Kulttuuripalvelujen autismiystävällisyys hyödyttää kaikkia

Jaa

Autismiystävälliset palvelut edistävät kulttuurin yhdenvertaisuutta, autismikirjon ihmisten tarpeiden huomioimista ja uusien yleisöjen löytämistä. Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke järjesti kulttuuritoimijoille aiheesta koulutuksellisen haasteen ja kannusti osallistujia hakemaan Autismiystävällinen-sertifikaattia. 

Värikäs koriste kädessä juhlassa ulkona.

Autistiset piirteet ilmenevät yksilöllisinä yhdistelminä. Siksi puhutaan autismin kirjosta. Piirteisiin voi liittyä haasteita, vahvuuksia ja neutraaleja ominaisuuksia.  

Voimme tukea autismikirjon ihmisten osallisuutta kulttuuripalveluissa  

  • ottamalla huomioon aistiystävällisyyden ja kognitiivisen saavutettavuuden, 
  • vahvistamalla työntekijöiden ymmärrystä ja tietoisuutta,  
  • vaikuttamalla asenneympäristöön,  
  • oppimalla reagoimaan ongelmatilanteisiin ja  
  • olemalla valmis yksilöllisiin mukautuksiin.

Sovellettavia ratkaisuja

Aistiystävällisessä palvelussa otetaan huomioon melu, kaikuisuus, tungos, hajut ja valot. Kaikkiin aistiärsykkeisiin on olemassa sovellettavia ratkaisuja.

Teoksista, joihin sisältyy voimakkaita aistiärsykkeitä, voi tiedottaa ennakkoon sivustolla ja mainoksissa. Asiakkaalle voi mahdollistaa valita sopivin paikka tiloissa ohjelman aikana ja tauoilla. Tällainen voi olla esimerkiksi paikka, josta on helppo poistua.    

Kognitiivista saavutettavuutta voi tukea esim. tarjoamalla sivustoja ja tiedotusmateriaaleja, joista olennaiset ohjeet löytyvät helposti.  

Vahvista työntekijöiden ymmärrystä ja tietoja

On hyödyllistä tarjota työntekijöille koulutusta ja tietoa, jotta olisi helpompi kohdata autismikirjon asiakkaita ilman ennakkoluuloja, pelkoa tai virhetulkintoja. 

Autistisia kokemusosaajia ja vanhempia voi kutsua testaamaan palveluja ja keskustelemaan henkilökunnan kanssa.   

On hyvä tarjota näkyvillä tieto, keneen voi ottaa etukäteen yhteyttä ja kysyä käynnistä sekä mahdollisista mukautuksista.  

Ongelmatilanteita voi ehkäistä huolehtimalla saavutettavuudesta ja mukautuksista. Ongelmallista voi olla esim. asiakkaan äänekäs innostuksen tai ahdistumisen ilmaiseminen, muita häiritsevä liike tai touhuaminen tai vetäytyminen ja vaikeus kommunikoida. Tällöin voi kysyä, tarvitseeko henkilö/vanhempi/avustaja apua. Voi tarjota myös mm. rauhallisen tilan tauon pitämistä varten ja estää sivullisia puuttumasta tilanteeseen.  

Sermeillä voi jakaa tilaa ja luoda rauhallisen nurkkauksen. Silloin äänen ja valaistuksen tasoa voi säädellä. Voi tarjota lainattavia vastamelukuulokkeita ja kuulosuojaimia, jotka ovat helposti saatavilla. Henkilökunta voi käyttää yksinkertaisia kommunikointitauluja. Niiden avulla voi vastata osoittamalla kyllä, ei tai reagoida tavanomaisia tarpeita symboloiviin kuviin. 

Hae sertifikaattia

Autismiystävällisen palvelun sertifikaatti on keino viestiä, että autismiystävälliset ratkaisut on tehty osaavasti, yhteistyössä autististen ihmisten ja sertifikaattia valvovien asiantuntijoiden kanssa. 

Sertifioinnilla voi vaikuttaa myönteisesti kulttuuripalvelun kävijämääriin ja imagoon, kun autistiset ihmiset, heidän läheisensä ja tukijansa sekä autismin parissa työskentelevät löytävät yleisöiksi.  

Yhdenvertainen Oulu2026 -hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Lue myös