fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: TaikaBox

12.5.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Tälläkin viikolla yhden kulttuuripersoonan sijaan esittelemme kokonaisen kulttuuritiimin: TaikaBox on tanssin ja tekniikan hybridiorganisaatio, joka tekee tutkimusta, esityksiä ja luo taidetta näyttämölle, digitaalisille alustoille ja julkisiin tiloihin.

Organisaation ruoreissa toimivat koreografi-tanssitaiteilija Tanja Råman sekä kuvataiteilija, DJ ja interaktiivisten järjestelmien suunnittelija John Collingswood. Lisäksi TaikaBox ry:n ydintiimissä visuaalisen markkinoinnin, tekstidokumentoinnin sekä yleisötyön vastaavana toimii journalisti Lölä Florina Vlasenko.

Råman ja Collingswood perustivat TaikaBoxin alunperin Cardiffissa, Walesissa vuonna 2010, ja vuonna 2015 organisaatio rekisteröitiin yhdistykseksi Ouluun.

Taikabox, miltä elämä näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

“Elämme hämmästyttävää aikaa, jolloin on hyvä pohtia uudelleen elämän ja taiteen arvoja sekä itseämme. Pandemiatodellisuus on saanut meidät arvostamaan toisiamme ja kaikkea muutakin enemmän. Juuri nyt on hyvä aika olla Oulussa – tuntuu, kuin taide olisi uudestisyntynyt täällä, muuttamassa yhteisöä pohjaisemmaksi, luovemmaksi, sosiaalisemmaksi ja ekologisemmaksi.”

Miltä Oulu näyttää teidän silmin juuri nyt?

“Korona nopeutti tekniikan hyödyntämistä yhteydenpidossa etäisyydestä huolimatta. Vaikka se on haastanut taidekentän, se on myös vahvistanut sitä käynnistämällä uutta tutkimusta. Yhdessä voimme löytää uusia tapoja tehdä yhteistyötä, selviytyä, pohtia ja luoda ehkä vapaammin kuin koskaan aikaisemmin, sekä innovoimalla rikkoa nykyiset rajat.”

Oulu, yhteistyössä 32 kunnan kanssa, hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Miksi juuri pohjoinen Suomi olisi sopiva valinta voittajaksi?

“Oululla on rikas huipputeknologian tutkimuksen perinne ja omia polkuja kulkeva, syvällinen ja elähdyttävä taidekenttä.
Teknologian ja taiteen liitto tekee Oulusta houkuttelevan eurooppalaisen kulttuuripääkaupungin. Vaikka se saattaakin kuulostaa paradoksaaliselta, osoittaa Oulu taide-teknologisen ekosysteeminsä kautta, kuinka keskittämisen käsite on todellakin vanhentunut.”

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee teille?

“Itse asiassa jokainen yhteisö on kulttuuripääkaupunki – kun se perustuu tietoisuuteen, solidaarisuuteen, yhteistyöhön, tutkimukseen ja jota on rikastettu seikkailun hengellä ja ilmaisunvapaudella. Oulusta löytyy tätä kaikkea. On tapoja pysyä yhteydessä ja luoda taidetta, vaikka olisikin erossa kilometrien, aikavyöhykkeiden ja rajojen vuoksi. Näin me näemme kulttuuri-ilmastonmuutoksen!”

Kuva: Lölä Florina Vlasenko

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter