fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Marko Karvonen

10.11.2021 | KULTTUURIPERSOONAT, UUTISET

Tällä viikolla viikon kulttuuripersoonamme on Marko Karvonen, 52-vuotias innostuja ja innostaja Kajaanista, joka on täysin kainuulainen syntyjään ja sydämeltään. Marko aloitti juuri työn Sotkamon uutena kulttuurituottajana ja odottaa innolla laaja-alaista yhteistyötä kulttuuritoimijoiden kanssa. Karvonen siirtyi Sotkamoon Kainuun ammattiopistosta, jossa olin viimeksi rakentamassa uudenlaista toisen asteen ammatillista koulutusta, Kuhmon TaitoTehdasta. Sitä ennen luotsasin Bio Rex Cinemas -ketjun Kajaanin elokuvateatteria. Marko on myös luotsannut Elokuvan ja median palvelukeskusta ja auttanut alueelle tulevia sekä alueelta nousevia elokuva-, tv- ja muita AV-tuotantoja. Hän on myös Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunnan puheenjohtaja.

 

Oulu, yhdessä 32:n muun pohjoisen kunnan kanssa, on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki! Miltä nyt tuntuu, Marko?  

Oulun valinta vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on myös meille kainuulaisille huikea mahdollisuus. Pohjoinen ulottuvuus tulee esille tässä suuressa ponnistuksessa monipuolisena ja ainutlaatuisena kulttuurikeskittymänä näyttäen. Olemme iloisia, että saamme Sotkamon kuntana olla mukana kehittämässä vuodella 2026 aivan uudenlaisia ja kulttuuritaustasta ponnistavia hankkeita. Jokainen mukana oleva kunta saa nostaa esille omaan osaamistansa ja voimme porukalla näyttää, että yhdessä olemme enemmän.

 

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee sinulle?  

Kulttuuri on siitä mainio asia, että se ulottaa lonkeronsa kaikkialle elinympäristössämme. Sen avulla luomme laajoja verkostoja yli eri elinkeinoalojen ja maiden rajojen. Kulttuuri on hyväksytty myös bisnekseksi ja sitä kautta esimerkiksi kansainvälistyminen kulttuurin kautta on entistä luontevampaa. Minulle ajantasainen kulttuuri-ilmasto on yhdessä tekemistä, kaikille mahdollista, laajasti arvostettua, uusia ja rohkeitakin avauksia, elämäntapa, kunnioittamista sekä innostumista ja innostamista.

 

 

Millaisena näet Sotkamon tällä hetkellä? 

Sotkamo on etulinjassa kehittyvien kuntien joukossa. Sotkamossa on paljon osaamista kulttuurin ja taiteen alalla, kuten myös eri elinkeinoaloilla kautta linjan. Täällä puhalletaan yhteen hiileen ja uskalletaan ajatella useista asioita myös eri tavalla – ja juuri se antaa puhtia kehitykseen. Sotkamo mainostaa, että täällä ollaan lomalla 365 päivää vuodessa – ja se tuntuu olevan totta. Hyvällä fiiliksellä, turhia nipottamatta ja toiset huomioon ottaen kehitys kehittyy oikealla uralla ja oikealla vauhdilla. Jo vielä verrattain lyhyen kulttuurituottajan uran aikana olen huomannut, että Sotkamon vahvuus on usko ihmisiin ja se, että kaikille annetaan mahdollisuus tehdä uusia avauksia kaikkia hyödyttäen.

 

Millä tavoin vietät vapaa-aikaasi? 

Vapaa-aikani kuluu elokuvien ja tv-sarjojen parissa sekä monipuolisesti kirjoja lukien ja kuunnellen. Myös kaikenlaisissa konserteissa käyminen antaa suuresti puhtia. Koira vie minut ulos rauhoittumaan ja lyhyet ja pitkät reissut antavat voimaa ja mielenvirkistystä. Parhaan ystävän kanssa pyöritämme omien töiden ohessa yritystä, jossa teemme erilaisia AV-tuotantoja ja teemme fanituotteita. Harrastan myös tanssia Puumiehet Show -ryhmässä. Ryhmä koostuu keski-ikäisistä ja sitä vanhemmista miehistä, jotka harjoittelevat ja esittävät esittävää tanssia. Ryhmä on Kainuun Puumiehet ry:n tanssiryhmä.

 

 

Miltä Oulu2026-alueella näyttää ja tuntuu vuonna 2026?  Miten uskot kulttuuripääkaupunkitittelin vaikuttavan pohjoiseen Suomeen? 

Vuonna 2026 Oulun kulttuuripääkaupunki -alueella on vahva, kansainvälinen ja rohkea kulttuurin kenttä, joka on ulottanut lonkeronsa kaikkialle ja siitä ansionsa saavia on laaja joukko. Pohjois-Suomi on kokonaisuudessaan saanut laajasti näkyvyyttä kansainvälisesti ja se on osaltaan lisännyt tälle alueelle tulevien matkailijoiden määrää. Ja suunta on se, että kulttuuriin panostaminen jatkuu ja kasvaa kaikissa kunnissa.

 

Kuva: Esa Haverinen

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter