fbpx

OULU2026-UUTISKIRJE

27.9.2018 | UUTISET

27.9.2018

OULU2026-kulttuuriuutiskirje

Kulttuuripääkaupunkihankkeen luovat neuvonantajat on valittu

Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeeseen on valittu 20 luovaa neuvonantajaa kulttuurin, tieteen ja taiteen sekä luovan talouden eri saroilta.

Oulu2026-ohjelmatyöryhmä sekä -projektiryhmä valitsivat neuvonantajat yli 100 ehdotetun nimen joukosta. Ehdotuksia pyydettiin yli 200:lta eri taholta. Kaupunginjohtaja Päivi Laajala vahvisti heidän nimityksensä 17. syyskuuta.

Luovien neuvonantajien tehtävänä on ideoida kaupunkikehittämisen pääteemoja, joiden ympärille Euroopan kulttuuripääkaupunkihakemusta ryhdytään rakentamaan. Oulun kaupunki jättää ensivaiheen hakemuksensa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2020 ja lopullinen valinta kulttuuripääkaupungista tehdään vuonna 2022. Oulusta tulisi pohjoisin koskaan valittu Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Neuvonantajien ikäjakauma on 17-vuotiaasta yli 70-vuotiaaseen, naisia on 9 ja miehiä 11. Mukana ovat muun muassa kirjailija-muusikko Kauko Röyhkä,  taiteilijaprofessori Pirjo Yli-Maunula, saamelaisen kulttuurin yliopisto-opettaja Sigga-Marja Magga ja 17-vuotias lukiolaistaikuri Kalle Kääriäinen.

Tutustu tästä luoviin neuvonantajiin

Oululle ryhdytään laatimaan kulttuuristrategiaa

Oulu haluaa katsoa kulttuurisesti pitkälle tulevaisuuteen. Siksi kaupungille ryhdytään laatimaan kulttuuristrategia, joka linjaa pitkän aikavälin vision ja kehityksen suunnan. Strategia on laaja-alainen ottaen kantaa Oulun kaupungin kulttuuripalveluiden lisäksi vapaan kentän toimintaedellytyksiin sekä kulttuurin rooliin Oulun kaupunkikehityksessä.

Kulttuuristrategia liittyy myös Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuprosessiin. Yksi keskeisistä valintakriteeristä on panos pitkän aikavälin kulttuuristrategiaan. Työhön tullaan kutsumaan laaja joukko toimijoita.

Lisätietoja: Kulttuurijohtaja Samu Forsblom, samu.forsblom@ouka.fi

Oulu2026-tiimi teki opintomatkan Leeuwardeniin

Oulu2026-projektiryhmä, vahvistettuna Oulu Sinfonian indendentti Leena Pällillä ja tutkija, Oulu-opas Anna Sachinopouloulla, kävi opintomatkalla Hollannin Leeuwardenissa 19.–21. syyskuuta. Matkan aikana ryhmä tapasi muun muassa Leeuwardenin apulaiskaupunginjohtajan Sjoerd Feitsmanin, kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmajohtajan Jurgen Van der Wegin, kansainvälisen kulttuuriyhteistyön päällikkö Jelle Burggraaffin sekä naapurikunnan Sneekin kulttuuripääkaupungin toimijat, kuten projektipäällikkö Trynke Schuurmansin. Lisäksi Oulu2026-ryhmä tapasi Feel Trip -projektin tiimiläiset, joiden kanssa yhteistyötä suunnitellaan jatkossakin.

Leeuwardenissa näkyi selvästi, miten kansalaiset olivat unohtaneet ennakkoluulonsa ja ottaneet kulttuuripääkaupunkiasian omakseen. Kivijalkakauppiaat olivat erityisen tyytyväisiä kohonneisiin asiakasmääriin, kulttuuripääkaupungin visuaalinen ilme näkyi läpi koko kaupungin ja kulttuurikohteissa oli vilkasta loma-aikojen ulkopuolellakin. Myös naapurikunnat olivat tyytyväisiä kulttuuripääkaupunkivuoden vilkkauteen.

Tämän vuoden Euroopan kulttuuripääkaupungit ovat Hollannin Leeuwarden ja Maltan Valletta. Viimeksi mainitussa Oulu2026-tiimi vieraili kesäkuun alussa.

Oulu2026-kulttuurilähettiläät ja muut kylillä kulkevat!

Kylillä puhutaan -palsta kaipaa edelleen teidän apuanne! Lähettäkää meille kuvia ja tarinoita, mitä juuri teidän kylällänne tapahtuu, osoitteeseen: carita.forsman@ouka.fi. Taltioimme ne Oulu2026-kotisivulle, sillä Oulu ja koko seutukunta on täynnä pieniä ja suuria tapahtumia, joista haluamme muistoja matkalla kulttuuripääkaupungiksi 2026. Kiitos!

Tule pelaamaan 2026-peliä kanssamme – etsimme peliohjaajia!

Hox kulttuurilähettiläät! Mikä on sen hauskempaa kuin pelata lautapeliä yhdessä!

Oulu2026-hanke aloittaa pelinohjaajakoulutuksen, jossa tutustutaan yleisiin fasilitoinnin perusmenetelmiin sekä erityisesti Oulu2026-pelin ohjaamiseen liittyviin asioihin. Koulutus sopii ryhmäprosessin ohjaamisesta ja Oulun kulttuuriasioista kiinnostuneille. Tarkoituksena on, että pelinohjaajat vievät peliä mukanaan eri paikkoihin, järjestävät peli-iltoja ja tekevät Oulu2026-asiaa tunnetuksi – kodeissa, opintopiireissä, urheiluseuroissa, kirjastoissa, kylätaloissa ja harrastajapiireissä.

Koulutus järjestetään Kirkkotorin koulutuskeskuksen pienessä salissa tiistaina 30.10. ja torstaina 1.11.2018 klo 17–20. Läsnäolo molempina päivinä koko koulutuksen keston ajan on edellytys koulutukseen osallistumiselle. Kouluttajana toimii Kuntalaislähtöinen kaupunkikehittäminen -hankkeen projektipäällikkö Jaakko Jokipii. Ilmoittautumiset ennakkoon: heli.metsapelto@ouka.fi

Tervetuloa!

Uutta: ”Oulu2026 suosittelee” -osio kulttuurin uutiskirjeeseen!

Ryhdymme julkaisemaan uutiskirjeen lopussa tapahtumia, otsikolla Oulu2026 suosittelee. Kaikki tapahtumat eivät siihen mahdu, mutta meille saa silti lähettää tietoa tapahtumista, joita haluaisitte esille tähän uutiskirjeeseen. Kiitos! Lähetä ehdotuksesi: carita.forsman@ouka.fi

Oulu2026 suosittelee:

Art goes tech!  Avoin ArTech-seminaari 2.11. klo 09–15

Oulun Pelikampus, Aleksanterinkatu 4–6

Mitä kulttuuri, taide ja tiede ovat yhdessä parhaimmillaan? Miten muokataan tulos, joka lähtee lentoon kansallisesti ja kansainvälisesti?

Muun muassa näitä pohditaan Oulu2026:n järjestämässä ArTech-seminaarissa, kun Oulun alueen yritykset, tutkimuslaitokset, oppilaitokset, kulttuuritoimijat ja ammattitaiteilijat pistävät päänsä yhteen.

Ennen kokematon ArTech-seminaari järjestetään Oulun Pelikampuksella ja seminaarin pääpuhujana on maailmankuulu Steven M. Lavalle. Hän on Oulun yliopiston professori, lisätyn todellisuuden, virtuaalitodellisuuden ja eri sensorien tutkimusalueiden kokonaisuuksista. Seminaarin muita puhujia ovat myös alueen läänintaiteilijat Leevi Lehtinen (valotaide) ja Antti Tenetz (biotaide) sekä ammattikorkeakoulun tuntiopettaja Blair Stevenson. Seminaari sisältää puheenvuorojen lisäksi paneeliskeskustelun, sekä yritysten ja oppilaitosten ja taiteilijoiden demoja ja esittelyjä. Moderaattorina on Tony Manninen, Ludocraft Oy:n toimitusjohtaja ja Oulu2026 -luova neuvonantaja.

Tilaisuuden kielenä on englanti. Ilmoittautuminen seminaariin 28.9.–26.10.2018 Eventbriten kautta.

Lumo-valofestivaalilla 23.–25.11. ensiesityksiä ja kansainvälisyyttä

Tänä vuonna kuudetta kertaa järjestettävän Lumo-valofestivaalin ohjelmistossa on Suomessa ennen näkemättömiä teoksia, joista kaksi tulee Belgiasta ja yksi Englannista. Sturm Der Liebe, belgialainen teos sopii teemoillaan esityspaikkaansa eli Oulun tuomiokirkon julkisivuun. ”Rakkauden myrsky” on hurrikaanin ja ihmissuhteiden yhteen kietoutuma. Museum of the Moon, englantilainen, halkaisijaltaan seitsemän metrinen täysikuu, kiinnittyy Valkean kesäkadun ylle. Olennainen osa teosta on äänimaailma, jonka on säveltänyt Dan Jones. Skeleton Dance on belgialainen katumaalaustyylinen liikkuvien kuvien teos. Kirkkokatu 9:n pysäköintialue repeää auki paljastaen yleisölle Tuonelan. Loppu on kuitenkin lähes romanttinen.

Paikallisin voimin valmistuu yhteisötaideteos Rakkauden parsima Kulttuuritalo Valveelle. Yhdessä Oulun koululaisten kanssa neulotaan ja parsitaan kierrätysvaatteista salonkikelpoisia valotaidetta. Lumo-valofestivaalin ohjelma kokonaisuudessa julkaistaan 30. lokakuuta 2018

Tapahtumatuottajien ja viranomaisten tapaaminen ma 29.10. klo 14–16 Ouluhallilla

Tapahtumatuottajat ja viranomaiset tapaavat jälleen Ouluhallin 2. kerroksen kokoustilassa. Ohjelmassa on puheenvuoroja keskeisiltä viranomaisilta ja halutessaan tapahtumatuottajat voivat varata puheenvuoron ajankohtaisesta aiheesta. Ilmoittautuminen linkistä löytyvällä lomakkeella. Pyydämme ilmoittautumaan viimeistään tiistaina 23. lokakuuta. Ilmoittautuminen linkistä löytyvällä lomakkeella. Huomioittehan, että jokaisen osallistujan tulee ilmoittautua erikseen kahvituksen vuoksi. Ohjelmassa muun muassa palautekeskustelu kesän 2018 tapahtumista, Hupisaarten teatterin esittely, Rotuaarin turvallisuusjärjestelyiden muutokset ja julisteiden levittämisen pelisäännöt ja uudet ideat.  Lämpimästi tervetuloa!

SKR:n Pohjois-Pohjanmaan rahasto: Perintöä jaossa!

Tervetuloa Säätiöpäivänä 1.10. klo 15–17 kylään Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston uuteen toimistoon. Kerromme rahaston toiminnasta ja annamme apurahaneuvontaa. Säätiöpäivä on kaikille tarkoitettu tapahtumapäivä, jolla kerrotaan säätiöiden hyvää tekevästä työstä ympäri Eurooppaa.  Uusi toimistomme löytyy Kulttuuritalo Valveen 2. kerroksesta (Hallituskatu 7).

Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston hoitokunta:

Pohjois-Pohjanmaan rahasto on yksi Suomen Kulttuurirahaston seitsemästätoista maakuntarahastosta. Rahasto tukee Pohjois-Pohjanmaalla tehtävää tai siihen kohdistuvaa tutkimusta, taiteellista työtä ja kulttuuritoimintaa jakamalla apurahoja ja palkintoja sekä järjestämällä myös muuta kulttuuritoimintaa. Kulttuurirahasto on taloudellisesti itsenäinen, yksityinen säätiö, jonka toimintaa voi tukea mm. testamentein.

Lisätietoja: Jetta Liukkonen, sihteeri, 050 408 5747, jetta.liukkonen@skr.fi

Webinaari kulttuurin kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista ti 9.10. klo 14–15

Opetushallituksen Luova Eurooppa -yhteyspiste ja Pohjoismainen kulttuuripiste järjestävät yhteistyössä webinaarin, jossa esitellään rahoitusmahdollisuuksia kansainväliseen toimintaan kulttuuri- ja luovilla aloilla. Webinaarissa käydään läpi pohjoismaisten kulttuuriohjelmien sekä EU:n Luova Eurooppa -ohjelman Kulttuurin alaohjelman tukimuodot.

Osallistuminen: Skype for Business, liity tämän linkin kautta. Jos sinulla ei ole Skype for Businessia, liity tämän linkin kautta.

Lisätiedot: Luova Eurooppa -yhteyspiste ja Pohjoismainen kulttuuripiste

Luova luokka -seminaarissa ke–to 14.–15.11. perehdytään pelimaailmaan ja tubettamiseen

Luova luokka -seminaari järjestetään Oulun kansainvälisen lasten- ja nuortenelokuvien festivaalin yhteydessä Oulun kaupunginkirjaston Pakkalan salissa. Seminaari tarjoaa virikkeitä ja sisältöjä varhaiskasvatuksen, koulujen, nuorisotyön sekä kirjastoalan mediakasvatukseen. Ensimmäisen seminaaripäivän aiheena ovat pelit. Puheenvuoroissa ja työpajoissa tutustutaan peliteollisuuteen, pelaamisen kautta oppimiseen sekä pelilukutaitoon mm. pelikasvatuksen asiantuntija Heikki Marjomaan sekä Oulun pelikampuksen Master Chief Daniel Fischerin johdolla. Toisena seminaaripäivänä perehdytään tubettamiseen: Miten videota voi käyttää välineenä opetuksessa? Miten ja miksi pelivideoita tehdään? Mitä vanhemman pitäisi tietää, jos lapsi haluaa ryhtyä tubettamaan? Asiantuntijoina toimivat mm. tubetulkki Mervi Maatela sekä tubettajat Glyffi ja Kaoru Kitsune. Seminaari on maksuton.

Ohjelma ja ilmoittautuminen: www.kulttuurivalve.fi/luovaluokka.

Lisätietoja: Tommi Nevala, Valveen elokuvakoulun tuottaja, 044 703 7547, tommi.nevala@ouka.fi

Hupisaarten Joulupolulle uusia toimijoita

Hupisaarten perinteinen Joulupolku järjestetään 10. kerran 15.12. klo 14–17 (optio klo 18 asti). Joulupolku kulkee Pohjois-Pohjanmaan museolta kesäteatterille. Sen varrella on jouluun ja talveen liittyviä toimintapisteitä. Järjestelyissä on mukana useita yhteisöjä ja organisoinnista vastaa Oulun kaupungin varhaiskasvatuksen Alakööki. Uudet toimijat ovat tervetulleita! Jos yhteisösi haluaisi järjestää toimintapisteen tai esiintyjä Joulupolulla, ilmoita siitä meille 28.10. mennessä. Toimintapisteellä voi mm. markkinoida omaa toimintaa.

Sähköä, lisävaloa, pöytiä tms. ei tarjota, joten toiminnan järjestäjä luo puitteensa itse. Käytössä on uusi kesäteatteri  jouluisille esityksille.

Viime vuonna Joulupolulla kävi n. 1500 ihmistä. Maksuttoman tapahtuman tavoitteena on perheiden yhdessäolo, ulkona liikkuminen ja joulun tunnelmaan virittäytyminen ilman kaupallista markkinahumua.

Lisätiedot: alakooki.vaka@ouka.fi

Liikkuvuuskysely taiteilijoille – taiteentekijöiden ja taiteen liikkumisen muotoja ja tarpeita selvitetään

Taiteen ja kulttuurin barometrin teema on tänä vuonna taiteilijoiden ja taiteen liikkuvuus. Barometrikyselyn kohderyhmänä on ensimmäistä kertaa koko taiteen kenttä. Kyselyllä halutaan selvittää, miten taiteilijat käsittävät liikkuvuuden ja mitä se merkitsee taiteelle ja taiteelliselle työlle. Tavoitteena on koota taiteentekijöiden näkemyksiä ja tarpeita suhteessa liikkuvuuteen sekä puntaroida heidän näkemyksiään ja arvojaan suhteessa taiteeseen ja taiteelliseen työhön.

Verkkokysely on avoin ja siihen toivotaan vastauksia kaikilla taiteenaloilla toimivilta taiteilijoilta. Vastausaika päättyy 15.10.2018. Vastaajien kesken arvotaan 500 € Superlahjakortti. Linkki kyselyyn

Lisätietoja: Erikoistutkija Maria Hirvi-Ijäs, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus CUPORE, maria.hirvi-ijas@cupore.fi, 050 463 5575

Erityisasiantuntija Kaija Rensujeff, Taiteen edistämiskeskus, kaija.rensujeff@taike.fi, 0295 330 721

Erikoistutkija Sakarias Sokka, Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus CUPORE, sakarias.sokka@cupore.fi, 050 387 2728

Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke tukee järjestöyhteistyötä kunnissa

Hanke toimii Pohjois-Pohjanmaan kaikissa 30 kunnassa yhteistyössä kuntien järjestöyhdyshenkilöiden kanssa. Hanke kartoittaa kuntien järjestöyhteistyön tilanteen vuosittain, kouluttaa yhdistysagentteja kunnan ja järjestöjen välisen yhteistyön sekä ihimiset.fi -verkkopalvelun käyttöönoton tueksi sekä järjestää järjestö- ja yhdistystoimijoille maksuttomia ihimiset.fi-, palvelumuotoilu- ja vaikuttavuuskoulutuksia.

Hanketta hallinnoi Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry ja rahoittaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA.

Lisätietoja: Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne -hanke

Jos haluat mukaan Oulu2026 eli Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, niin ilmoittaudu Kulttuurilähettilääksi osoitteessa: www.ouka.fi/oulu/oulu2026/tule-mukaan

Jaa sivu eteenpäin

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles