotteiden arvostusta asiakkaiden silmissä. Paikallisen ruokakulttuurin hän toivoisi kehittyvän siten, että kuluttajat arvostaisivat entistä enemmän ruoan alkuperää ja sitä työtä, mitä tehdään kotimaisen ruoan eteen sen alkulähteillä.

–Haluamme ruokakulttuurin kehittyvän monipuolisemmaksi, mutta myös kestävän kehityksen, kiertotalouden ja kierrätyksen suuntaan.

Vanhatien Ravintola


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko,
ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.euArctic Food Lab logo

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Muissa AFL-asioissa:
Heli Metsäpelto
heli.metsapelto@oulu2026.eu
Yhteisöpäällikkö

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter