fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Merja Aakko

2.12.2020 | UUTISET

 

Merja Aakko, 50, on kokopäiväinen käsikirjoittaja, entinen toimittaja, joka on omaehtoisesti kouluttautunut draamakirjoittamiseen. Hän on kirjoittajaparinsa Mika Ronkaisen kanssa käsikirjoittanut Oulun seudulle sijoittuvan rikosdraaman Kaikki synnit, jonka kolmas kausi on parhaillaan valmisteilla.

 

Merja, miltä elämä näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

“Tänä syksynä olen pitänyt kynsin hampain kiinni niistä hyvistä asioista, joista olen voinut. Kulttuuri ja ihmisten kohtaamiset kannattelevat pimeän yli. Siirryn nyt rajoitusten voimaan tultua entistä innokkaammin suoratoistopalvelujen ja romaanien pariin. Käyn hiihtämässä ja pitkillä kävelyillä ja tapaan läheisimpiä ihmisiä. Gallerioiden oviakin aion kolkutella, jos vaikka ne pystyvät pitämään ovensa avoinna.”

 

Miltä Oulu näyttää sinun silmin juuri nyt?

“Kaupunkiarki on koronan takia kolkkoa kuten kaikkialla muuallakin, elämä pientä ja hiljaista. Tosin Oulun pienuus on poikkeusoloissa etu, kun ero normaaliin ei ole niin jyrkkä kuin metropoleissa. Revin riemua siitä, että kaupungintalon eteen ilmestyy joulukuusi, pyörätiet aurataan ja että kaupunginteatterin valaistus vaihtui oranssiksi tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan. Suren sitä, että kun Oulun teatterissa, leffateattereissa ja Oulu Sinfonian konserteissa on ollut asialliset poikkeusjärjestelyt, kulttuurilaitokset joutuivat nyt sulkemaan ovensa. Se on silti oikea ratkaisu. Odotan kulttuurikattauksen äärelle paluuta enemmän kuin joulua. Kaipaan varsinkin livekonsertteja, en ole korona-aikaan käynyt kertaakaan klubikeikalla.”

 

Oulu hakee kulttuuripääkaupungiksi, miksi juuri meidän alueemme on paras kulttuuripääkaupungiksi?

“Siitä tulee taatusti omintakeinen vuosi. Täällä on kulttuuriosaajilla kekseliäisyyttä, rohkeutta ja ammattitaitoa, joka voi pelastaa koko seudun henkiseltä kuolemalta. Pääsen Oulussa esimerkiksi reivaamaan aamuyhdeksältä, jos haluan. Kaupungin kulttuuriväki joutuu nyt pinnistelemään ankeuttajia vastaan, kun täällä tehdään käsittämättömän lyhytnäköisiä esityksiä esimerkiksi kaupunginteatterin rahoituksen leikkaamisesta. Taide- ja kulttuuriala tarvitsee lisää virtaa — rahaa ja huolenpitoa. Kulttuurin elinvoimaisuus tekee kaupungista kutsuvan ja houkuttelevan.”

 

Lähetä tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki.

“Onnea Oulu, omituisen ihana.”

 

 

Kuva: Jouni Hirn

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter