fbpx

Oulu2026 Kuumat saunakeskustelut -podcast: Voiko kulttuurissa hävitä?

28.9.2021 | UUTISET

Voiko kisailijoista tulla yhteistyökumppaneita, millaiset jäljet pandemia jättää kulttuurikentälle, selviävätkö pienet toimijat ja totummeko enää kosketukseen? Muun muassa näitä pohtivat kolme kovaa Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä kisannutta johtajaa Piia Rantala-Korhonen, Perttu Pesä ja Sari Kaasinen,

Piia, Perttu ja Sari saunan portailla

Kuvassa Piia Rantala-Korhonen, Perttu Pesä ja Sari Kaasinen. Kuva: Henri Turunen.

 

Oulun kaupungin Pehkolanlammen saunan lauteilla on yli 40 vuoden aikana käyty lukuisia keskusteluja, joihin on osallistunut maineikkaita tutkijoita, taiteilijoita ja poliitikkoja. Nyt osana Euroopan kulttuuripääkaupungin Rauhankone-ohjelmaa käydään saunakeskusteluja, jotka liittyvät kulttuuri-ilmastonmuutokseen ja Euroopan haasteisiin. Rauhankoneella haetaan uusia tapoja ratkoa konflikteja ja edistää rauhanomaista vuoropuhelua. Rauhankoneeseen kuuluvat saunakeskustelut voivat käydä kuumana ja aiheet voivat olla kiperiä, mutta lopputulokseksi haetaan yhteistä ratkaisua.

Keskusteluissa käytetään Sitran Erätauko-menetelmää, jossa erilaisista taustoista tulevat ihmiset oppivat ymmärtämään toisiaan paremmin dialogin avulla. Erätaukokeskustelun jälkeen ajatukset nauhoitetaan ja julkaistaan Kuumat saunakeskustelut -podcastina.

Lauteilla Saimaa-ilmiö, Tampere26 ja Oulu2026

Ensimmäinen saunakeskustelu käytiin kolmen kisakaupungin kesken. Keskustelun tavoitteena oli löytää tie kisakumppanista yhteistyökumppaniksi.

Oulun, Tampereen ja Savonlinnan hakutiimiläiset portaikossa

Oulun, Tampereen ja Savonlinnan hakutiimiläiset kokoontuivat Ouluun keskustelemaan, miten kisatilanteesta päästään yhteistyöhön. Keskustelua käytiin Erätauko-menetelmällä. Kuva: Annu Höttönen.

Kuumat saunakeskustelut -podcastin ensimmäisessä osassa mukana ovat Oulu2026-hankkeen johtaja Piia Rantala-Korhonen Oulusta, Värttinä-yhtyeen perustajajäsen ja Saimaa-ilmiö -hankkeen projektinjohtaja Sari Kaasinen sekä näyttelijä-poliitikko ja Tampere26-hankkeen johtaja Perttu Pesä Tampereelta. Keskustelussa mietitään, miten kisatilanteesta pääsee yhteistyökumppaniksi, miten pandemia on vaikuttanut kulttuurin kokemukseen ja erityisesti lapsiin. Voiko kulttuurissa hävitä, näkeekö etelä muun Suomen?

”Haluamme, että kulttuuripääkaupungista tulee koko Suomen juttu. Siksi keskustelemme ensimmäiseksi Savonlinnan ja Tampereen kanssa”, kertoo Oulu2026-johtaja Piia Rantala-Korhonen.

Oulussa syntynyt Perttu Pesä ei harmittele häviötä vaan näkee oppimisprosessin, josta syntyy jotain uutta.

”Pelkästään hakuprosessi toi hienoja asioita, kuten suunnitelmat kahdesta uudesta taidemuseosta ja uusista taiteilijatiloista, joita viedään nyt eteenpäin.”

Keskustelijat ovat yhtä mieltä siitä, että kulttuurista ja miljoonista pitäisi pystyä puhumaan samassa lauseessa ja kulttuuripääkaupunkivuosi tuo mahdollisuuden panostaa kulttuuriin koko Suomen laajuudella.

”Kulttuuripääkaupungin valmistelu on pandemian keskellä iso valopilkku monelle toimijalle, koska on jotain mitä odottaa peruutusten keskellä. Nyt voimme tehdä toimenpiteitä, jotta se raha, joka tulee vuonna 2026, on paljon isompi kuin Oulun potti. Meidän jokaisella pitää olla omat pottimme”, Kaasinen painottaa.

Tekstitetty versio podcastista löytyy:

Tekstitetyt podcastit

Keskustelijat:

  • Perttu Pesä: syntynyt Oulussa, näyttelijänä tuttu muun muassa televisiosarjoista ja Hämeenlinnan kaupunginteatterin lavalta. Toiminut Tampereen kaupunginvaltuutettuna ja apulaispormestarina. Johti Tampere26-valmistelua ja toimii Tampereen tapahtumajohtajana.
  • Sari Kaasinen: syntynyt Rääkkylässä, Värttinän perustajajäsen ja laulaja, työskennellyt muun muassa musiikin lehtorina, taiteellisena johtajana ja Joensuun kulttuurijohtajana. Luotsasi Saimaailmiötä kulttuuripääkaupunkikisassa.
  • Piia Rantala-Korhonen: syntynyt Helsingissä, työskennellyt muun muassa Suomen taiteilijaseuran pääsihteerinä, Espoon vapaan sivistystyön johtajana ja Oulun apulaiskaupunginjohtajana. Johtaa Oulu2026-valmistelua.
  • Keskustelua vetää Hanna Jakku.

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter