fbpx

Oulu2026-kulttuuripersoona: Kansanmusiikkiyhtye Rällä

5.5.2021 | UUTISET

Viikon kulttuuripersoonamme ei olekaan tällä viikolla varsinaisesti yksi persoona, vaan persoona kertaa kolme – nimittäin oululainen kansanmusiikkiyhtye Rällä, jossa pohjoispohjalaisen pelimannimusiikin ilosanomaa levittävät Osmo Hakosalo (viulu), Anne-Mari Kanniainen (haitari) ja Erja Pätsi (viulu.)

Kolmikko kuvailee musisointiaan perinteikkääksi, muttei suinkaan tylsäksi:

“Soitossamme tärkeintä on yhteinen hauskanpito, muusikoiden keskinäinen kommunikaatio, variointi, spontaanius, hyvä groove ja soittamisen riemu!”

Rällä, miltä elämä näyttää ja tuntuu nyt, tämän poikkeuksellisen tilanteen keskellä?

“Ihan mukavaa ja tasaista on ollut. Jameja ja yhteismusisointia on ollut ikävä. Nyt alkaa jo olla aika toiveikas olo, vähän niin kuin lapsella ennen joulua.”

Miltä Oulu näyttää teidän silmin juuri nyt?

“Juuri nyt Oulu näyttää nimensä mukaan pohjolan valkealta kaupungilta, eli ihanan valoisalta. Noin muuten Oulu näyttäytyy aktiiviselta ja monipuoliselta kaupungilta.”

Oulu, yhteistyössä 32 kunnan kanssa, hakee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Miksi juuri pohjoinen Suomi olisi sopiva valinta voittajaksi?

“Tämä on niin hyvä ja kiinnostava sijainti. Usein kaikki kansalliset isot mielenkiintoiset jutut tapahtuvat etelässä, niin tämä olisi mainio hetki valita Oulun alue. Kansainvälisesti tämä on varmasti kiinnostava ja eksoottinen lokaatio ja tänne on helppo tulla mistä päin Eurooppaa vain. Täällä on paljon taitavaa, omintakeisesti luovaa ja sisukasta porukkaa, joka varmasti saisi hienon Kulttuuripääkaupunkivuoden 2026 aikaiseksi.

Mitä kantava teemamme, kulttuuri-ilmastonmuutos, merkitsee teille?

“Ehkä se meille tarkoittaa, että kulttuuri-ilmasto ja taide (meidän tapauksessa musiikki) muuttuu enemmän ja enemmän esittävästä taiteesta yhteisölliseksi ja osallistavaksi. Me haluamme että keikoillamme voi tanssia ja osallistua ja saada sitä kautta vahvoja ja voimaannuttavia yhteisöllisiä kokemuksia ja voimme kertoa, opettaa ja ammentaa hienosta pohjoispohjalaisesta perinteestämme.

Toivomme myös että voisimme muuttaa kansanmusiikin, monille joskus vähän yksipuolista ja jopa tylsää, mielikuvaa kiinnostavaksi ja musiikillisesti rikkaaksi eläväksi perinnöksi. Kolmanneksi toivomme, että tämä 2026-vuosi toisi pysyviä muutoksia kaupunkimme ja maakuntamme kulttuurielämään ja jäisi semmoinen hyvä tekemisen meininki päälle pitkäksi aikaa.”

Lähettäkää tsempit vuoden 2026 Oululle, kun olemme Euroopan kulttuuripääkaupunki!

“Pelimannit sanos ehkä että mahetsua Oulu – nyt kaikki pelliin!” 

Kuva: Heini Hakosalo

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter